Malić: Oporba nesposobna, Milanović se najdirektnije suprostavlja HDZ-u…

Malić: Oporba nesposobna, Milanović se najdirektnije suprostavlja HDZ-u…

Niti jedna Vlada u povijesti hrvatske države u drugom mandatu nije uživala toliko povjerenja građana kao ova HDZ-ova premijera Andreja Plenkovića. Upravo to potvrđuju ankete koje se mjesecima ne mijenjaju i idu na mlin aktualne vlasti. Ekonomski pokazatelji također idu na ruku HDZ-u kao i razjedinjena i disonantna politička oporba. Na pitanje o tome je li sve baš tako idealno za vladajući HDZ uoči izbornog ciklusa odgovorio je politički analitičar Gordan Malić.

Politički analitičar Gordan Malić komentirao je istup premijera koji je ustvrdio kako će on odlučiti o tome što će se napraviti oko afere u INA-i i HEP-u, ignorirajući tako pritiske oporbe., donosi HRT

– On će donositi političke odluke. U slučaju INA i HEP kada su pitanju pravne i pravosudne odluke, treba pričekati USKOK. Pokazalo se, nažalost, da USKOK donosi i političke odluke. Ako je u pitanju plitičko kadroviranje u HDZ-u. Ja bih to prije svega promatrao iz perspektive izbora koji dolaze, premijer Plenković odluke donosi samostalno i time homogenizira stranku uoči izbora, rekao je.

Dodao je kako to vidi kao “čistu PR-ovsku gestu”.

– Pokazuje da je on vođa i da nitko ne upravlja procesima osim njega, a pokazuje i oporbi da svi ti pokušaju uvođenja izvanrednog stanja u državu neće imati neke obzbiljnije rezultate. To vidim kao čistu PR-ovsku gestu u jednoj atmosferi predizborne kampanje, kazao je.

Fenomen podrške političkim opcijama koje su zahvaćene aferama

Malić je ustvrdio kako ta pojava ne postoji samo u Hrvatskoj, već i u “kolijevki moderne demokracije”.

– Nije to ekskluzivno hrvatska stvar. Imate u kolijevki moderne demokracije slučaj da čovjek protiv kojeg se vodi ozbiljan sudski postupak je jedan od najozbiljnijih kandidata za predsjednika. Radi se o SAD-u, lako se može dogoditi da ostvari pobjedu, rekao je.

Poručio je kako su razlog za takvo stanje “društva u previranju” koja imaju “drugačije orijentire”.

– Društva u previranju imaju drugačije orijentire, a hrvatsko društvo je prolazilo temeljite krize u mandatima premijera Plenkovića. Izgleda da je svaka od tih kriza jačala vlast, a slabila oporbu, nastavio je.

Kao primjere velikih kriza istaknuo je: pandemiju, potres i oluju.

– Treba podsjetiti da smo u ta dva mandata u Hrvatskoj doživjeli najveću pandemiju u posljednjih 100 godina, državu je tresao najveći potres u posljednjih 100 godina i najveću oluju u posljednjih 100 godina. To su sve bile krizne godine, svaku od tih kriza, oporba je pokušala iskoristiti da poljulja vlast i uvede tkz. izvanredno stanje u kojem vlast smjenjuje samu sebi ili to za oporbu radi USKOK, zaključio je.

Oporba nekad: Gotovac, Budiša, Račan, “elita tog vremena i društva”

Na pitanje o tome kako je moguće da oporba nema snagu kakvu je imala nekad, Malić je odgovorio kako su razlog tome “drugačije okolnosti” i činjenica da je ta oporba bila “elita tog vremena i društva”.

– Drugačije su okolnosti, naročito povijesne, a i društvene. Treba priznati da je oporba, a i kompletna scena u vrijeme devedesetih de facto naslijeđena iz jednog društva. U to vrijeme potkraj osamdesetih ono se raspalo. Radilo se o nečemu što bi se moglo nazvati elitom tog vremena i društva, rekao je.

Dodao je kako Hrvatska nakon trideset godina “nije uspjela proizvesti novu elitu”.

– Nažalost, posljednjih trideset godina, hrvatska država i društvo nisu proizveli elitu, to je problem koji se vidi na prvi pogled, zaključio je.

Oporba danas: “Nesposobnost, populizam, demagogija”

Gordan malić je “nefunkcionalnost” oporbe podijelio na dvije kategorije s “dva uzroka”.

– Što se tiče nefunkcionalnosti oporbe, ako je mjerimo rejtingom, ona ima dva uzroka. Jedan je nesposobnost, neznanje, provincijalnost, prevelike ambicije, populizam i demagogija, ustvrdio je.

Kao drugi uzrok, identificirao predsjednika Milanovića, koji je “u očima prosječnog hrvatskog građanina”, “najedirektniji izraz suprostavljanja HDZ-u”.

– Druga je predsjednik Zoran Milanović. On je u očima prosječnog hrvatskog građanina predstavlja oporbu. On je najdirektniji izraz suprostavljanja HDZ-u. Rekao bih i najkonkretniji i najvulgarniji. On je onaj koji vrijeđa HDZ-ovce, prijeti im, koji ih na neki način sankcionira ili, barem jedan javnosti tako misli, drži ih pod kontrolom, kazao je.

