Kome se najviše isplati kombinirana mirovina?

Kome se najviše isplati kombinirana mirovina?

Broj radnika koji biraju kombiniranu mirovinu, odnosno mirovinu iz prvog i drugog stupa, značajno je opao ove godine. Do sada je oko 20% umirovljenika biralo tu opciju, dok je 80% odabiralo povratak u prvi stup i primanje mirovine samo iz državnog fonda. Međutim, podaci za ovu godinu pokazuju drastičan pad tog broja, piše T-portal.

Prema podacima Regosa, u prvih šest mjeseci ove godine zatvoreno je ukupno 6,963 računa članova obveznih mirovinskih fondova (OMF), od čega je samo 11.23% zatvoreno zbog isplate mirovine iz individualne kapitalizirane štednje. To znači da se broj onih koji biraju mirovinu iz oba stupa gotovo prepolovio.

U istom razdoblju, 914 računa je zatvoreno zbog isplate štednje nasljednicima, što znači da je više umirovljenika iz drugog stupa umrlo nego što ih je biralo kombiniranu mirovinu. Nasljednicima je isplaćeno ukupno 12,573 milijuna eura, u prosjeku 13,750 eura po osobi.

Građani koji su ipak odabrali drugi stup imali su prosječno 32,926 eura kapitalizirane štednje, što ukazuje da je drugi stup uglavnom biran od strane građana s visokim plaćama. Ovi podaci pokazuju da se kombinirana mirovina isplati samo onima s iznadprosječnim primanjima nakon 21 godine uplata u oba stupa.

Iako su očekivali pad broja umirovljenika koji primaju kombiniranu mirovinu zbog gubitaka mirovinskih fondova, podaci Regosa i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje nadmašili su ta očekivanja.

Vlada je najavila izmjene mirovinskih zakona kako bi privukla veći broj građana da biraju kombiniranu mirovinu. Planiraju omogućiti građanima da kod odlaska u mirovinu podignu 20% svoje individualne štednje u drugom stupu, umjesto dosadašnjih 15%. Također planiraju povećati dodatak na mirovinu iz drugog stupa s 20,25% na 27% kako bi privukli više ljudi da ostanu u drugom stupu. Međutim, pitanje je hoće li ove promjene značajno povećati udio umirovljenika u kombiniranoj mirovini, s obzirom na visinu prosječnih mirovina koje pokazuju da je odlazak u drugi stup isplativ samo za one s visokim primanjima.