Obilježavanje 32. obljetnice Bitke za Vukovar

Obilježavanje 32. obljetnice Bitke za Vukovar

U Vukovaru se obilježava 32. obljetnica Bitke za Vukovar. Trajala je 87 dana i ostala sinonim za obranu u Domovinskom ratu. Prijenos obilježavanja središnje svečanosti od 12.15 možete pratiti na HTV4.

Na obilježavanju 32. obljetnica Bitke za Vukovar je, među ostalima, i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića.javlja HRT

Iz Vukovara se u Vijestima javila novinarka HRT-a Marina Gantar koje je izvijestila kako se obilježava današnji dan. Također je razgovarala s Medvedom te umirovljenim brigadirom Hrvatske vojske Brankom Borkovićem.

– Obilježavanje je počelo još ujutro s budnicom ulicama grad, a nastavit će se mimohodom ratnih zastava od Dvojarne 204. Vukovarske brigade do središta grada. Održava se i izložba taktičko-tehničkog zbora – naoružanja, tehnike i opreme, a sve će se nastaviti  središnjom svečanošću u Dvorcu Eltz, rekla je Gantar.

Ministar Medved, koji je također sudionik Bitke za Vukovar u jednom dijelu svog ratnog puta, istaknuo je kako su u Vukovaru uvijek izrazito snažne emocije.

– I danas kad obilježavamo 32. obljetnicu Bitke za Vukovar radujem se sresti drage prijatelje, drage preživjele hrvatske branitelje, podijeliti s njima sjećanje, ali svakako i ohrabrenje u svjetlu onog što donosi novo vrijeme i s čim se suočavaju hrvatski branitelji danas, rekao je.

– Ja sam ovdje u Vukovaru krajem lipnja do negdje krajem srpnja s 1. gardijskom brigadom proveo jedno vrijeme u obrani grada heroja, grada Vukovara. Neizmjerno sam ponosan na sve što smo činili zajedno i iskazujem svim hrvatskim braniteljima koji su branili Vukovar neizmjernu zahvalu na hrabrosti i na odlučnosti koju su pokazali ovdje u obrani grada Vukovara, dodao je.

Kao ministar Medved se susrećete s najtežim pitanjem, a to je pitanje nestalih. Svjedoci smo da u proteklih 7 godina vlada izuzetno puno radi, kao i Minitarstvo hrvatskih branitelja na tom pitanju. 

– Činimo ogromne napore, ali nažalost, još uvijek jako veliki broj naših nestalih iz Domovinskog rata, 1806, sveukupno od toga, 502 iz Vukovarsko-srijemske županije i 375 ovdje iz grada Vukovara. Iako zaista činimo ogromne napore, u proteklim godinama pronašli smo čak tri masovne grobnice ovdje na području Vukovarsko-srijemske županije i grada Vukovara i nekoliko pojedinačnih grobnica, intenzivno nastavljamo te ulažemo velike napore i u organizaciju i u nabavku nove najsofisticiranije opreme sa ciljem još uspješnije identifikacije. Obiteljima naših nestalih poručujem da smo tu, da smo ustrajni u procesu pronalaska sve dok ne pronađemo i posljednju osobu nestalu iz Domovinskog rata, naglasio je Medved.

Branko Borković, ratni zapovjednik govorio je o sjajnim segmentima velike bitke za Vukovar.

– Prije svega moramo reći da je 14. rujna 1991. počeo opći napad na Republiku Hrvatsku, da je pokojni dr. Franjo Tuđman donio odluku tada u blokadi u Vojarni, a mi smo na ovom prostoru Vukovara bili pripremni za taj prvi udar koji je zapravo trebao osloboditi prostor bivšoj JNA da s glavnim snagama prodre u Dolinu Drave i na taj način ponovno sruši Hrvatsku i dođe na granice ex-Jugoslavije kao projekt velikosrpski, odnosno restauracije komunizma. Mi smo u tom periodu od 14. do 20. rujna uništili sve te snage koje su bile što je vidno na Trpinskoj cesti, ali istovremeno smo ih zaustavili sa znatnim žrtvama na prostoru sajmišta. Iz tih pozicija smo praktički držali Vukovar narednih više od dva mjeseca, ispričao je Borković.

Prisjetio se sjajnog podviga Luke Andrijanića i drugih.

– Ostalo je upamćeno rušenje prvih vojnih zrakoplova, što je Luka Andrijanić napravio u prvih par dana tog napada na Vukovar. Uz njega imamo niz pojedinaca. Tu je i pokojni Sinković, kojeg se rijetko tko i sjeća, koji je izvršio kompletno inženjersko uređivanje cijelog prostora da ih možemo usmjeravati kako mi želimo. Onda imamo Prvu gardijsku brigadu koja je napravila pothvate na prostoru Tovarnika i Ilače, gdje smo na neki način doveli njih u poziciju bježanja, gdje je cijela ta kolona pobjegla u Srbiju i došlo je do panike, odnosno raspada mobilizacijskog sustava. Znači, to su isto detalji o kojima se jako malo, nažalost, zna, koje mi želimo osvijetliti i prikazati ih u punom svjetlu da je bitka za Vukovar puno više i puno šire nego što se i kroz medije prikazuje, istaknuo je.

Borković će se danas obratiti svojim suborcima. Izdvojio je jedan od naglasaka.

– Jedan od naglasaka će biti i to da je Zagreb od prvog dana, odnosno Republika Hrvatska i demokratski izabrana vlast, vodila računa o obrani Vukovara, da Vukovar nije ni izdan ni prodan, da je uvijek bio hrvatski i da je Hrvatska uvijek mislila o njemu, rekao je.

Banožić: Vukovarski branitelji motiv za daljnji rad i djelovanje


Ministar obrane Mario Banožić poručio je kako 32. godišnjica Bitke za Vukovar podsjeća na zajedništvo, hrabrost i odlučnost hrvatskog naroda u stvaranju samostalne i moderne države, a vukovarski branitelji trebaju nam biti motiv za daljnji rad i djelovanje.

Obilježavajući 32. obljetnicu Bitke za Vukovar sa zahvalnošću prisjećamo se svih herojskih djela naših branitelja u obrani Grada heroja. Oni su svojim djelovanjem, svojim životom i nesebičnom žrtvom pokazali kako se bori i kako se prije svega voli Vukovar, kako se brani Domovina, ističe u priopćenju ministar obrane.

Poručuje i kako nam je svaki vukovarski branitelj motiv i pokazatelj u kojem smjeru moramo nastaviti razvijati Domovinu i zato nitko od nas nema pravo odustati od izgrađivanja bolje i jače, uspješne Hrvatske.

Oni su svoj slobodan Grad i Domovinu sanjali i u najtežim ratnim danima, hrabro su odlučili svoj život staviti kao zalog za slobodu u kojoj danas živimo. To ne zaboravljamo, to nas vodi na našim dužnostima, u našim svakodnevnim naporima. Hvala im za ponos koji su nam usadili, za vjeru u vlastite snage i mogućnosti! Hvala im za slobodu, poručio je Banožić.

Uz središnju svečanost u 12.15 sati, održavaju se i prigodni programi: budnica gradskim ulicama, mimohod s ratnim zastavama, taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojba OSRH i MUP-a, prikaz sposobnosti specijalne policije MUP-a i specijalnih snaga OSRH te vojno-akrobatske vježbe Počasno-zaštitne bojne.