Jandroković o DORH-u i Agrokoru: Očito povlačenje krivog poteza

Jandroković o DORH-u i Agrokoru: Očito povlačenje krivog poteza

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u emisiji “ S Markova trga” govorio je o aktualnim pitanjima koja su zaokupila velik dio hrvatskog političkog diskursa, ponajprije – migracijama i Agrokoru. Ustvrdio je da desna oporba “igra na niske strasti” dok lijeva izbjegava “sigurnosnu dimenziju” tog pitanja. Kada je riječ o Agrokoru, predsjednik Sabora je zaključio kako je DORH “povukao krivi potez” te da preostaje vidjeti kako će se ispraviti pogreške.

Na pitanje o kontroli granice i nošenja s migrantskim valom, Jandroković je odgovorio da ta tema nije samo u fokusu Hrvatske nego i cijele Europe.

– To je tema koja je u fokusu ne samo hrvatske, nego i europske javnosti. Postoji objektivan problem. Velik je broj onih koji žele na ilegalan način ući u Europu, rekao je.

Ustvrdio je kako “smo ušli u Schengen” i da su kontrole granice ojačane te da “je štitimo najbolje što možemo jer je to izazov, i za cijeli europski kontinent i za EU”.

“Rasprava o migrantima pokazuje da je oporba razjedinjena i disfunkcionalna”

Ocijenio je da je rasprava u Saboru na trenutke vrlo kvalitetna, ali i da “ima odstupanja gdje se igra na najniže strasti”.

– Ta rasprava isto pokazuje da je oporba razjedinjena, da je disfunkcionalna i vrlo su vidljivi ekstremi koji dolaze i s lijeva i s desna na političkom spektru, rekao je.

O migracijama: Hrvatska vodi izbalansiranu politiku

Ustvrdio je da jedan dio oporbe ignorira “sigurnosnu dimenziju, uglavnom naglašavajući humanitarnu”, dok drugi dio “zagovara seoske straže i povratak oblicima organiziranja koji nisu i ne mogu biti dio demokratskog sustava”.

– Pokazuje se da neki koriste tu temu za politikantske nastupe i podizanje najnižih strasti u ljudima, rekao je.

– Danas se u Europi puno više naglašava sigurnosna, nego humanitarna dimenzija migrantske krize. Čini mi se da Vlada tu vodi jednu izbalansiranu politiku, vodeći računa o zaštiti i interesima hrvatske države i hrvatskih građana, ali isto tako i vodeći računa da one koji su zaista u potrebi – tretiraju na odgovarajući način, izjavio je.

Hrvatska kao migrantski hotspot?

Na pitanje o tome je li moguće da Hrvatska postane migrantski hotspot, Jandroković je odgovorio da “ne bi na taj način postavio pitanje” te da ga zanima “kako bismo mi to postali europski hotspot”.

– Imamo vrlo snažne policijske snage, 6700 policajaca, koji su najsuvremenije opremljeni. Čuo sam danas, čak i od nekih oporbenih zastupnika, koji su objektivno diskutirali da Hrvatska ima jednu od najjačih graničnih policija s obzirom na dio Europe u kojem jesmo, zaključio je.

O Agrokoru: Većina ne bježi od rasprave

– Vidjeli ste i na temi ilegalnih migracija da vladajuća većina ne bježi od rasprave. Tako je i kod ove teme Agrokora, nitko nema razloga bježati od njezina merituma. Prošlo je već dosta godina – šest, od kada je krenula ta negativna priča o Agrokoru. Zamalo je došlo do propasti Agrokora, što bi za sobom povuklo 60 tisuća radnih mjesta samo u sustavu Agrokora, plus što bi to ugrozilo velik broj dobavljača, upozorio je predsjednik Sabora.

Poručio je da je “ta mjera koju je Vlada učinila bila nužna” te da je “spasila ne samo Agrokor, koji je danas Fortenova i uspješno posluje, nego je spasila i sve dobavljače i radna mjesta”.

– Danas ovako paušalno, bez ikakvog konteksta, kako neki oporbeni političari govore, to zaista nema puno smisla. Znamo što smo prošli, to je bio jedan od najvećih izazova za ovu Vladu. A što se dogodilo, to je zaista pitanje za DORH, rekao je.

Zaključio je da “tamo treba postaviti to pitanje odgovornim osobama”.

Uloga DORH-a u slučaju Agrokor

Referirajući se na izbor tvrtke KPMG, koja je radila financijsko vještačenje, Jandroković je rekao da su u DORH-u “očito na taj način povukli krivi potez”.

Kada je riječ o mogućoj odgovornosti glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek, predsjednik Sabora rekao je da preostaje vidjeti kako će se ispraviti pogreške.

– Vidio sam, doduše, samo iz medija, da je glavna državna odvjetnica sazvala sve one koji su se u DORH-u bavili temom Agrokora da preispitaju što se dogodilo i zašto i kako će postupati u idućim tjednima i mjesecima. Očito su svjesni da su napravili krivi korak. Vidjet ćemo kako će ga ispraviti, kazao je.

Na pitanje o tome što će se dogoditi ako Ivica Todorić dobije spor te da to državu može stajati sedam milijardi eura, Jandroković je ustvrdio da je taj scenarij daleko od ostvarivanja.

– Trebamo voditi računa tko i zašto nešto govori, međutim, dalek je put do toga. Daleko je put do konačne presude, vidjet ćemo kakva će ona biti. Najcrnji scenariji su daleko od toga da će se ostvariti, zaključio je.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara: Nema nikakvog razloga za podjele i dvije kolone

Ususret Danu sjećanja na žrtvu Vukovara, Jandroković je pozvao na jedinstvo te ustvrdio da nema potrebe za dvije kolone.

– Ova je jedna od godina u kojoj apsolutno ne postoji baš nikakav razlog da imamo podjele i dvije kolone. Sve što čini DP, čini zbog toga što su pred nama izbori, rekao je.

Poruke koje šalje DP okarakterizirao je manipulacijama te ustvrdio da je Vukovar za njega svetinja. Dodao je da “žrtva Vukovara i žrtva Škabrnje ne smiju biti predmet politikantskih rasprava”.

– Izgubila se mjera kada je u pitanju i gradonačelnik grada Vukovara i DP. Sve oštrijom retorikom, oni izazivaju sve veće podjele, rekao je.

Zaključio je da “politika tamo treba poslati poruku jedinstva i brige o temeljnim vrijednostima hrvatskog društva”.

– Nemam razumijevanja za te poruke, smatram ih štetnima. Očekujem da će se približavanjem 18.11. doći do smanjenja tenzija. Oni koji će nastaviti s tom retorikom, koji će izazivati takve podjele, onda preuzimaju odgovornost za eventualne incidente koji se tamo mogu dogoditi, upozorio je.