Malenica: Predsjednik Vrhovnog suda je ušao u politizaciju teme

Malenica: Predsjednik Vrhovnog suda je ušao u politizaciju teme

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica obratio se medijima povodom nastavka štrajka Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN). Ustvrdio je kako odluka o neplaćanju dana provedenih u štrajku nije bila laka te je pozvao namještenike da se vrate na posao.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica je ustvrdio kako odluka o neplaćanju dana provedenih u štrajku “nije bila laka za donijeti”. Pozvao je sve službenike i namještenike da se vrate na svoja radna mjesta.

– Ušli smo u 7. tjedan štrajka zaposlenih u pravosudnim tjelima i prvi tjedan nakon odluke Vlade da će se namještenicima umanjiti plaća za dane provedene u štrajku. Nažalost, to je bila odluka koju smo bili primorani donijeti i nije ju bilo lako donijeti. Ja i danas pozivam namještenike da se vrate na svoja radna mjesta, da prihvate ponudu Vlade i da zajedno radimo na poboljšanju uvijeta, rekao je.

Ponovio je kako je Vlada svjesna “nezadovoljstva plaćama”. Ustvrdio je kako se radi na “ispravljanju anomalija u sustavu plaća”.

– Mi smo kao Vlada svjesni nezadovoljstva plaćama te je upravo to razlog zašto smo pokrenuli sve aktivnosti proteklih godine. U Nacionalni plan otpornosti i oporavka smo stavili donošenje novog Zakona o plaćama u državnim i javnim službama. Zakon je prošao prvo čitanje u Hrvatskom saboru, a sve s ciljem da se isprave sve anomalije u sustavu plaća u državoj i javnoj upravi, kazao je.


‘Plaće su u mandatu ove Vlade rasle za 64%’

– Idemo prema cilju da se povećaju plaće za službenike i namještenike koji su najmanje plaćeni. U mandatu ove Vlade učinjeni su određeni pomaci. Plaća je povećavana, a to ćemo uskoro i vidjeti na svim službenicima i namještenicima u državnoj i javnoj upravi. To pokazuje i nedavna odluka Vlade o trajnom dodatku kojim je obuhvaćeno 220 tisuća državnih službenika. Tim dodatkom je povećanje iznozilo i do 20% što je najveće povećanje u jednom trenutku, ustvrdio je.

Ministar je rekao kako su plaće u tijelima sudbene vlasti od 2016. godine do danas narasle za ukupno 64%.

– Kada govorimo o prosječnoj netto plaći u tijelima sudbene vlasti, (na ovome grafu) možemo vidjeti koliko je u mandatu ove Vlade povećana plaća. Povećanje je ukupno 64% od 2016. godine do danas, rekao je.

Ponovio je kako je politika ove Vlade “kontinuirano povećanje plaća”. Na primjeru sudskog zapisničara je objasnio kako je njihova plaća narasla za skoro 400 eura.

– Politika ove Vlade je kontinuirano povećanje plaća. Treba istaknuti da je Vlada u četiri navrata mijenjala i povećavala koeficijente. Vidimo da je od 561 eura do 904 eura plaća porasla za 64%, naglasio je.

– Ovo povećanje se odnosi na 7300 službenika i namještenika. Ja bih sada na primjeru sudskog zapisničara pokazao još veće povećanje plaća. Od 495 eura koliko je to bilo 2016. pa do 843 eura koliko je to danas, istaknuo je.

Zahtjevi Vrhovnog suda i SDLSN-a

Ministar je još jednom priznao kako je svjestan da su plaće za pojedine “kategorije radnih mjesta male”, ali da se zbog toga ide u izradu Zakona o plaćama.

– Prihvatili smo sve ono što su predsjednici Vrhovnog suda isticali u svojim godišnjim izvješćima. Za pojedine kategorije radnih mjesta su plaće i dalje male, iz tog razloga smo krenuli u Zakon o polaćama. Za pojednie kategorije je plaća rasla za 70%, a prosječno 64%. Plaća službenicima i namještenicima je rasla nego što je rasla prosječna netto plaća, rekao je.

Malenica je otkrio i što je sve ponuđeno SDLSN-u na ukupno pet sastanaka. Rekao je kako se Vlada obvezala “u dva koraka povećati plaće na 1000 eura netto”.

– Proteklih mjesec dana bilo je pet sastanaka sa sindikatima. Na zadnjem sastanku smo predložili potpisivanje sporazuma sa sindikatima u kojem bi se Vlada u drugom koraku obvezala povećati plaće. Dostavili smo i novo povećanje koeficijenata, koji idu za tim da plaća bude oko 1000 eura netto, kazao je.

– To je naše viđenje povećanja plaća u drugom koraku. Ponudili smo da vide i razmotre žele li još nešto dodati, a sve kako bi se plaće povećale u drugom koraku. Specificirali smo koji bi bio koeficijent za novo radno mjesto. Zapisničar bi dobio koeficijent 1.341, dakle to bi obuhvatilo 2727 službenika u pravosudnim tijelima. Tu je Vlada pokazala namjeru obvezati to učiniti početkom slijedeće godine, nastavio je.


