Propuh je najveće zlo: To ne kažu samo naše bake, već i kineska medicina

Propuh je najveće zlo: To ne kažu samo naše bake, već i kineska medicina

Image by Manfred Antranias Zimmer from Pixabay

Od baka smo mogli čuti kako je propuh loš za naše zdravlje. Njihova česta upozorenja, čini se, imaju uporište u tradicionalnoj kineskoj medicini. Liječnica Angela Tian Zhu tvrdi da je propuh najveće zlo za životnu energiju te dovodi do mnogo zdravstvenih problema.

Vjerojatno ste mnogo puta čuli od svojih baka kako propuh nije dobar za zdravlje. Stalne, brižne opomene da se maknete s propuha jer ćete se, u najmanju ruku, prehladiti, vjerojatno su nesvjesno prešle i na vas, pa sad i vi upozoravate svoju djecu i unuke na to.

Iako mlađe generacije vjeruju kako su to “bapske priče”, koje ponekad znaju biti i komične, kao u ovom videu, čini se da imaju svoje uporište i to u tradicionalnoj kineskoj medicini. Naime, liječnica Angela Tian Zhu, koja više od 40 godina širi znanja iz tradicionalne kineske medicine po svijetu, pa tako i u Hrvatskoj te BiH, tvrdi da je propuh najveće zlo za Qi, odnosno životnu energiju. Ostala zla, poput vjetra, hladnoće, vrućine, vlage, sparine i suše samo se priključuju propuhu u napadu na ljudsko tijelo, prenosi novinarka 24sata, Marijana Matković.

Postoji i definicija

Tian Zhu je pritom dala i definiciju propuha. Riječ je o vjetru između prozora i vrata, dviju zgrada, dva zida ili više bliskih objekata. No, zašto je propuh opasniji od običnog vjetra? Kineska liječnica tvrdi zbog toga što je “oštriji”, odnosno može prodrijeti u kožu, organe i tijelo.

Kao i kod drugih oboljenja, propuh napada imunološki “slabiji” dio tijela, gdje i radi najveću štetu. Tako može uzrokovati upale uha, prehladu, kašalj, astmu, bronhitis, glavobolju, a može poremetiti i menstrualni ciklus te potaknuti razvoj artritisa. Moguće je, navodi Tian Zhu, da propuh utječe i na bolove u vratu i donjem dijelu leđa, svrbež, ali i na seksualnu funkciju.

Nema znanstvene potvrde

Čini se kako su naši stari svu mudrost oko propuha prenijeli iz kineske medicine. Naravno, vrijedi naglasiti da nema znanstvene potvrde da izloženost jakom vjetru u zatvorenom prostoru zaista može utjecati na sve nabrojene zdravstvene probleme.

Doduše zapadnjačka medicina također poznaje tegobe uzrokovane izlaganju jakom vjetru. Tako liječnici tvrde da vjetar ili propuh mogu doprinijeti preživljavanju i širenju virusa koju uzrokuju prehladu, a hladnoća utječe na grčenje mišića zbog čega se može kod nekih ljudi pojaviti bol u zglobovima ili glavobolja.