Loše kopije poznatih dalmatinskih pića preplavile trgovačke police

Loše kopije poznatih dalmatinskih pića preplavile trgovačke police

Iz Njemačke je stigla pritužba jedne Hvaranke koja sumnja da je naišla na plagijat dalmatinskog pića.

U prodavaonici u gradu Essenu kupila je jednolitarsku bocu vina naziva “Prošekos Dionisos”, čija etiketa podsjeća na “Dioklecijan”, nekoć prošek, a danas službeno “liker od vina”, iz asortimana drniškog “Dalmacijavina Split”, kako se proteklih godina zove privatizirana tvrtka.

Ogorčena potrošačica tvrdi da je sporni “prošekos” bio loše kvalitete u usporedbi s originalnim hrvatskim pićem.

Čitateljica Slobodne Dalmacije otvorila je i pitanje zaštite autorskih prava i etičkog ponašanja u industriji, s obzirom na članstvo Njemačke i Hrvatske u Europskoj uniji, odnosno zajednice u kojoj bi se trebali poštivati temeljni propisi koji vrijede za sve.

Inače, distributer spornog “prošeka” je iz njemačkog Augsburga, koja se bavi uvozom i distribucijom alkoholnih pića.

“S našim vinima i jakim alkoholnim pićima vodimo vas na putovanje od dalmatinskih obalnih regija Hrvatske preko središnjeg Balkana i doline Neretve u Bosni i Hercegovini do makedonskih planina i visokih dolina. Otkrijte s nama tajne bivše Jugoslavije s njezinim brojnim različitim aspektima, krajolicima i kulturama, koji se odražavaju u različitim vinima i jakim alkoholnim pićima. No, svi imaju jedno zajedničko: sunce i radost života”, glasi jedna od poruka potencijalnim kupcima.

Osim pića “Prošekos Dionisos”, tvrtka nudi i kruškovac “Moreška” koji je pakiran u identičnoj boci, ali djeluje kao da je etiketom plagijat kruškovca zadarske “Maraske”. Tu su i druga pića vrlo “zanimljivih” naziva, primjerice “Šljivac”, “Šobanka”…

Slobodna Dalmacija kontaktirala je tvrtku za komentare, ali do trenutka objavljivanja teksta nisu dobili odgovore.