‘Ne, ustaše i domobrani nisu bili hrvatski vojnici… Moja prabaka Kata se slikala s pištoljem, ali nije bila krvnik!‘

‘Ne, ustaše i domobrani nisu bili hrvatski vojnici… Moja prabaka Kata se slikala s pištoljem, ali nije bila krvnik!‘

– Pravi domoljubi su bili antifašisti jer su se oni suprotstavili fašizmu koji je bio spreman pokloniti dijelove naše zemlje i masovno proganjati i ubijati vlastite građane. Hrvatske ne bi bilo da nije bilo antifašizma, a prvi predsjednik je bio Vladimir Nazor jer Hrvatska nije počela 1990. – ističe u Briefingu Jutarnjeg lista saborska zastupnica Radničke fronte dr. sc. Katarina Peović dodajući da bi je jako iznenadio podatak da je netko iz hrvatske vlasti bio na nedavnom obilježavanju 80. obljetnice bitke na Sutjesci.

– Aktualna vlasti konstantno i uporno radi na opasnoj reviziji prošlosti gdje se opravdavaju fašistički zločini i demoniziraju partizani, antifašisti i NOB. Predsjednik Sabora Jandroković je odlazio u Bleiburg govoriti da su tamo ubijeni nevini hrvatski vojnici. Nazivati fašiste, ustaše i domobrane hrvatskim vojnicima je potpuno povijesna revizija. Partizani su velikim dijelom bili Hrvati, a fašisti i kolaboracionisti su dekretom provodili fašističke politike Italije i Njemačke i bili direktno angažirani na masovnom uništenju vlastitog naroda – tvrdi Peović koja smatra da bi Zagreb trebao imati trg ili ulicu maršala Tita.

Prema njezinim riječima aktualna vlast u Zagrebu je u predizbornom programu imala obećanje da će trgu vratiti Titovo ime, a njezini su članovi sudjelovali na prosvjedima na kojima se tražilo vraćanje imena pa im je današnja politika nedosljedna.

Otkriva da se na Sutjesci borila njezina teta iz Dalmacije i pričala joj je da je u jednom trenutku bila toliko fizički loše da je legla na zemlju i molila suborce da je ostave, ali je drugovi i drugarice nisu htjeli ostaviti.

– Takvih je priča puno i meni je žao što je upravo Dalmacija u 90-im doživjela obrat, pa tako i moj kraj – Seget Gornji po ocu i Split po majci – u kojem su sva djeca bila djeca partizana i gdje su bile utvrde narodnooslobodilačkog pokreta – kaže Peović čija je prabaka s očeve strane Kata Poljičanin, nepismena žena iz Segeta Gornjeg, bila na čelu Antifašističke fronte žena u Trogiru.

– Umrla je 1972., a ja sam rođena 1974. i dobila sam po njoj ime. I moja prabaka i njezina kćer, moja baka Marija Peović, su okupljale žene u tom kraju. I jednoj i drugoj su Talijani ubili muževe jer su pomagali partizanima. Čuvali su lijekove i sol. Moja baka je nekoliko mjeseci bila u zatvoru gdje je bila mučena. Izdržala je mučenje, nije priznala da su davali lijekove partizanima i oslobodili su je. To su bili užasni trenuci. Svaka relativizacija tih patnji danas je monstruozna. I danas neki pišu laži da je moja prabaka Kata bila krvnik jer postoji njezina slika s pištoljem – govori Peović i dodaje da se preživjeli članovi njezine obitelji poslije Drugog svjetskog rata nisu bavili politikom nego su radili i školovali se jer su se u to vrijeme borci kao radnici integrirali u društvo, za razliku od Domovinskog rata, kaže Peović u Briefingu Jutarnjeg lista.

– Moja majka nije bila iz antifašističke obitelji. Oba roditelja su joj umrla od bolesti u Drugom svjetskom ratu. Njezini nisu bili partizani i ona se je teže školovala i imala teži put nego moj otac. U to vrijeme su socijalne razlike ipak bile manje nego danas – zaključuje Peović koja smatra da bi i danas svi trebali biti ravnopravni i da je to jedna od vrijednosti za koju bi se trebao zalagati predsjednik Hrvatske kao i za radnička prava i dostojanstvene plaće.

– Milanović, nažalost, nije takav predsjednik. Imao je neke dobre izjave, ali i izjave oko Srebrenice i ubojstvu obitelji Zec koje se ne mogu ni na koji način opravdati – ističe Peović koja još nije odlučila hoće li se iduće godine opet kandidirati na predsjedničkim izborima.

– Oni koji i ne vole Radničku frontu će za nas reći da smo dosljedni, da se držimo svojih principa. Mi nikad ne kalkuliramo vezano uz izbore i to nas košta glasova. Zato su se neke lijeve stranke i malo udaljile od nas jer u politici djelujemo kao kamikaze samoubojice – kaže Peović koja smatra da bi na parlamentarne izbore ljevica trebala uzaći ujedinjena u jedan blok.

– Spremni smo na razgovore o velikoj koaliciji ljevice i nadamo se da će do nje i doći pa da probamo smijeniti HDZ. Ako ne dođe, sigurno ćemo svi skupa biti oslabljeni. Mislim da to trenutno ovisi o Možemo! u kojem su rekli da će se o tome izjasniti do 15. srpnja – napominje Peović koja vjeruje da njezina stranka može ući u Sabor ako i izađe sama na izbore. Odgovara nam i na pitanje je li Slava Ukrajini fašistički pozdrav kao i Za dom spremni?

– Istina je da su ukrajinski fašisti koristili pozdrav Slava Ukrajini. Milanović je tu u pravu. Naši nacionalisti kažu da je to ista situacija kao i s pozdravom Za dom spremni. No, Domovinski je rat završio prije 30 godina i ako su HOS-ove jedinice tada koristile taj pozdrav, mi bi danas trebali biti pametniji i bez ikakve ograde taj pozdrav osuditi. U Ukrajini je rat sada i nadam se da će biti dovoljno hrabri i snažni da se nakon nekog vremena time pozabave – tvrdi Katarina Peović i dodaje da ona taj pozdrav neće nikada koristiti u Saboru.