Otac Bojana Ivoševića je jedna od osoba koje neće morati izaći iz gradskog stana kada odu u mirovinu, ali pravilnik se krojio zbog jednog drugog čovjeka

Otac Bojana Ivoševića je jedna od osoba koje neće morati izaći iz gradskog stana kada odu u mirovinu, ali pravilnik se krojio zbog jednog drugog čovjeka

Liječnik KBC-a je trebao odmah iseliti, ali je onda uslijedila intervencija

Kadrovski stanovi su među top temama u Splitu posljednjih mjeseci, ponajprije zbog njihovog oduzimanja pojedinim korisnicima i striktnoj primjeni pravila. Prema podatcima koji su izašli u javnost, četvero ih je prekršilo odredbe, kako kažu iz gradske uprave, koristili su ih ilegalno. Međutim, u mandatu gradonačelnika Ivice Puljka još je jednom korisniku prijetila deložacija, liječniku splitskog KBC-a koji ima drugu nekretninu. Ipak, izmjenama pravilnika unijela se odredba koja štiti upravo njega kao korisnika. Reagiralo se promtpno nakon intervencije i u posljednjim izmjenama se unijelo jasno izuzeće od pravila zbog čega će ostati u gradskom stanu., doznaje dalmatinskiportal

Izmjenama pravilnika su se zaštitili umirovljenici, izrijekom su spomenuti da ostaju živjeti u kadrovskim stanovima nakon odlaska u mirovinu, s tim da će tada još plaćati manji iznos. Do sada nije bilo jasno definirano, spominjali su se uvjeti u slučaju ‘prestanka radnog odnosa’, a u praksi bi koristili stan i nakon umirovljenja. Izradi novog pravilnika se, kako kažu u Banovini, pristupilo zbog ‘boljeg gospodarenja gradskom imovinom’, a izmjenama se ispravljalo propušteno u prvotnoj izradi. 

U ovom trenutku je desetak korisnika koji zadovoljavaju ili će uskoro zadovoljiti te uvjete, a jedan od njih je i glumac Nikola Ivošević, otac dogradonačelnika Bojana Ivoševića, zbog čega je ova priča postala i politička tema. Ivošević stariji je dramski prvak HNK Split, a za par godina bi se trebao umiroviti.

No, vratimo se liječniku zbog kojega se išlo u izmjene pravilnika. Sporan je u ovom slučaju dodatak jednog članka koji se tiče zdravstvenih djelatnika i njihove druge nekretnine. Nije apstraktna primjena samo za buduće korisnike, nego od toga korist ima konkretan uživatelj gradskog stana. Prema pravilniku, liječniku splitskog KBC-a je prijetila deložacija ako bi se striktno tumačile odredbe, kao u svim slučajevima do sada. U odredbama pravilnika je prvotno stajalo kako se ne smije imati nekretnina u radijusu od 90 kilometara kopnene udaljenosti od Splita. Liječnik ima kuću na potezu iza Omiša.

Interveniralo se u izmjenama i izuzeto je izrijekom ovo pravilo. 

‘Iznimno, da nekretnina ne smije biti u radijusu od 90 kilometara kopnene udaljenosti od grada ne odnosi se na osobe od interesa za grad zdravstvene struke koje su dužne po pozivu poslodavca žurno doći na radno mjesto’, smišljena je precizna definicija.

Upitali smo gradsku upravu zašto je izuzet od pravila. 

– Zato što zbog djelatnosti ne može biti u istoj poziciji s drugima, primjerice sportašima, umjetnicima… – priznaju izlazak ususret pravdajući se djelatnošću.

Ovo tumačenje moglo bi otvoriti Pandorinu kutiju nezgodnih pitanja i tjeranja stvari načistac. Najbenignije je zašto nisu uključene i druge osobe od interesa za grad i tko odlučuje o tome.

Što se tiče korisnika koji bi morali vratiti gradski stan najpoznatiji je slučaj umirovljene novinarke HINA-e Marije Erceg kojoj prijeti deložacija zbog neplaćanja. Uz to, opernom pjevaču Ivici Čikešu, proslavljenom olimpijcu Igoru Boraski i jednoj profesorici poslan je dopis o povratu stana. Olimpijcu i opernom prvaku su pronašli druge nekretnine, s tim da je potonji naslijedio stan poslije smrti majke i riješio ga se. Profesorica ne radi više u Splitu. 

Zbog korištenja kadrovskog stana proziva se i otac zamjenika gradonačelnika Bojana Ivoševića, koji će sada moći koristiti gradski stan do kraja života, a ne odlaska u mirovinu. No, prema reviziji gradske uprave, kažu, sve je bilo prema pravilima oko korištenja i nije bilo duga. Kao budući umirovljenik, bit će jednako zaštićen kao i drugi korisnici kojima je status također reguliran izmjenama odlaskom u penziju. 

Ono što je sigurno, a što nam je potvrđeno u Upravnom odjelu za gospodarenje imovinom, s dodjelom kadrovskih stanova je gotovo. U ovom mandatu ih više neće biti.

Pravilnik je, inače, prošao potrebne procedure poput javnog savjetovanja. Dvije izmjene pak nisu bile na javnom savjetovanju ni na Gradskom vijeću. U Banovini tvrde da nisu ni trebale, iako se radi o sadržajnim, ne samo o kozmetičkim izmjenama. Prema Statutu Grada, dodajmo i to, o načinu  raspolaganja i upravljanja svim nekretninama odlučuje Gradsko vijeće.

U posljednjih 15-ak godina dodijeljeno je 20 kadrovskih stanova.