Obrat u procesu bivšem bubnjaru Parnog valjka zbog nesreće u kojoj je poginuo pješak. Mora u zatvor na tri godine

Obrat u procesu bivšem bubnjaru Parnog valjka zbog nesreće u kojoj je poginuo pješak. Mora u zatvor na tri godine

Prvom nepravomoćnom presudom bio je proglašen krivim za izazivanje udesa pod utjecajem droge i alkohola, te bijeg s mjesta nesreće. Dobio je četiri i pol godine zatvora, no u ponovljenom suđenju nije dokazano da je za upravljačem bio pijan i drogiran, već da je udes skrivio iz nehaja.

Nakon ponovljenog suđenja bivši bubnjar Parnog valjka Dražen Scholz (62) osuđen je nepravomoćno na tri godine zatvora zbog prometne nesreće nakon koje je preminuo pješak Vjeran Dasović.

Nesreća se dogodila prije šest godina, 22. rujna 2017. u ranim jutarnjim satima. Scholz je tada svojim Renaultom na Ilici oborio pješaka koji je počeo prelaziti kolnik po obilježenom pješačkom prijelazu.

Naišao je Scholzu s desne strane, ali ga bubnjar nije uočio. U naletu je pješak zadobio ozljede kojima je podlegao 25. rujna 2017. u Kliničkoj bolnici Sestre milosrdnice. Osim za izazivanje prometne nesreće Scholz je krivim proglašen i za nepružanje pomoći teško ozlijeđenom pješaku.

Kronologija sudskog postupka

Na prvom suđenju bio je kažnjen s četiri i pol godine zatvora, dok je sada, nakon ponovljenog proces dobio ukupno tri godine zatvora.

Vijeće Županijskog suda u Zagrebu proglasilo ga je sada krivim za izazivanje nesreće iz nehaja iako je tužiteljstvo prvotno tvrdilo da je za upravljačem bio pijan i pod utjecajem droge. Do obrata je došlo jer vještaci tijekom ponovljenog vještačenja nisu mogli potvrditi da je bubnjar za upravljačem bio pijan i drogiran. Naime, budući da mu je krv vađena čak devet sati nakon nesreće vještaci se nisu mogli izjasniti je li pio prije ili nakon nesreće i koliko je alkohola u krvi uopće imao.

On je pak od početka ovog procesa negirao krivnju, tvrdeći kako nije namjero skrivio udes niti je imao namjeru bježati.

Kako se branio glazbenik?

U svojoj je obrani ustvrdio da je pješaka zamijenio za torbu. Nakon pokretanja postupka objašnjavao je istražiteljima da se tog dana probudio oko tri sata ujutro, te je popio pivo i otišao kupiti cigarete. Usput je sreo poznanika kojeg je odbacio kući.

”Osjećao sam se sposobnim za vožnju. Na mjestu nesreće osjetio sam u jednom trenutku da je nešto udarilo u desni dio automobila. Zvučalo je kao da mi je netko bacio torbu na auto. Na unutarnjem retrovizoru nisam ništa vidio pa sam nastavio vožnju i skrenuo u prvu ulicu. Ni moj suputnik nije vidio što se zbilo jer je gledao u mobitel. Stao sam i vidio oštećenja na autu. Kasnije sam se pješice vratio na mjesto nesreće i vidio ozlijeđenu osobu”, kazao je.

Hoće li presuda biti potvrđena?

”Shvatio sam što se dogodilo, ali nisam ostao tamo. Kad sam kasnije skupio hrabrosti, javio sam se policiji koja je došla do mog auta”, ispričao je bubnjar. Negirao je da je vidio pješaka da je prilazio zebri, odnosno “misli da je vidio nešto crno, možda siluetu, ali da u tom trenutku ništa nije mogao učiniti”.

”Da sam bio svjestan da sam udario u čovjeka, stao bih. Vozio sam oko 50, 60 km/h”, uvjeravao je tužitelje Scholz.

Na ovu presudu i obrana i optužba imaju pravo uložiti žalbe. O njima će odlučivati Visoki kazneni sud RH., piše N1