Dani sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, zapaljene svijeće diljem RH

Dani sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, zapaljene svijeće diljem RH

Sedamnaesti studenog bio je posljednji dan prije sloma herojske obrane grada koji je pod opsadom bio 87 dana. Pred Vukovarcima je najtužnije razdoblje u godini kada se prisjećaju dana prije 32 godine u kojima su svjedočili ubojstvima, odvođenjima u logore i kada se dogodio najveći masakr u novijoj hrvatskoj povijesti – onaj na Ovčari.

U subotu će Vukovarom proći još jedna Kolona sjećanja, od Memorijalne bolnice dr. Juraj Njavro do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata gdje će biti služena sveta misa.

– Sve je spremno, očekujemo da će ovo biti jedna od najmasovnijih Kolona sjećanja, rekla je Barbara Lovrić, viša referentica za protokol i poslove gradonačelnika Vukovara, piše HRT.

Hrvatska radiotelevizija pripremila je posebnu emisiju u povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u subotu 18. studenoga. Emisija počinje prijenosom na Prvom i Četvrtom programu u 9:30, a trajat će do prijenosa svete mise iz Vukovara u 12:45.

U znak zahvale i sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje zapaljene svijeće diljem zemlje

Vukovar, Škabrnja i cijela Hrvatska – prisjećaju se najtežih dana Domovinskog rata. U znak zahvale i sjećanja zapaljene su svijeće diljem zemlje.

Sedamnaesti studenog 1991. pamti se kao posljednji dan prije sloma herojske obrane Vukovara. U danima koji su slijedili – Vukovarci su svjedočili ubojstvima, odvođenjima u logore. Dogodio se najveći masakr u novijoj hrvatskoj povijesti – onaj na Ovčari. Na grobove poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja i civila na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru – i ovog su 17. studenog položene ruže i upaljene svijeće.

Bitka za Vukovar – 87 dana i noći ustrajne borbe protiv nadmoćnog neprijatelja

Bitka za Vukovar bila je najkrvavija bitka Domovinskoga rata. Punih 87 dana i noći 1991. malo manje od dvije tisuće hrvatskih branitelja i dragovoljaca iz cijele Hrvatske branilo je Vukovar od daleko nadmoćnijeg neprijatelja. Više od 30 tisuća pripadnika tadašnje JNA i srpskih paravojnih postrojbi pretvorilo je grad u ruševinu. U smrt je odvedeno oko 2700 branitelja i civila.

Kako nakon 32 godine od strašnih zločina i razaranja izgleda Škabrnja?

Prošle su 32 godine od strašnih zločina u malome mjestu dalmatinskog zaleđa, Škabrnji. Pod zapovjedništvom ratnog zločinca Ratka Mladića, mučki je ubijeno 28 civila i 15 hrvatskih branitelja.

Zagreb: Lampioni u Vukovarskoj ulici u spomen žrtvama Vukovara i Škabrnje

Uoči obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, Klub veterana 148. brigade HV-a “Zagreb-Trnje” te brojni Zagrepčani uvečer su zapalili lampione duž Ulice grada Vukovara i kod spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

Mjesec studeni za Vukovarce je već 32 godine traumatično razdoblje u kojem se s tugom i boli prisjećaju agresije na svoj grad, u kojoj je nakon najkrvavije bitke Domovinskog rata i tromjesečne opsade poginulo 2717 hrvatskih branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom.

Vukovar je pod opsadom bio 87 dana, a bitka za taj istočnoslavonski grad završila je 18. studenoga 1991. okupacijom grada koja je potrajala sve do 15. siječnja 1998. i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, kojom su Vukovar i druga okupirana mjesta vraćeni u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

Po podacima vukovarske bolnice, tijekom tromjesečne agresije na Vukovar ranjeno je 1219 branitelja i civila. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenika, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba. Stotine djece ostalo je bez roditelja, a još i danas je na popisu nestalih osoba iz Domovinskog rata više od 380 onih kojima se svaki trag gubi u ratnom Vukovaru u jesen 1991, piše HRT.