Podzemni požar plastike traje: Požarište je puno opasnije u pogledu izlaganja štetnim kemikalijama nego što je to bilo prvi dan

Podzemni požar plastike traje: Požarište je puno opasnije u pogledu izlaganja štetnim kemikalijama nego što je to bilo prvi dan

– Požarište je danas puno opasnije u pogledu izlaganja štetnim kemikalijama nego što je to bilo prvi dan. Prvi dan, kada su bile visoke temperature, što zbog vjetra, što zbog same prirode požara, nije nastalo toliko puno štetnih spojeva nakon što se to događa nakon gašenja, rekao je jutros osječki biolog Branimir Hackenberger Kutuzović.

U emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” iz osječkog se Kampusa javila reporterka Katarina Barač Perošević. O ekonomskim posljedicama velikog požara razgovarala je s prof. dr. sc Branimirom Hackenbergerom Kutuzovićem iz Zavoda za kvantitativnu ekologiju Odjela za biologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, piše HRT.

– Danas je lakše nego jučer, ne osjeća se toliko smrad, ali ne možemo reći da je sve u redu. Prema grubim procjenama je izgorjelo između 60 i 360 tisuća tona različitih plastičnih masa, od čega je u zraku završilo između 11 i 70 tisuća tona, rekao je.

I dalje su u tijeku podzemni požari.

– Upravo te niske požarne temperature koje tamo sada vrijede, a to su temperature ispod 600 stupnjeva Celzijusa, su najopasnije temperature za nastajanje opasnih spojeva. Požarište je danas puno opasnije u pogledu izlaganja štetnim kemikalijama nego što je to bilo prvi dan. Prvi dan, kada su bile visoke temperature, što zbog vjetra, što zbog same prirode požara, nije nastalo toliko puno štetnih spojeva nakon što se to događa nakon gašenja, istaknuo je.

Ističe da su vatrogasci najbolje odradili svoj posao.

– Oni su na brzinu lokalizirali požar, spriječili su širenje, a sada su očevidi završeni i ja apeliram da se što prije potpuno ugasi požar i da se temperatura spusti ispod 100 stupnjeva Celzijusa, rekao je.

Trenutačno se obavlja uzorkovanje tla zbog zagađenosti. Preporuka je voće i povrće prati više puta.

Što je s kontaminacijom tla?

– Jako je teško unaprijed reći koliko je tlo kontaminirano. Ono što je sreća što je prvi dan puhao vjetar koji je puhao brzinom 25 km/h i on je omogućio to da se trak suzi i da se usmjeri prema jugu. Što se sad događalo nakon toga, to nitko ne zna. Dok ne budu gotove analize, ne možemo točno reći što se s kontaminacijom tla. No, spojevi koji su moguće nastali, jako su perzistentni i mogu na površini trajati i do nekoliko godina, a kada dospiju do unutrašnjosti tla, mogu se zadržati i dvadesetak godina. To će sve pokazati analize. Tek nakon analiza će se moći procijeniti hoće li se moći učiniti neke sanacije, rekao je biolog.

Kako smanjiti ekološku štetu?

– Nije ju moguće smanjiti, ona je učinjena, to samo govori u prilog koliko treba raditi na preventivi. Stožer upozorava ljude da peru voće i povrće, i to je apsolutno potrebno. I inače je potrebno, ali sada pogotovo. Međutim, po našem mišljenju, ta emisija štetnih tvari je trajala relativno kratko. Ovo kratkotrajno izlaganje formaldehidu koji je kancerogen, ne bi trebao imati bitan utjecaj na ljudsko zdravlje, zaključio je, piše HRT.