Krah sistema privatnih škola u zemlji blagostanja, a cijela se Europa divila njihovom modelu

Krah sistema privatnih škola u zemlji blagostanja, a cijela se Europa divila njihovom modelu

Švedska je proglasila “neuspjeh sustava” besplatnih privatnih škola, najavljujući najveće promjene u školstvu u posljednjih 30 godina i dovodeći u pitanje model prema kojemu profitabilne kompanije vode obrazovanje u zemlji.

Švedska ministrica prosvjete Lotta Edholm, koja je pokrenula istragu o tom pitanju, rekla je da će nadgledati planove za reformu školstva.

„Neće biti moguće (u reformiranom sustavu) izvući profit na račun dobrog obrazovanja“, rekla je Edholm za Guardian.

Ona je istaknula da planira “oštro ograničiti” mogućnost škola da izvlače profit i uvesti kazne za besplatne škole koje se toga ne budu pridržavale.

Najveći profit ostvarile su više srednje škole kroz lošu kvalitetu nastave, rekla je Edholm. Oko 15 posto svih učenika osnovnih škola (od šest do 16 godina) i 30 posto svih učenika viših razreda srednje škole (16-19 godina) ide u besplatne škole.

Švedske privatne škole koje se financiraju javnim novcem dobile su međunarodno priznanje, uključujući i ono od Velike Britanije, pri čemu ih je bivši ministar za obrazovanje Michael Gove koristio kao model za stotine novih britanskih besplatnih škola otvorenih dok je premijer bio David Cameron.

Međutim, posljednjih godina, pad švedskih obrazovnih standarda, rastuća nejednakost, kao i nezadovoljstvo među nastavnicima i roditeljima pomogli su da se potaknu promjene, objavio je Guardian.

Najveći sindikat nastavnika u Švedskoj upozorio je u lipnju na negativne posjledice toga što se učenici i studenti tretiraju kao kupci. Sindikat je tada zahtijevao postupno ukidanje profitnih i tržišnih škola.

„Dionička društva nisu dugoročno održiv oblik poslovanja za vođenje školskih aktivnosti“, naglašavaju u sindikatu., prenosi N1