Istaknuo je kako oporba to “ne može raditi” jer nije na vlasti. Milanovića je opisao kao “supstitutom za oporbu”, te je ustvrdio kako je to “veliki teret oporbi”.

– To je sve ono što oporba ne radi ili barem ne radi dovoljno dobro. Oporba nije na vlasti i ona ne može to raditi. Tako da je supstitut za oporbu, predsjednik države. Mislim da je to veliki teret oporbi, oni rade potpuno krivo, oni se vuku za Milanovićem, umjesto da budu ispred predsjednika, ustvrdio je.

– Prvi koji pokaže bilo kakav oblik autonomije kao stranka ili lider neke stranke, ima najveće šanse da postane protukandidat HDZ-u ili Plenkoviću, zaključio je.

Predizborne taktike: “Svi su prisiljeni surađivati s tzv. manjim zlom”

Malić je ustvrdio kako su se stranke uoči izbora našle u situaciji gdje “moraju surađivati s manjim zlom”.

– Teško je reći, i jednima i drugima je teško. Svi su prisiljeni surađivati s tzv. manjim zlom, rekao je.

Komentirao je i stanje na ljevom političkom spektru. Zaključio je kako je odluka stranke Možemo da sama ide na izbore; “pametna”.

– Na ljevici pokušavaju organizirati neku vrstu predizborne koalicije. Možemo na izbore ide sam, što mislim da je pametna odluka. Oni jedini imaju neku izvršnu funkciju, oni imaju vlast i tako se ponašaju. Kao što vidite uvode i kazne, često se koriste argumentima koje ima vlast. Tvrde da su pandemija i oluja krivi za ovaj nered koji vidimo na ulicama. To je isto ono što HDZ govori, upozorio je.

Naglasio je kako ostatak oporbe samo “diže prašinu” te da se “ne mogu uvezati”.

– Ostatak oporbe se ne bave ničim osim što podižu prašinu. Oni imaju generalni problem što se ne mogu uvezati. Cement je stranka centra, toga nema, zaključio je.

‘Premijer Plenković je preuzeo ulogu centra’

Malić je ustvrdio kako je HDZ preuzeo “ulogu centra”, a da mu Milanović  “u tome pomaže”.

– U anketama vidite da nemaju više od 2% (stranka Centar). To je unaprijed izgubljena stvar. Centar, nažalost, je u HDZ-u. Premijer Plenković je preuzeo ulogu centra. Milanović mu u tome pomaže, jer čini sve da HDZ izgleda kao umjereni centar. To njegovo verbalno divljanje, neprekidni ratovi, uvrede itd. HDZ se čini kao fina stranka umjerenog centra, a njen šef je antipod predsjedniku, rekao je.

Stranačka infrastruktura, predizborni zadaci oporbe

Malić je usporedio HDZ-ovu infrastrukturu s onom koju ima Crkva, ustvrdio je kako je SDP “ozbiljno radio samo na svome urušavanju”.

– HDZ imaju najveću i najsolidniju infrastrukturu u zemlji, osim Crkve. Naravno da to ima svoje posljedice, odnosno rezultate. Nitko se time ozbiljno ne bavi. SDP je ozbiljno radio samo na svome urušavanju. Većina drugih oporbenih stranaka nije uspjela proizvesti ozbiljiju infrastrukturu izvan lokalne zajednice, gdje su bili aktivisti. Mosta nema u velikim gradovima, Možemo ne može iz Zagreba itd, rekao je.

Otkrio je koja oporbena stranka će imate kakve zadatke kad je u pitanju slanje poruka biračima.

– Uoči izbora, postoje slijedeći problemi za oporbu i vlast. Možemo treba dokazati javnosti da može i zna. DP mora pokazati da je poštena stranka koju vode pošteni hrvatski poduzetnici. Most mora pokazati biračima da je garant stabilnosti, doslijednosti i sigurnosti. SDP mora pokazati biračima da je predvodnik oporbe, da okuplja, organizira i vodi, poručio je.

Predizborni zadaci HDZ-a

Malić je ustvrdio kako pred izbore HDZ ima “puno lakšu zadaću” kada se radi o slanju poruka. Uzrok za to su, kako je rekao, “ozbiljni rezultati”.

– HDZ ima puno lakšu zadaću, oni moraju pokazati ljudima da su imali neke rezultate, a na makro planu su doista imali ozbiljne rezultate. Kao što vidimo ni ekonomski rezultati nisu toliko loši, rekao je.

– Ono što će ići teže je da dokažu da u stranci nema korupcije. Ali umjesto toga, dovoljno je da kažu da u Hrvatskoj jest problem, ali da sankcioniranje korupcije više nije problem, jer je u mandatu premijeu Plenkovića uhićeno više HDZ-ovaca i državnih dužnosnika nego u nekoliko prethodnih mandata, dodao je.

– Ja sam napisao negdje da bi to bio zgodan slogan, “Glasajte za Plenkovića i HDZ-ovce ćemo nastaviti hapsiti”, našalio se.

– Sigurno je jedno, on ne kontrolira pravosuđe, što je dobra vijest, jer da kontrolira, ne bi se hapsili samo HDZ-ovci, ustvrdio je.