Miro Bulj pred teškom, ali i bizarnom odlukom: u Sinju će morati zabraniti – umiranje!? Razloga je puno, evo detalja

Miro Bulj pred teškom, ali i bizarnom odlukom: u Sinju će morati zabraniti – umiranje!? Razloga je puno, evo detalja

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Sinja ponovno se, više nitko i ne zna koji put za redom, našlo pitanje groblja.

Ovom prilikom kroz pitanje vijećnika Stipe Perića (HDZ) koji je od gradske administracije zatražio odgovor u kojoj je fazi obećano proširenje groblja u Turjacima. Perić je dodao da je veliki problem s nedostatkom grobnih mjesta i na posljednjim počivalištima u Sinju, Brnazama i drugim mjestima., javlja slobodna

Odgovorila mu je Ivana Majić, pročelnica za komunalne poslove:

– U veljači 2022. godine završili smo izradu studije utjecaja na okoliš za proširenje groblja u Turjacima i uputili je nadležnom ministarstvu. Od tada kod njih traje procedura, a dok se ne očituju, ne dostave rješenje, ne možemo dalje.

Problem s pomanjkanjem mjesta za pokojnike na grobljima sinjskog područja nije od jučer. Nekada na dalekom rubu grada i okolnih sela, razvoj je kroz minula desetljeća doveo do toga da su groblja danas unutar gusto naseljenih stambenih zona, pa u Sinju ili Brnazama nema baš nikakve mogućnosti za njihovo širenje i izgradnju novih grobnica. To je poznato već desetljećima.

Kao rješenje spominjala se gradnja novoga gradskoga groblja, a kao potencijalna lokacija navodio se Radošić. U tom je kontekstu bilo i naznaka u lokalnim prostorno-planskim dokumentima.

Tijekom posljednjih 30 godina ni jedna ekipa gradske vlasti, neovisno o kojoj je političkoj opciji bila riječ, nije se pretrgla da barem pokuša naći rješenje za taj nemali problem velikog dijela stanovnika alkarskoga grada. Budući da vrijeme odmiče, problem postaje sve veći i kao takav je trn u peti Mira Bulja (Most), prvog čovjeka Sinja.

Pred Gradsko vijeće u najskorije bi vrijeme, barem su takve nade, trebali stići prijedlozi izmjena i dopuna Prostornog plana grada i Generalnog urbanističkog plana koji obuhvaća Sinj i dijelove mjesta Brnaze i Glavice.

Koliko su prostorni planeri vodili računa o potrebama za izgradnju novoga groblja, na kojemu bi se zadovoljile potrebe više naselja u kojima se postojeća posljednja počivališta mještana više ne mogu širiti, znat će se kada ti dokumenti stignu na vijećničke klupe. Ako u prostornim dokumentima ne budu stvorene pretpostavke za izgradnju groblja najmanje što bi gradonačelnik Bulj mogao i morao napraviti bilo bi da – zabrani umiranje!? Pritom odmah treba reći da takva odluka ne bi bila originalna, jer ju je jedan gradonačelnik donio prije više od 10 godina.

U nemogućnosti da sugrađanima osigura mjesta za ukop pokojnika, tomu se u ožujku 2012. godine dosjetio Giulio Cesare Fava, prvi čovjek gradića Falciano del Massico, udaljenog 50-ak kilometara od Napulja. Falciano je imao 3700 stanovnika i bio je u svađi sa susjednim gradovima, uključujući i Carionol od kojega se odijelio daleke 1964. godine. Prilikom podjele imovine tadašnje vlasti Falciana zaboravile su zatražiti da dotadašnje zajedničko groblje smiju koristiti i njihovi stanovnici. Budući da su se u međuvremenu posvađali i s ostalima, svaki put kada bi netko od građana umro javljali su se problemi kamo s pokojnikom, gdje ga pokopati.

U takvim okolnostima gradonačelnik Fava donio je pravilnik kojim je propisao da se stanovnicima zabranjuje umiranje. Smrt je proglašena ilegalnom.

Ako nema namjeru zasukati rukave i naložiti svojim suradnicima da u Sinju napokon i što je moguće brže pokrenu proces izgradnje novoga groblja, Miru Bulju ne preostaje ništa drugo nego donijeti odluku poput svoga talijanskog kolege Fave.

U talijanskom gradiću, izjavio je tada poteštat Fava, građani su bili vrlo zadovoljni. Gradonačelnikova odluka ih je na prvu usrećila, jer su vjerovali da je u Falcianu nastupila besmrtnost. Naredba se, međutim, vrlo brzo počela kršiti. Prvi su je prekršili dvojica starijih ljudi koji su – umrli.

Ako gradonačelnik Bulj donese odluku poput Favine možda će u njezinoj provedbi Sinjani biti discipliniraniji. Tako bi ostvarili višestruke efekte. Učinili bi nepotrebnim ulaganje u novo groblje, a građane bi oslobodili velikih troškova.

U prvom redu ne bi morali izdvajati tisuće eura na kupnju grobnica, a ni pokop više nije tako jeftin. Uz to bi se u alkarskom gradu usporilo smanjenje broja stanovnika jer bi stariji neumiranjem ublažavali iseljavanje mladih. U nadi da građani neće kršiti moguću naredbu svoga gradonačelnika, na potezu je Miro Bulj.