Utjecaj virtualnog svijeta na djecu

Utjecaj virtualnog svijeta na djecu

Svake minute u svijetu se putem interneta podijeli 160 fotografija ili videozapisa seksualnog zlostavljanja djece. Samo prošle godine internetske tvrtke detektirale su 87 milijuna fotografija i videozapisa s takvim sadržajem, a kazne za zlostavljače su premale.

Katarina Jonev radi s majkama i djecom koja su doživjela neki od oblika zlostavljanja na internetu.

– Djevojčica od 8 godina dopisivala se putem igrice s čovjekom od 40-ak godina koji je tražio fotografije i djevojčica ih je napravila, rekla je Katarina Jonev, stručnjak za sigurnost djece i mladih na internetu.

Oko 700 tisuća zlostavljača prisutno je na internetu, a svako četvrto dijete doživjelo je oblik digitalnog uznemiravanja. Brojevi u Hrvatskoj su i dalje u porastu.

– Prošle godine smo zabilježili 440 kaznenih djela. Trend porasta se nastavlja i ove godine, a radi se o puno manjem broju nego što se to zlostavljanje svakodnevno događa, rekla je Anita Matijević, voditeljica odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obiteljiešava.

To je zato što se prijavljuje samo četiri posto ukupnih slučajeva online nasilja, a kazne za zlostavljače su i dalje premale.

– Kazne od jedne do 13 god, velik broj prijestupa koje smo analizirali dobije 6 mjeseci ili do godinu dana ili dobiju rad za opće dobro, istaknula je Lucija Vejmelka, Pravni fakultet.

Kako bi se smanjio broj slučajeva, potrebno je razgovarati s djecom i upozoriti ih opasnost interneta.

– Nikad ne treba zastrašiti dijete ili ugasiti internet jer djeca svoj društveni i akademski život rješavaju putem tehnologije. S djecom treba otvoreno razgovarati i ne kriviti dijete, dijete je žrtva, savjetovao je Tomislav Ramljak, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu i Centra za sigurniji internet.

A da nešto ne valja s djetetom najbolje možete primijetiti u naglim promjenama raspoloženja i ponašanja.

O utjecaju virtualnog svijeta na djecu, te zabrani upotrebe mobitela i pametnih satova tijekom nastave, u emisiji HRT-a “Studio 4” razgovarali smo s Božidarom Nikšom Tarabićem, voditeljem Ureda za psihološku podršku i zaštitu mentalnog zdravlja Sveučilišta u Zagrebu i Dijanom Dujmović, ravnateljicom OŠ Rapska u Zagrebu.

Stručnjaci ističu da svi trebamo preuzeti odgovornost kako bi se odmalena gradio zdrav odnos prema digitalnim sadržajima.