‘Predsjednik Vrhovnog suda je ušao u politizaciju teme’

Ministar Malenica se osvrnuo i na prozivke oporbe i Vrhovnog suda koji su ustvrdili da se “nedovoljno ulaže u pravosuđe”. Kazao je kako je Vlada osigurala 330 milijuna eura za ulaganje u infrastrukturu i digitalizaciju.

– To su prijedlozi koji se odnose na povećanje. S druge strane imamo kritike predsjednika Vrhovnog suda i kritike oporbe da se nedovoljno ulaže u pravosuđe. Istaknuo bih da smo u razdoblju od 2022.-2029. osigurali 300 milijuna eura iz međunarodnih i 30 milijuna iz domaćih izvora za ulaganje u pravosudnu infrastrukturu, rekao je.

– Uz ulaganje u infrastrukturu to prati ulaganje u digitalizaciju samog pravosuđa, rapsisani su brojni projekti koji će omogućiti digitalizaciju. To će znantno olakšati rad u pravosudnim tijelima. To je niz aktivnosti koje Ministarstvo pravosuđa poduzima, objasnio je.

– Vrata su otvorena za sindikate, Vrhovni sud i DORH. Provode se ozbiljne reforme, od procesnih zakona do alternativnih načina rješavanja sporova. Nastavit ćemo razgovarati s ciljem unaprijeđenja sustava. Moj osobni stav je da je predsjednik Vrhovnog suda je ušao u politizaciju teme. To zasigurno ne doprinosi rješavanju ove situacije, zaključio je.

Novi koeficijenti u prvom kvartalu 2024.

Malenica je rekao kako isplata plaća po novom sustavu ne može biti prije nego što se donese Zakon o plaćama i uredbe. Nove koeficijente je najavio u prvom kvartalu 2024. godine.

– Nalazimo se u situaciji kada je Zakon o plaćama izglasan na prvom čitanju. Realizacija ide s uredbama. Na tome se aktivno radi. Zakon mora proći drugo čitanje. O tome ovise razgovori sa sindikatima. Sindikati su do sad bili uključeni u izradu zakona. Uredbe bi se trebale donijeti krajem ove i početkom iduće godine, rekao je.

– To je pokazatelj da će se kroz nove uredbe povećati plaće. Naša ideja je da kroz siječanj, veljaču i ožujak povećamo plaće. Kada se uredba donese, kada se prevedu postojeći koeficijenti, tada ide isplata plaća po novom sustavu, kazao je.

Odgovor oporbi i Dobroniću

Ministar je reagirao na optužbe predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića koji je ustvrdio kako Vlada s njim “nije voljna razgovarati”.

– Ja sam u više navrata kontinuirano razgovarao s predsjednikom Vrhovnog suda gdje smo ga izvijestili o odluci o neplaćanju. Izvijestili smo o čemu smo razgovarali sa sindikatom i dostavili smo tablicu koja pokazuje kako bi povećanje plaća trebalo ići, rekao je.

– Mi ćemo u narednom razdoblju otvoriti pregovore sa sindikatima tu svakako cijenimo svaki konstruktivan doprinos koji vodi završetku štrajka. Razgovor koji će DORH i Vrhovni sud imati sa predstavnicima sindikata će biti doprinos rješavnaju ove situacije, vjerujem da će to biti prilika da oni daju neko svoje viđenje. Mi ne bježimo od svoje odgovornosti. Svi ovi grafovi pokazuju da je politika ove Vlade povećanje plaća, ustvrdio je Malenica.

Na eventualne reperkusije ukoliko se ne ispune zahtjevi Vrhovnog suda, ministar je odgovorio kako “ne zna koje ovlasti on (Dobronić) ima u rukama”.

– Ja ne znam koje su ovlasti u njegovim rukama. Vidio sam da nije dao konkretne odgovore na ta pitanja. Predsjednik Vrhovnog suda je odgovoran za sudsku upravu. On rukovodi radom sudova. Zbog toga je i organizirao sutrašnji sastanak gdje će se dogovoriti koji će se poslovi obavljati. On ima ovlasti u okviru poslova sudske uprave. On je već donio narednu o poslovima koji se trebaju obavljati. Ja ne znam kakve on zahtjeve priprema i sprema. Mi se nalazimo u situaciji gdje se povećava plaća, ja ne znam na što on (Dobornić) može ukazati, rekao je.

– Ako prema nama dođe upit od EK ili nekog tijela naravno da ćemo odgovoriti sve ono što je Vlada učinila i što će učiniti. EK je uključenja u reformu plaća. Svakodnevno imamo razgovore s EK. Znaju sve što mi radimo. Neće im biti problem vidjeti što sve Vlada čini kroz novi zakon, dodao je.

Ministar se dotaknuo i oporbe koja ga proziva zbog stanja u pravosuđu. Malenica je Možemo optužio za “likovanje”.

– Oporba kao i uvijek traži svoj prostor na političkoj sceni. Upozorio bih na licemjerje stranke Možemo gdje je gradonačelnik Tomašević imao štrajk u Čistoći, a sada likuje, zaključio je, piše HRT.hr.