Stručnjaci upozoravaju: Lijek za dijabetes ne koristite za liječenje debljine

Stručnjaci upozoravaju: Lijek za dijabetes ne koristite za liječenje debljine

U Hrvatskoj 65 posto odraslih ima prekomjernu tjelesnu težinu, a svaka peta osoba je debela. Izgubiti u dva mjeseca desetak kilograma, san je mnogih koji se bore s prekomjernom težinom. Odnedavno su mnogi posegnuli za lijekom protiv dijabetesa, koji, naravno, nije registriran za liječenje debljine, pa se nabavlja na razne načine.

Marina Mišić se s prekomjernom težinom bori od djetinjstva. Nakon brojnih dijeta odlučila se na bolničko liječenje.

– Meni osobno debljina predstavlja veliki problem. Nisam zadovoljna s time kako izgledam, neke stvari su mi naporne za raditi, što će mi kasnije na zdravlje utjecati. Problem je i kada trebate kupiti odjeću, gdje ćete kupiti odjeću, objašnjava Marina.

Problemi su mnogobrojni, a debljina bolest koju treba liječiti.

– Debljina je ozbiljna kronična bolest karakterizirana razvojem čitavog niza kroničnih komplikaicja, metaboličkih, mentalnih i mehaničkim, među komplikacijama se najšeće ističu šećerna bolest tipa dva i kardiovaskularne boelsti. Postoje lijekovi koji su registrirani za liječenje šećerne bolesti i oni koji su registrirani za liječenje debljine, ističe dr. Sanja Klobučar Majanović, dopredsjednica Hrvatskog društva za debljinu HLZ, Zavod za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma, KBC Rijeka.

Iako nije registriran za liječenje debljine – za ovim su lijekom poludjeli mnogi Hrvati jer je – kažu – idealan za brzo mršavljenje.

– Dosta izdajemo, da, malo više nego prošlih godina, mjesečno je sad ta brojka oko dvadesetak kutija. Da bi netko dobio preko HZZO-a mora imati šećernu bolest tip dva. Jedan dio izdavanja lijeka je, naravno, na privatni recept gdje pacijent sam plaća, kod nas je to pola, ali svaki recept mora imati tu indikaciju za izdavanje, objašnjava mag.pharm. Marina Marušić Fojs, ljekarnica.

U ovoj je godini u Hrvatskoj izdano 135 000 kutija lijeka u vrijednosti od 75 milijuna kuna, prema stručnim procjenama 65 posto za dijabetes, ostalo za mršavljenje.

– Zbog te pomame na crnom tržištu za tim lijekovima ostaju zakinute osobe kojima su ti lijekovi potrebni i za koje su indicirani, kaže dr. Sanja Klobučar Majanović.

Liječnici pozivaju na oprez jer nuspojave za one koji nemaju indikaciju mogu biti opasnije od uobičajene mučnine i probavnih tegoba.

– Mi moramo znati da nisu svi lijekovi za sve pacijente. Netko tko ima žućne kamence može mu se pogoršati, ukoliko kamenčić dođe u glavni žućni vod može uzrokovati i upalu gušterače, dakle o svemu tome treba misliti prije nego što se lijek uopće počme uzimati, upozorava doc. dr. sc. Dario Rahelić, predstojnik Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac i predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma HLZ-a.

Jer u liječnju debljine važna je promjena načina života, pravilna prehrana i redovita tjelovježba – to kažu liječnici – donosi najveći uspjeh.