Kekin: Plenković s “Auf Wiedersehen” dotaknuo dno političke retorike

Kekin: Plenković s “Auf Wiedersehen” dotaknuo dno političke retorike

Predsjednica Nove ljevice Ivana Kekin gostovala je u emisiji Oporbni zarez. Komentirala je promjenu imena Saborskog kluba, suradnju s SDP-om, izmjene Zakon o izbornim jedinicama, rad oporbe, a dotakla se i pitanja zdravstvene reforme.

Na početku gostovanja rekla je da su pustili u saborsku proceduru zahtjev za promjenu imena kluba.

– Skupštine i stranke Možemo, Nove ljevice te Zagreb je naš, donijele su odluku o spajanju. To je dio jačanja i okrupnjavanja zelene ljevice te priprema za izbornu 2024. godinu. Mijenjamo ime kluba, govorit ćemo u ime Kluba zastupnika Možemo. Evo, to je ekskluziva danas, rekla je.

Uoči izborne godine mora se promijeniti Zakon o izbornim jedinicama.

– Postoje jasni naputci Vijeća Europe na koji bi se način radne skupine time trebale baviti. Za demokratski proces svake zemlje je izuzetno bitno da građani imaju povjerenje da svaki glas jednako vrijedi. To u Hrvatskoj sada nije slučaj, pojašnjava.

– Da svaki glas vrijedi jednako, saborska većina bi drugačije izgledala, HDZ ako bi bio u većini, ona bi svakako bila tanja nego što je sada.

Ivana Kekin se osvrnula i na situaciju s izbornim jedinicama.

– Zagreb je podijeljen na četiri izborne jedinice. Dva susjeda iz dvije ulice, jedan glasa sa svojim sugrađaninom iz Novog Vinodolskog, a drugi sa svojim sugrađaninom na mađarskoj granici. Kako je to logično? Nikako, osim što je logično HDZ-u. Oni pokušavaju razvodniti političku volju urbanih središta ove zemlje. To je cinično.


“HDZ gura ideju o nesposobnoj i lijenoj oporbi”

Kekin poručuje da po njezinu mišljenju oporba radi kvalitetno, da daje dobre prijedloge i da je aktivna.

– HDZ čini sve da bi to bilo što manje vidljivo i da bi se “proturala” nekakva ieja o nesposobnoj i lijenoj oporbi. Oporba je nesposobna, govorim o našem Klubu, za krađu, korupciju, klijentelizam te taj “set vještina” koje nam HDZ obilato pokazuje.

Vode li se pregovori o zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore s SDP-om?

– Nismo na konkretnim razgovorima, važnije nam je prezentirati građanima naše vizije i ciljevi. Što se tiče modela suradnje, predizbornim i postizbornim, moramo prvo proći unutar stranke, potom s partnerima, a onda ćemo sve podijeliti s javnošću, ističe.

Šibensko-kninski župan Marko Jelić okuplja neovisne, postavlja se pitanje je li to potencijalno “novi Most”?

– Za sada nismo čuli dovoljno jasno koja je ideja te buduće stranke, koje su njihove vizije. Most je isto krenuo s pričom da nema ideologije, da su samo antikorupcijska platforma. To su priče koje ne drže vodu. Svaka uprava ili vlada, će svoje odluke temeljiti u nekoj ideologiji.

“Reforma nije niti započela”

Predsjednica Nove ljevice osvrnula se i na situaciju u zdravstvu, kaže da je ona jako loša, a da reforma uopće nije započela.

– To što se donekle poboljšao status liječnika, nije to poboljšalo zdravstvo u cjelini. U osam godina Vlade Andreja Plenkovića, reforma nije niti započela, poručuje dodajući da privatno zdravstvo jača.

– Ojačano privatno zdravstvo koje dobiva novac od HZZO-a “hvata” liječnike iz javnog zdravstva s lukrativnijim primanjima. Događa se odljev ili novca ili kadra iz javnozdravstvenog sustava.

Kekin se osvrnula i na poruku premijera “Auf wiedersehen”.

– Andrej Plenković zaboravlja da naša zemlja nije njegov krov. Nije on taj koji je tu da bilo kome poručuje da ode iz zemlje. Na njemu je da svim građanima ove zemlje, pa i onima koji ga kritiziraju i imaju drugačije stavove od njega, da svima nama omogući što kvalitetnije uvjete za život. On to ne radi i kada ga se prozove, onda on iz bespomoćnosti ode u agresiju te poručuje građankama “da se tornjaju” u Njemačku. S tim je odgovorom dotaknuo dno svoje političke retorike.


“Plenković i Milanović jedan drugome idu na ruku”

Na pitanje je li jedina prava oporba Plenkoviću predsjednik Zoran Milanović, Kekin kaže da se s time ne slaže.

– Ne bih se s time složila. Problematično je ako oporbenim djelovanjem vidimo napade kojima se oni časte. Od kada sam u politici, u svakom intervjuu dobivam pitanje o odnosu premijera i predjednika. Jedan drugome idu na ruku. Dok mi razgovaramo o tome kako se časte, ne razgovaramo o hrpi tema koje su važne, ističe.

Ostalo je 13 tjedana do ljetne saborske stanke, puno se zakona mora izglasati, a jedan od njih je i Zakon o pomorskom dobru. Kako će se on odraziti na građane i njihovu mogućnost upotreba plaža?

– U trenutku kada je bilo prvo čitanje, to je bila velika tema. Mi smo sada već na kraju travnja, taj se zakon ne pojavljuje te me zanima zbog čega i u kakvom će se obliku pojaviti. On je zastrašujuć, posljedice za građane i to ne samo sada, već i za našu djecu, piše HRT.hr.