Bacaju se tone mandarina, šteta već preko tri milijuna eura. Tko je odgovoran?

Bacaju se tone mandarina, šteta već preko tri milijuna eura. Tko je odgovoran?

Proizvođači i struka na početku su godine upozoravali na to što će se dogoditi.

Proivođači i otkupljivači mandarina s područja Neretve ove će sezone zbrajati štetu koju im je nanijela sredozemna voćna muha. Tehnika suzbijanja tog nametnika uspješno se na zadovoljstvo svih u lancu provodi više od 15 godina, no ne i ove, pa se bacaju tone mandarina, piše N1.

Proizvođači i struka na početku su godine upozoravali na to što će se dogoditi ako se metoda za suzbijanje tog nametnika ne provede. Berba je pri kraju, a šteta je već sada prešla tri milijuna eura.

Jurica Kapović, proizvođač mandarina iz Opuzena, do sada je ubrao oko 60 tona mandarina, ali nije sretan jer je polja neretvanskih mandarina poharao je najveći neprijatelj – voćna muha.

“Očekujem da će pet, šest tona propast zbog voćne muhe. Već je propalo ustvari, pala je pod stabla ali je sada moramo pokupiti i zbrinuti na adekvatan način. Ljudi koji su se trebali baviti voćnom muhom zakazali su za ovu godinu”, kaže Kapović.

Jer nadležni ove godine nisu proveli SIT tehniku – puštanje sterilnih mužijaka s ciljem sprječavanja širenja najštetnijeg kukca svjetske poljoprivrede.

Na njegovoj traci inače rade maksimalno četiri osobe. Zbog pošasti voćne muhe broj radnika morao se udvostručiti – pa posao u otkupu ove godine nikako nije isplativ.

“Radnu snagu sam morao pojačat za isti proizvod tako da to nema kraja. Sve zbog voćne muhe i natpisa u medijima da se mandarina koja je najekološkija, najzdravija i najmanje se prska postala glavni neprijatelj u hrvatskoj državi”, poručuje Šešelj.

Neretvanska mandarina ne bi smjela ni trebala patiti zbog neodgovornih pojedinaca, a hoće li im zbog voćne muhe šteta biti i nadoknađena – doznat će se kada završi berba i kad se konačno zbroji šteta.