Misterij Banožićeve punomoći: Evo što je Vrhovni sud RH do sada presuđivao u sličnim slučajevima+

Misterij Banožićeve punomoći: Evo što je Vrhovni sud RH do sada presuđivao u sličnim slučajevima+

Nakon što je Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) Hrvatskog sabora dovelo u pitanje punomoć odvjetnice Ksenije Vržine koja zastupa bivšeg ministra obrane Marija Banožića, provjerili smo što o punomoćima kaže sudska praksa najviših sudova u Hrvatskoj. Hoće li ona biti primijenjena u ovom slučaju?

Iz MIP-a su danas ustvrdili kako punomoć odvjetnice koja je u Banožićevo ime tražila aktivaciju saborskog mandata, te povlastice 6+6, nije ovjerena. Na njoj se samo nalazi potpis bivšeg ministra kojim odvjetnici daje ovlast da ga zastupa.

“Punomoć, po kojoj je zahtjev za aktivacijom zastupničkog mandata Marija Banožića podnijela odvjetnica bivšeg ministra, nije ovjerio javni bilježnik”, izjavio je predsjednik MIP-a Robert Jankovics u petak. “Ovo je presedan, nikada u povijesti modernog Sabora nije bilo da zastupnik nije osobno potpisao zahtjev, nego putem punomoći koja nije ovjerena kod javnog bilježnika” rekao je Jankovics Hini.

Evo što tvrdi odvjetnica

Odvjetnica je pak pojasnila da punomoć i ne mora biti ovjerena.

“Radi se o elementarnim stvarima. Odnos odvjetnik klijent je odnos međusobnog povjerenja. Odvjetnička punomoć potpisana od klijenta je dostatna u svakom postupku pred svim nadležnim tijelima”, rekla je za N1 Vržina.

Pronašli smo više odluka Vrhovnog suda RH prema kojima ovjerena punomoć doista nije potrebna.

Odluke najvišeg suda u RH

Vrhovni sud RH presudio je u niz predmeta kako je ovjera potrebna samo u slučaju sumnje u vjerodostojnost punomoći.

“Po odredbi Članka 97. Zakona o parničnom postupku stranka izdaje punomoć pismeno ili usmeno na zapisnik kod suda.

Stranka koja nije pismena ili nije u stanju potpisati se, stavit će na pismenu punomoć umjesto potpisa otisak kažiprsta. Prema tome, za urednu punomoć potrebno je da ju je osoba koja ju je izdala i potpisala. Po odredbi stavka 3. Članka 97. Zakona o parničnom postupku ako posumnja u istinitost pismene punomoći, sud može rješenjem odrediti da se podnese ovjerena punomoć”, naveo je Vrhovni sud u više postupaka.

Identično tumačenje može se pronaći i u odlukama Visokog trgovačkog suda RH., piše N1