VIDEO Burno u Saboru oko proračuna: Lijepo je vidjeti kako najveći briselski ćato postaje najveći suverenist

VIDEO Burno u Saboru oko proračuna: Lijepo je vidjeti kako najveći briselski ćato postaje najveći suverenist

Hrvatski sabor nastavlja s raspravom o prijedlogu državnog proračuna za iduću godinu. Ukupne prihode države u idućoj, ‘superizbornoj’ godini, Vlada je projicirala na 28,5 milijardi eura, a rashode na 32,6 milijardi, u odnosu na plan za 2023., prihodi su veći za tri posto, a rashodi za 11,2 posto.

Realni gospodarski rast za 2024. Vlada projicira na 2,8 posto, te očekuje da će udjel javnog duga u BDP-u sa 60,7 posto u ovoj godini, pasti na 58 posto BDP-a, dok bi stopa inflacije trebala biti 3,1 posto.

Proračunski manjak trebao bi biti ispod referentne razine od tri posto, a prema metodologiji ESA 2010. u 2024. trebao bi biti 1,9 posto BDP-a, javlja N1.

Sukob Orešković i Jandrokovića

Premijer je odgovarajući na jedno od pitanje zastupnika rekao kako su nedavno divljaci oštetili saborske klupe lupanjem, a Jandroković mu nije dao opomenu jer “su stvarno divljaci oštetili saborske klupe i inventar”.

na to je reagirala Orešković koja ga je pozvala da dođe do njezine klupe i pokaže ta oštećenja, što je on odbio i ustvrdio kako njezina klupa nije “pretjerano uništena”.

Mrak Taritaš: Proračun ne spominje 400.000 stranih radnika

Zastupnica GLAS-a, Anka Mrak Taritaš, upozorila je da je sama Vlada najavila da će biti potrebno 400.000 novih stranih radnika, ali da u proračunu ne vidi ništa za tu skupinu ljudi, niti ikakav plan integracije.

“Ne znam za tu brojku, znam da je trenutno 100.000 stranih radnika u Hrvatskoj, a koliko će biti teško je procijeniti i pouzdano reći”, dogovorio je Plenković.

Rasprava Plenkovića i Grmoje

Nikola Grmoja iz Mosta rekao je da nije samo oporba kritizirala ovaj proračun nego da one dolaze i izvana, u dnevnicima poput Bloomberga.

Plenković kaže da su to nadrealni komentari najanti-europskije stranke u Saboru. “To su suptilne želje Mosta da slijede sitne signala službenika iz Bruxellesa”, rekao je.

“Lijepo je vidjeti kako najveći briselski ćato postaje najveći suverenist”, odgovorio mu je Grmoja.

Primorac: “Očekujemo smanjenje inflacije”

Nakon premijera zastupnicima se obratio i ministar financija Marko Primorac.

“Nastavit ćemo s odgovornom fiskalnom politikom, a to je da kada ostvarujemo rast nije potrebno dodatno potiskivati taj rast, pogotovo u pitanju inflacije. Zato nije bilo potrebe za ekspanzivnom fiskalnom politikom, druge godine planiramo neku blagu ekspanzivnu fiskalnu politiku kako bi poticati potražnju i potrošnju jer očekujemo smanjenje inflacije”, rekao je.

“Prihodi nam rastu 3 posto i to je realna procjena te idemo u blago fiskalnu ekspanziju, što je i dalje manje nego propisuje EU. Vanjski javni dug planiramo smanjiti na 58 posto BDP-a, samo su četiri takve države u EU-u.

Plenković: “Građanima smo osigurali 25 milijardi eura”

Nakon pauze se zastupnicima obratio i premijer Andrej Plenković koji je istaknuo da je prioritet ovog proračuna zaštiti najugroženije. Objasnio je da su izazovna vremena u pitanju, a da je Vlada uspjela očuvati socijalnu koheziju i normalno funkcioniranje institucija.

“Glavni preduvjet za dogovor na ove ciljeve bila je politička stabilnost i to smo obećali građanima na izborima i realizirali. To znači i financijsku stabilnost zemlje i podizanje kreditnog rejtinga za 4 stupnja. Sve tri agencije stavljaju nas na korak do A stupnja”, rekao je.

Naveo je kako je to jedan od preduvjeta za ulazak u eurozonu. “Kada tome pridodamo izdavanje prve državne narodne obveznice i trezorske zapise to znači da naši građani vjeruju u ekonomski i financijski put zemlje. Inače ne bi svoje novce uložili u takvo nešto”, dodao je.

“Hrvatskim građanima smo osigurali 25 milijardi eura iz europskih fondova”, ustvrdio je.

Što se ove godine tiče, kaže da će proračun biti u minimalnom deficitu, ili u suficitu. “Nastavljamo i sljedeće godine smanjivati udjel javnog duga u BDP-u i bit ćemo na 60 posto. Prihodi su planirani na 28,5 milijardi eura, a rashodi na 32,6 milijardi. Zašto? Da bismo povećali plaće i mirovine”, naveo je.

