Anušić otkrio zanimljivost: Vlasniku Drava Internationala gorjele i druge tvrtke

Anušić otkrio zanimljivost: Vlasniku Drava Internationala gorjele i druge tvrtke

Zbog posljedica požara plastike u tvrtki “Drava International” u subotu je proglašeno stanje velike nesreće, a Vladi je upućen zahtjev za proglašavanjem ekološke katastrofe, rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Također je zbog povećane koncentracije lebdećih čestica u zraku na osječkom području donesena preporuka o odgodi svih zakazanih priredbi na otvorenom, rekao je župan u Osijeku na konferenciji za novinare, piše HRT.

Župan je pojasnio da zbog promjene smjera vjetra, mjerne stanice u Osijeku očitavaju povišene koncentracije kemikalija i spojeva, poput benzena.

Izvijestio je da Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu HAPIH provodi uzorkovanje na području županije kako bi se vidjelo u kojoj su se mjeri posljedice požara i izdimljavanja proteklih dana odrazile na kvalitetu tla, voća i povrća.

Anušić ističe da se radi na prikupljanju svih dokumenata i podataka koji mogu biti temelj za odluku Vlade da proglasi ekološku katastrofu, koja posljednja četiri dana ugrožava zdravlje ljudi i životinja, te hranu, vodu i tlo.

Deponirana plastika dosezala i do sedam metara visine

Na tvrdnju novinara da vlasnik tvrtke Zvonko Bede odbacuje njegove tvrdnje da se u tvrtki nalazilo 500 tisuća kubika plastike i da se osjeća prozvanim, Anušić je odgovorio da je tvrtki za deponiranje bila korištena površina od 170 tisuća kvadratnih metara koja je na nekim mjestima dosezala visinu od sedam metara.

Ako pomnožite prosječnu visinu deponirane plastike od 3,5 do četiri metra, sa 170 tisuća kvadratnih metara, dobit ćete cifru o kojoj sam govorio. Zanimljivo mu je što je tijekom gašenja požara utvrđeno da je skladište plastike postojalo i pod zemljom.

Podsjeća da je tvrtka imala dozvolu za skladištenje 20 tisuća tona plastike, i da je to izgorjelo, bio bi to manji incident, a s ovom količinom, smatra Anušić, “govorimo o ekološkoj katastrofi”.

Nakon što je jučer protiv Zvonka Bedea, kao odgovorne osobe u tvrtki, podnio kaznenu prijavu, najavio je da će to učiniti općine, koje su bile ugrožene posljedicama požara i dima.

Radnicima tvrtke, koji su ga prozivali na jučerašnjem prosvjedu, poručio je da njegovo političko djelovanje nikada nije bilo usmjereno na zatvaranje radnih mjesta i cilj mu je da se što prije vrate na posao, a idući tjedan pozvat će ih na razgovor.

Proglašenje ekološke katastrofe pomaže županiji u saniranju štete

Novinarima je odgovorio da ne zna je li moguće zatvaranje te tvrtke ako Vlada proglasi ekološku katastrofu, ali će se proglašenjem financijski pomoći županiji u saniranju štete. Dodao je da je s ministrom financija dogovorio da se dio sredstava osigura rebalansom državnog proračuna.

Anušić podsjeća da je to “treći ili četvrti” požar u tvrtki “Drava International”, te da je u nekadašnjoj osječkoj Tvornici žigica “Drava”, čiji je vlasnik nakon privatizacije postao Zvonko Bede, također izbio požar, a u saniranju posljedica požara poginula je jedna radnica, dok su tri osobe ozlijeđene.

Zanimljivo je da se nakon toga ništa nije dogodilo, i nitko nije odgovarao. U Osijeku je bilo je još nekoliko požara u tvrtkama, s kojima je bio povezan Zvonko Bede, kao što su “Litokarton” i “Getro”, istaknuo je Anušić.
Gradonačelnik Osijeka: Povećana koncentracija lebdećih čestica

Ranije danas konferenciju za novinare održao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić koji je rekao da je u zraku povećana koncentracija lebdećih čestica, te zamolio građane da ne izlaze ako ne trebaju. Dodao je i da se pojačano kontrolira kakvoća zraka.

– Veliki dio požara je zatrpan sa zemljom kako bi se ugušio dim. Dio gdje se još izdimljava je dio požara koji se ne smije dirati je policija mora obaviti očevid. On se zaljeva vodom i pjenom kako bi se smanjio dim, rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

Dodao je i kako se u ovom trenutku u gradu Osijeku osjeća nesnosan smrad spaljene plastike jer je vjetar okrenuo južno i piri prema gradu.

Istaknuo je i kako je zabrinjavajuće što je povećana koncentracija lebdećih čestica u zraku.

– Apeliramo na sugrađane ako ne moraju da ne izlaze van, rekao je gradonačelnik Radić, te dodao: ima mjesta oprezu, ali nema mjesta panici.

HRT-ova novinarka Melita Homa u Vijestima je rekla kako se jutros, četvrtog dan od izbijanja požara u tvornici Drava International, prvi puta osjetio smrad spaljene plastike u cijelom gradu Osijeku.

Miris spaljene plastike u zraku

Zoran Pakšec, glavni zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije rekao je kako je to normalan tijek.

– Na požarima ovakve vrste naravno da će se uvijek osjetiti taj miris spaljene plastike. Kako i na ostalim požarima nakon završenja naših akcija svakako se to ujutro osjeti. Jutros je bila posebna magla koja je prikupila te neke čestice mirisa i odnijela ih prema gradu i prema ostalim naseljima uokolo grada. To je normalna pojava, koja će se osjetiti još par dana, rekao je.

Dodao je kako požar još nije završen, sve dok se nešto dimi i dok izbija neki plamen, istaknuvši da je požar pod kontrolom.

– Radi se o izdimljavanju iz jednog sektora koji je omeđen radi očevida i mi trenutno ne možemo unutra da razmaknemo taj požar, da ga prekrijemo. On je potreban za očevid kolegama iz policije i moramo biti malo strpljivi. U ovom trenutku radimo sa pjenom kako bismo smanjili emisiju štetnih plinova, rekao je Pakšec.

Istaknuo je i da se sljedećih par dana neće maknuti s požarišta.

Ekološki incident

Valerije Vrček iz Zavoda za organsku kemiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu gostujući u emisiji HTV-a “Studio 4” rekao je kako se sigurno radi o ekološkom incidentu.

– S obzirom na to da smo vidjeli snimke iz svemira, možemo reći da se radi o katastrofi. Ovo nije samo lokalni incident, ovo će imati posljedice na širi prostor. Dobro je da južni vjetrovi nisu sve pomaknuli prema gradu Osijeku, šteta bi bila puno veća, rekao je.

Pulmolog Saša Srića je rekao kako su i manji požari uzrokovali dolazak pacijenata u hitne ambulante.

– Požar ovakvih razmjera ima akutne i kronične posljedice. U akutnoj fazi bitno je zbrinuti ljude od akutnih komplikacija. Tu je jako puno toksičnih plinova. Treba reagirati na nadražaj sluznica koji se mogu manifestirati kao blagi kašalj i suzenje očiju. To treba pratiti, rekao je Srića.

Simptomi koji bi upućivali na stezanje u prsima, otežano disanje, plitko disanje, nedostatak zraka, na njih treba reagirati, piše HRT.