EVO KOJI SU NAJBOLJI ŽUPANIJSKI EU PROJEKTI U ZEMLJI

EVO KOJI SU NAJBOLJI ŽUPANIJSKI EU PROJEKTI U ZEMLJI

U ovogodišnjem izboru za Najbolji županijski EU projekt u kategoriji Doprinos poduzetništvu najbolji projekt je po izboru žirija projekt Crown of entrepreneurial ideas for success – CROWN – Sisačko-moslavačke županije. U kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama pobjedu je odnio projekt GREEN ECONOMY AND CO2 – Dubrovačko-neretvanske županije. Projekt Sanacija i produženje postojećeg pristana luke Unije – II. faza – Primorsko-goranske županije najbolji je u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, a projekt Multisektorski pristup obnovi okoliša nakon katastrofe – ZAJEDNO SMO JAČI (TOGETHER WE STAND) – Osječko-baranjske županije u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji. Po izboru javnosti najviše je glasova dobio projekt Održivi regionalni razvoj uključivanjem prirodne baštine kroz osnivanje edukativno-prezentacijskog centra NATURA SMŽ – Sisačko-moslavačke županije. Izbor je četvrtu godinu zaredom održan u organizaciji Jutarnjeg lista, našeg portala župan.hr, Hrvatske zajednice županija i Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Nagrade najboljima dodijeljene su danas u Zagrebu.

Projekt Sisačko-moslavačke županije koji je odnio pobjedu od strane javnosti, nije među najboljima od strane žirija, ali je zato Sisačko-moslavačka županija jedina odnijela pobjedu u dvije kategorije. Dva projekta Dubrovačko-neretvanske županije zauzela su prvo i treće mjesto u Kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama. Krapinsko-zagorska i Međimurska županija čiji su projekti zauzeli prva mjesta od strane žirija, prepoznati su i od strane publike te su zauzela drugo i treće mjesto po glasovima čitatelja Jutarnjeg lista. Najviše projekata je u finale ušlo od strane Osječko-baranjske županije, šest, po četiri projekta iz Dubrovačko-neretvanske, Međimurske i Zadarske županije, Grada Zagreb i Virovitičko-podravska županija po tri projekta, a ostali po dva ili jedan, izuzev Bjelovarsko-bilogorske i Požeško-slavonske županije čiji projekti nisu ušli u finale u izbor za najbolji EU projekt. Ukupno su projekti iz 19 županija ušli u finale za izbor, iz četiri županije izabrani su najbolji, ali su jedna od prva tri mjesta zauzeli projekti iz 11 županija. Među najboljima su tako projekti iz Sisačko-moslavačke, Dubrovačko-neretvanske, Krapinsko-zagorske, Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Splitsko-dalmatinske, Zagrebačke, Međimurske, Primorsko-goranske, Virovitičko-podravske i Šibensko-kninske županije.

Na svečanom proglašenju pobjednika u izboru za najbolji EU projekt nazočan je bio i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković koji je naglasio kako će se i u sljedećem razdoblju iz EU fondova ciljati na demografsku revitalizaciju, obnovljive izvore energije, digitalizaciju te obrazovanje, predškolsko i školsko, za što je već osigurano 2,5 milijarde eura. I ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić potvrdio je značaj povlačenja EU novca iz fondova za sve lokalne i regionalne jedinice, u prethodnom razdoblju te i u ovom novom. Pri odabiru najboljih EU projekata, vodi se uvijek time koliko je projekt koristan za zajednicu, odnosno, koliko je ‘zaživio’, a ne toliko koliko je novca povučeno.

U kategoriji Doprinos poduzetništvu, nakon prvoplasiranog projekta Crown of entrepreneurial ideas for success – CROWN – Sisačko-moslavačke županije, drugo mjesto zauzeo je projekt BUSINESS ANGELS IMPACT FUND – BAIF – Krapinsko-zagorske županije, a treće Sustav javnog navodnjavanja „Ervenica“ – Vukovarsko-srijemske županije.

Nakon projekta GREEN ECONOMY AND CO2 – Dubrovačko-neretvanske županije koji je odnio pobjedu u kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama, drugo mjesto pripalo je projektu Blue technology – Developing innovative technologies for sustainability of Adriatic Sea (InnovaMare) – Šibensko-kninske županije, a treće još jednom projektu Dubrovačko-neretvanske županije – Monitoring prodora slane vode u obalne vodonosnike i testiranje pilot projekata za prevenciju prodora soli- MoST.

Spomenuti projekt Sanacija i produženje postojećeg pristana luke Unije – II. faza – Primorsko-goranske županije najbolji je u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, drugo mjesto zauzeo je projekt Izrada prometnog master plana funkcionalne regije Istočna Hrvatska Virovitičko-podravske županije, ali u koji su uključene kao partneri i Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska i Vukovarsko-srijemska županija. Treće mjesto pripalo je projektu ITEO – Popularizacija STEM-a u Međimurju iz Međimurske županije.

U kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji, nakon projekta Multisektorski pristup obnovi okoliša nakon katastrofe – ZAJEDNO SMO JAČI (TOGETHER WE STAND) Osječko-baranjske županije koji je zauzeo prvo mjesto, drugo je pripalo projektu LABELSCAPE – integracija oznaka održivosti u politikama mediteranskog turizma Splitsko-dalmatinske županije, a treće projektu Zagrebačke županije COMMAND d – Zapovjedni i operativni mehanizam multisektorske analize ključnih podataka o katastrofama.