Osvrnuo se i na besplatne obroke u školama koji su uvedeni ove godine. “Meni je na Interliberu prišla jedna mlada učenica iz Slavonskog Broda i rekla: Hvala na ručku”, otkrio je.

Benčić: “Rast plaća ovim proračunom nije predviđen”

Sandra Benčić iz stranke Možemo je rekla da deficiti i nije toliki problem kada bi to bilo ulaganje da Hrvatska ulovi korak s ostatkom EU-a.

“Daljnji rast plaća nije previđen ovim proračunom, a on je nužan da bi hvatali prosjek EU-a. Nema investicija u javno i priuštio obrezivanje, ulaganje u energetsku obnovu, nema ulaganje u energetiku i solarizaciju. Nema pravosudne ni zdravstvene reforme”, rekla je.

Grbin: “Proračun porastao 100 posto, a plaće za pola”

Šef SDP-a Peđa Grbin rekao je kako neke brojke u proračunu bodu u oči. “Proračun je narastao 100 posto, a plaće za manje od pola, plaće iz ovog proračuna. Zašto? Zbog nečije želje za fiskalnom konsolidacijom k kakvu ni Eu od nas ne traži. I sad ase uoči izborima dijeli i to dovodi do deficita”, rekao je.

“Ovo je kao predizborni proračun Ive Sanadera iz 2007. godine, ali na steroidima”, dodao je i napomenuo kako se i dalje ne oporezuju banke koje imaju enormne dobiti.

Majda Burić iz HDZ-a mu je odgovorila da je on veliki neznalica.

Puljak: “Plagiranje je postalo norma”

Marijana Puljak je izjavila da je zabrinuta za obrazovanje u ovoj zemlji nakon što je premijer rekao da ministrov stupanj obrazovanja nije važan za obnašanje dužnosti.

“Plagiranje postalo norma, intelektualni rad i trud se ne cijeni”, rekla je te citirala dio doktorata HDZ-ovog Vice Mihanovića.

“Nedavni prijedlog zakona za uvođenje kazni nastavnika samo je vrh ledene sante”, dodala je.

Suverenisti upozorili na daljnji problem afričke svinjske kuge

Suverenist Marijan Pavliček izjavio je u utorak u Hrvatskom saboru kako je prije dva dana ponovno izbila afrička svinjska kuga na jednoj farmi kod Vinkovaca, te da to demantira prošlotjedne tvrdnje iz nadležnog ministarstva da se ta bolest smiruje, da stagnira.

Na toj je farmi usmrćeno više od sto svinja i sada je opet upitno hoće li doći do ublažavanja mjera, rekao je zastupnik u saborskom govoru na slobodnu temu.

Propitujući tko je u ovoj priči odgovoran, prst je usmjerio u Ministarstvo poljoprivrede. Da su vlasnici farme mogli zaklati svinje, jer su do prije dva dana bile zdrave, ne bi imali ovoliku štetu, odgovornost je na Ministarstvu, kazao je.

Apostrofirao je i informaciju da se na farmi purana u Oriovcu pojavila ptičja gripa i da će biti ubijeno 19 tisuća purana.

“Ima poslovica među slavonskim seljacima, čim vidite Mladena Pavića, državnog tajnika, na televiziji ili će biti usmrćeno nekoliko tisuća peradi ili nekoliko stotina svinja”, izjavio je Pavliček.

Dao je potporu slavonskim seljacima koji će u srijedu izaći na prosvjed ispred Sindikata zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje, te dalmatinskim poljoprivrednicima koji će na cesti tražiti veća prava.

Miletić: “Vlada vidi Hrvatsku u rukama globalista”

Prvi se za riječ javio Marin Miletić iz Mosta koji kaže da vladajući vide Hrvatsku u rukama globalista, a da ju on vidi u rukama građana.

Marin Miletić (Most) govorio je kakvu Hrvatsku vidi – kao državu koja će u fokusu imati obitelj, štititi je i brinuti se za nju, kao državu iz koje mladi neće odlaziti.

„Neki drugi vide Hrvatsku kao onu u kojoj obitelj nije važna, majčinstvo i očinstvo su sveli na brojeve, oni primiču rodnu ideologiju, a u Saboru se zalažu da država sufinancira promjenu spola djeci“, kazao je i zaključio „bolesna rodna ideologija“.

Mostov zastupnik poručio je i kako Hrvatsku vidi kao sigurnu zemlju, u kojoj će žene u noćnim izlascima biti sigurne, odjevene kako žele, Hrvatsku u kojoj će policija na granicama štititi zemlju od ilegalnih, kriminalnih prelazaka, a vojska stajati na granicama i ako je potrebno odbaciti ilegalne, “protuzakonite proboje”.

Vidim Hrvatsku kao članicu EU, ali ne pod bilo kojim uvjetima, vidim ju kao onu prema kojoj će se EU odnositi kao dobra majka, ne maćeha, vidim Hrvatsku koja je ponosna, koja hoda uzdignute glave i kojoj je u fokusu dobro hrvatskog naroda, rekao je Miletić, piše N1.