Neslužbeno: U 16 izuzetih bočica utvrđene su određene nepravilnosti

Neslužbeno: U 16 izuzetih bočica utvrđene su određene nepravilnosti

Novi slučajevi trovanja nakon konzumacije bezalkoholnih pića. Nakon prvog slučaja u Rijeci, još je nekoliko novih u Zagrebu. 29-godišnji muškarac primijetio je probleme nakon konzumacije gaziranog pića iz automata na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Nakon njega na Hitnu je došao i 38-godišnjak.

Neslužbeno, gotovi su rezultati istrage HZZZ-a i u 16 izuzetih bočica utvrđene su određene nepravilnosti. Uskoro bi se trebao obratiti i ministar zdavstva Vili Beroš, javila je  Ruža Ištuk koja se nalazi ispred KBC-a Zagreb.

Ivan Gornik, pročelnik Objedinjenog hitnog bolničkog prijma KBC-a Zagreb, rekao je za Vijesti HTV-a kako je jučer razmatrano 6 pacijenata s mogućim posljedicama uzimanja korozivnih tvari, a kod dvije su potvrđene promjene, kod troje su isključene bilo kakve promjene koje su povezane s time, a jedna osoba se obrađuje.

. Konzumirali su gazirana pića, a riječ je o ozljedama sluznice, korozivnim ozljedama ili erozivnim promjenama sluznice, srećom u blažem obliku kod oba pacijenta. Riječ je uglavnom o mlađim osobama, objasnio je.

Poručio je da se simptomi pojavljuju odmah ili s malom odgodom. Nemojte piti, svi koji su pili već su dobili simptome.

Mladić u Rijeci je stabilno – potvrdili su liječnici u riječkom KBC-u. Uzorci pića uzeti iz riječkog kafića u kojem se prošle subote dogodilo trovanje, dostavljeni su u Odjel za vode Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Iz Coca-Cole su se jučer oglasili s nekoliko priopćenja.  

“Svjesni smo slučaja povezanog sa staklenom bočicom Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml. Izražavamo našu duboku zabrinutost i nadamo se brzom i potpunom oporavku osobe uključene u ovaj slučaj. Ponudili smo našu punu podršku i otvoreni smo za suradnju sa svim nadležnim tijelima koja provode istragu. Poslujemo prema najvišim standardima kvalitete i zdravstvene ispravnosti, koji prolaze i kroz redovite vanjske kontrole. Usporedno smo proveli detaljnu internu istragu koja nije pokazala nikakve neusklađenosti u našoj proizvodnji. Dodatno, poslali smo uzorke neovisnom akreditiranom laboratoriju na daljnju analizu”, poručeno je iz Coca-Cole.

Što stoji iza ova četiri slučaja, je li riječ o ljudskom nemaru ili namjeri? Je li do kontaminacije došlo u tvornici ili u distributivnom lancu? Odgovore je u Dnevniku dao dekan zagrebačkog Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije prof. Ante Jukić.

– Nenamjerno do kontaminacije ne može doći. Kada se radi ispiranje proizvodnih linija, to se provodi vodenom otopinom kiseline. Nakon toga se neutralizira vodenom otopinom lužine i sve se ispire do neutralnosti, što se i provjerava. Tako da vjerojatnost nastanka incidenta je vrlo, vrlo mala, ali ne može se isključiti. Zbog toga je potrebno uzeti uzorke, napraviti analize i djelovati što je prije moguće. Kada je proizvod provjeren i dobre kvalitete, ne može se isključiti namjerni uzorak, ustvrdio je prof. Jukić.