Zekanović i Orešković sučelili se o INA-i, MOL-u, Karamarku…

Zekanović i Orešković sučelili se o INA-i, MOL-u, Karamarku…

Hrvatski sabor nastavio je zasjedanje izjašnjavanjem o amandmanima na prijedlog državnog proračuna za 2023., a saborski zastupnici Hrvoje Zekanović (HDS) i Dalija Orešković (Centar) prije toga su se sučelili u HTV-ovim Vijestima, pri čemu su se dotaknuli tema kao što su arbitraža INA-MOL i odlazak Tomislava Karamarka iz Vlade 2016. godine.
HTV-ova novinarka Tatjana Munižaba pitala je Zekanovića, koji je dio vladajuće većine, zašto je prihvatljivo da ministar gospodarstva Davor Filipović može svjedočiti na saborskom Odboru za gospodarstvo, a nije da ministar pravosuđa Ivan Malenica može na Odboru za pravosuđe – referirajući se na sjednicu tog odbora na kojoj je odbijena tematska sjednica o INA-i u sklopu koje su trebali svjedočiti Malenica, glavna državna odvjetnica i predsjednik Vrhovnog suda.

Zekanović je rekao da u svim odborima u Saboru vladajuća većina ima većinu te da neke odluke može, a druge ne treba donijeti.

– Sukladno je poslovniku da se netko ne pozove, rekao je Zekanović, dodajući da ne zna točne razloge.

Rekao je i da se tzv. Antikorupcijsko vijeće ne sastaje već tri tjedna, što je ocijenio dobrim, dodajući da predsjednik tog vijeća Nikola Grmoja (Most) “vidi da mu taj cirkus odnosi, a ne donosi”.

Isplata naknade štete MOL-u

Orešković je pak rekla da nije točno da Antikorupcijsko vijeće u međuvremenu ne radi ništa, već da radi i na drugim slučajevima, a najavila je da će Vijeće ići dalje i što se tiče INA-e.

Naime, istaknula je da je u rebalansu predviđen iznos od 238 milijuna eura isplate naknade štete MOL-u. Dodala je da je predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić pojasnio da su ugovori koji proizlaze iz kaznenog djela ništetni te da se u odnosu na presudu protiv Ive Sanadera to odnosi na dva ugovora – o upravljanju INA-om i o izdvajanju plinskog iznosa.

– Upravo na taj drugi ugovor – ugovor o izdvajanju plinskog biznisa – odnosi se arbitražna odluka suda u Washingtonu i ovaj iznos od 238 milijuna eura. Po mom mišljenju je čista koruptivna namjera vlade Andreja Plenkovića da ovaj iznos neosnovano dodijeli MOL-u, rekla je Orešković.

Zekanović je rekao da je na toj arbitraži inzistirao Božo Petrov (Most) kad je bio dio vladajuće većine te da bi institucije trebale ispitati tko je bio konzultant koji je Petrova nagovorio na to, dodajući da je čuo o kome se radi, ali da ne bi iznosio imena.

– Kad vladajući nemaju argumente, pošalju Zekanovića da priča notorne gluposti, uzvratila je Orešković, odbacujući Zekanoviću tvrdnju da brani Most.

– Kad kolegica Orešković nema argumenata, onda koristi jedan vokabular koji nije primjeren Hrvatskom saboru, rekao je pak Zekanović.

– I da je glupa, ja joj to ne bih rekao jer to nije za normalnu komunikaciju, dodao je.


Pad Tomislava Karamarka

Zekanović je optužio Orešković da je iskoristila svoju svojedobnu poziciju na čelu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da ruši vladajuću većinu.

– Tomislav Karamarko kao predsjednik HDZ-a i potpredsjednik Vlade morao je otići, a kasnije je dokazano da je njezina odluka bila protuzakonita jer su svi sudovi nakon toga rekli da je ona u krivu, rekao je Zekanović.

– Hvala vam na komplimentu da jedna mala ženica od 50-ak kila može srušiti jednu vladu. I nije točno da su svi sudovi kontrirali toj odluci – dapače, prvo ju je potvrdio prvostupanjski Upravni sud, pa drugostupanjski sud, ali onda je Miroslav Šeparović po političkom nalogu srušio ovlasti Povjerenstva, ali nije osporio niti jedan argument, niti jednu činjenicu na kojoj se taj predmet temelji, uzvratila je Orešković.

Zekanović joj je poručio da će ostati u oporbi, a Orešković je rekla da ruši korupciju kojom upravlja HDZ te da će to nastaviti činiti, piše HRT.hr.