Danas je 31. je obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Danas je 31. je obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Danas je 31. je obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Bio je to jedan od važnijih događaja u novijoj povijesti naše zemlje. U jeku Domovinskog rata, kada je gotovo trećina države bila pod okupacijom tadašnje JNA i srpskih pobunjenika, 15. siječnja 1992. Hrvatsku je priznalo svih 12 tadašnjih članica Europske unije te još nekoliko zemalja.

Hrvatska je 15. siječnja 1992. godine postala međunarodno priznata država.

Domovinski rata tada je bio u punom jeku a gotovo 1/3 države bila je pod okupacijom tadašnje JNA i srpskih pobunjenika i terorista., javlja HRT

Na svoje granice Hrvatska je izišla tek šest godina poslije nakon mirne reintegracije Istočne Slavonije i Podunavlja.

O međunarodnom priznanju Hrvatske u Studiju 4 govorili su tadašnji potpredsjednik Vlade Mate Granić i Zorislav Srebrić, čelnik HNS-a koji se uz politiku, diplomaciju i branitelje također tih sudbonosnih dana borio za priznanje Hrvatske kroz međunarodne nogometne asocijacije

15. siječnja 1992. i 15. siječnja 1998. ključni su i sudbonosni datumi u suvremenoj hrvatskoj povijesti i za hrvatsku državnost, odnosno samostalnost i puni suverenitet, stoji, među ostalim, u Vladinu priopćenju vezanom uz obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske i obljetnicu završetka mirne reintegracije Podunavlja.

Evo što još poručuje premijer Andrej Plenković.

– Mirna reintegracija okupiranih dijelova naše države izniman je uspjeh Republike Hrvatske i jedna od ključnih političkih ostavština prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. To je ujedno i jedna od najuspješnijih mirovnih misija Ujedinjenih naroda od svog osnutka, i postignuće koje ga i danas čini najboljim modelom mirnog rješenja sukoba i reintegracije okupiranih područja i u drugim dijelovima svijeta. Zahvaljujući iznimnoj hrabrosti i nesebičnoj požrtvovnosti hrvatskih branitelja, uz jedinstvo i podršku hrvatskog naroda, ostvaren je višestoljetni san o slobodnoj hrvatskoj državi. Od zemlje pod vojnom agresijom i dijelom okupiranim teritorijem, Hrvatska je u tri desetljeća prošla zahtjevan put: nakon dugih stoljeća izvojevala je svoje pravo na slobodu, izborila se za međunarodno priznanje te je danas dio užeg kruga od svega 15 zemalja koje su istodobno članice Europske unije, NATO-a, schengenskog prostora i europodručja. To nam sad pruža nove razvojne mogućnosti i obvezuje nas da nastavimo graditi Hrvatsku kao demokratsku, prosperitetnu i međunarodno uvaženu državu, unapređujući blagostanje svakog hrvatskog čovjeka. 

U novijoj hrvatskoj povijesti 15. siječnja 1992. trebao bi biti jedan od najvažnijih datuma – tada je RH dobila međunarodno priznanje.

Tako već desetljećima misli i Boris Ljubičić, svjetski poznati hrvatski dizajner, koji je ove godine dobio stručnu nagradu Društva dizajnera za životno djelo.

Suvremena Baščanska ploča kao spomenik hrvatskom međunarodnom priznanju, ponovno je aktualna.

O važnim događajima Ljubčić je govorio u Studiju 4.

U Vukovaru se obljetnica priznanja te 25. obljetnica završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja obilježava od jučer.

Završetak mandata UNTAES-a i mirna reintegracija posebno su važni za Vukovar i Vukovarce, koji su dočekali siguran povratak u svoj grad. Održana je misa u crkvi sv. Filipa i Jakova, položit će se vijenci na Memorijalnom groblju, a održat će se i svečana akademija u Hrvatskom domu Vukovar.

Na obilježavanju sudjeluje i predsjednik Zoran Milanović.