Koliko nas trgovci ‘deru‘ na jagodama vidljivo je i po otkupnoj cijeni, evo koliko se plaća za kilogram u Vrgorcu

Koliko nas trgovci ‘deru‘ na jagodama vidljivo je i po otkupnoj cijeni, evo koliko se plaća za kilogram u Vrgorcu

Prve jagode iz Tinova grada otišle su za Uskrs diljem Hrvatske, no to su simbolične količine, jer prava berba će početi za tjedan dana. Mate Vujčić iz Oraha odlučio je s ocem ostati na obiteljskom imanju i obrađivati svoju zemlju u teškim i izazovnim vremenima., piše slobodna dalmacija

Cijela obitelj živi od poljoprivrede, a to nije lako danas.

– Uništava nas nekontrolirani uvoz, jer ako se već ne može zaustaviti taj uvoz iz Španjolske i Grčke, onda neka se povećaju kontrole. Hrvatska je malo tržište i ako se uvezu tolike količine inozemnih jagoda prije početka berbe domaćih, hrvatski poljoprivrednici su osuđeni na propast.

Pogledajte koliko su otišle cijene repromaterijala u odnosu na prošlu godinu. Za tristo posto – naglašava Vujčić i osvrće se na otkupne cijene zbog kojih je 25 posto poljoprivrednika odlučilo završiti svoju priču s proizvodnjom jagoda:

– Mi ispod tri eura po kilogramu nismo rentabilni, uz ova ulaganja i cijenu radne snage. Prošle sezone smo “pali” s otkupnom cijenom ispod dva eura, a to se ove godine odrazilo na zasađene površine.

Jedan od rijetkih koji je povećao proizvodnju u odnosu na prethodnu godinu je mladi Mateo Grljušić, koji je podignuo proizvodnju na 50 tisuća sadnica.

– Ključno je što nemamo problema s plasmanom robe, vrgoračka jagoda je brend i kupci znaju da uzimaju kvalitetan proizvod. Imamo svoja prodajna mjesta po Hrvatskoj, tako da to iz godine u godinu pomalo širim i podižem nove plastenike – ističe vrijedni mladić, kojemu pomaže svestrani Joze Tolj Pajo iz Stilja.

– Od jutros me svi zovu zbog cijene vrgoračkih jagoda od osam eura u Zagrebu. To je strašno.

Pa što imaju proizvođači s tim, sad ovdje u Vrgorcu tu jagodu prodajemo po četiri eura za kilogram. Koliko je jagoda ubrano? Možda tona?! I cijela Hrvatska se zbog toga digla na noge – ističe Milan Franić, dipl. ing., predsjednik udruge “Vrgoračka jagoda”, koja okuplja male OPG-ove na području Vrgorske krajine koji se bave proizvodnjom toga slasnog voća.

– Pa ljudi moji, da mi prodajemo jagode po šest ili osam eura, pitali bismo ostatak Hrvatske pošto nekretnine i kupovali ih. No borimo se iz godine u godinu da preživimo. Evo, u odnosu na prošlu godinu je 25 posto manje zasađenih površina. A znate zašto? Zbog nerentabilnosti. Prošle godine se u Vrgorcu jagoda plaćala od 13 do 15 kuna za kilogram, a u Zagrebu, Splitu, Rijeci… prodavala se po 40 kuna – kaže mladi agronom i dodaje:

– Naša ovogodišnja prodajna ambalaža bit će bijele košarice, koje su još u Italiji, tako da se ovih dana na razne načine može manipulirati vrgoračkom jagodom.

Jasno je da mnogi koriste neorganizirani otkup kako bi na mukama i žuljevima lokalnih poljoprivrednika proširili svoja poslovna carstva, zaradili koji euro više, jer jagoda je roba koja ne može dugo stajati ubrana, a to znaju prekupci i onda na tome skupljaju vrhnje.

Dobra je stvar zasad što imamo sigurnu i kvalitetnu proizvodnju, no ona iz godine u godinu pada zbog poskupljenja repromaterijala, nedostatka radne snage i malih usitnjenih parcela. Ove godine će se na oko 25 do 30 hektara zasađenih površina ubrati oko 500 tona visoko kvalitetnih jagoda – vraća se malo vedrijim temama Franić, pa nastavlja:

– Znate li koliko treba novca za podignuti plastenik od 40 tisuća sadnica? Oko 60 tisuća eura bruto. I koja bi onda otkupna cijena trebala biti?!