Po ocjeni publike, najbolji projekt je Održivi regionalni razvoj uključivanjem prirodne baštine kroz osnivanje edukativno-prezentacijskog centra NATURA SMŽ – Sisačko-moslavačke županije, drugi s najviše glasova publike bio je projekt BUSINESS ANGELS IMPACT FUND – BAIF – Krapinsko-zagorske županije, a treći ITEO – Popularizacija STEM-a u Međimurju ispred Međimurske županije.

Projekt Crown of entrepreneurial ideas for success – CROWN – Sisačko-moslavačke županije odnosio se je na jačanje poduzetničkih potencijala mladih ljudi kako bi se potaknulo zapošljavanje te stvaranje inovativnih startup poduzeća, kao i poticajne radne okoline, a sve u cilju povećanja konkurentnosti i razvoja poslovnog okruženja Hrvatske, BIH i Crne Gore. Već na samom početku razvijen je pristup procjeni poduzetničkih kapaciteta mladih kroz inovativno testiranje. Od ukupno 300 testiranih u sve tri uključene zemlje, po 25 kandidata iz Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, dobilo je priliku sudjelovati u intenzivnom startup programu. Nakon višemjesečnih edukacija, kandidati su dobili priliku raditi s iskusnim mentorima, a potom i prezentirati svoje ideje pred stručnom komisijom koja je izabrala po tri najbolje ideje iz sve tri države. Vlasnici tih ideja su dobili priliku uz pomoć stručnjaka raditi na pripremi, realizaciji i promociji vlastitih crowdfunding kampanja, ali i posjetiti neke od najvećih svjetskih tehnoloških i poduzetničkih konferencija i sajmova.

Projekt GREEN ECONOMY AND CO2 – Dubrovačko-neretvanske županije uspostavljen je inovativni međuregionalni sustav kojim se je poboljšalo praćenje klimatskih promjena, uvele eksperimentalne eko-prihvatljive poljoprivredne prakse i uspostavilo novo dobrovoljno tržište ugljika iz poljoprivredne djelatnosti u svijetu. Uspostava dobrovoljnog tržišta ugljika iz poljoprivredne djelatnosti na prekograničnoj suradnji (Italija-Hrvatska), predstavlja novost na tržištu ugljika i sama činjenica da se radi o prvom takvom tržištu, predstavlja inovaciju na ukupnom tržištu ugljika u svijetu i primjer dobre prakse drugima. Stvorena je i iznimna prilika za Dubrovačko-neretvansku županiju za razvoj poljoprivrede, zelenog poslovanja gospodarstvenika, mehanizma trgovanja ugljikom te iskorištavanje potencijala koji nudi Europski zeleni plan i njegove spomenute mjere i programi.

Projekt Primorsko-goranske županije Sanacija i produženje postojećeg pristana luke Unije – II. faza osigurani su uvjeti za siguran vez brodskih, brzobrodskih, katamaranskih i RO-RO brodova. Odnosno, omogućeni su odgovarajući privezi i postignuta sigurnost na vezu za linijske brodove kao preduvjet za razvoj linijskog prometa te podizanje komunalnog standarda za korisnike javnih brodskih linija. Postignuta je bolja povezanost s drugim gradovima, ali i dostupnost zdravstvenim, obrazovnim i ostalim institucijama te je tako i pozitivno utjecao na smanjenje iseljavanja i veći broj turista. Prema zadnjem popisu stanovništva Unije imaju 64 stanovnika. Bolja i sigurnija povezanost omogućena je s okolnim administrativnim središtima Malim Lošinjem, Rijekom, Pulom, Zadrom kao i međunarodnom linijom s destinacijama na talijanskoj obali Cesenatico, Pesaro, Rimini.

Kroz projekt Multisektorski pristup obnovi okoliša nakon katastrofe – ZAJEDNO SMO JAČI (TOGETHER WE STAND) Osječko-baranjske županije izrađene su i usvojene „Standardne operativne procedure u obrani od poplava od vanjskih voda“ koje definiraju zajednički nastup žurnih službi iz Hrvatske i Srbije u obrani od katastrofalnih poplava i „Standardni operativni postupci u slučaju katastrofe koja uključuje opasne tvari“ koji definiraju zajedničko djelovanje hrvatskih i srbijanskih specijaliziranih snaga u slučaju katastrofe nastale izlijevanjem odnosno ispuštanjem opasnih tvari. Odnosno, kroz projekt je unaprijeđen pristup upravljanja katastrofama u pograničnom području obuhvaćanjem postupaka od pripreme do katastrofe te sanacije okoliša vraćajući zahvaćeno područje u početno stanje.

Održivi regionalni razvoj uključivanjem prirodne baštine kroz osnivanje edukativno-prezentacijskog centra NATURA SMŽ Sisačko-moslavačke županije projekt je u sklopu kojeg je izgrađen posjetiteljski centar kakav još nije postojao na području Sisačko-moslavačke županije, on je omogućio povećanje turističke ponude navedenog područja i omogućena je edukacija generacije školske djece i odraslih o zaštiti prirode i njezinim zakonitostima. Očuvana priroda, ljepota krajolika i bogata biološka raznolikost, doživljaj šetnjom, vožnjom bicikla, objektivom fotoaparata, ali i upoznavanje s kulturno-povijesnom baštinom i tradicionalnom gurmanskom ponudom područja razvojne su mogućnosti Županije. U Centru posjetitelji mogu na moderan ili tradicionalan način naučiti o biljnom i životinjskom svijetu, o vukovima, o hrastu lužnjaku, kestenovim šumama, o šišmišima. Mogu doživjeti i Panonsko more i rijeke u Sisačko-moslavačkoj županiji.