Kaos na saslušanju o Ini, Grmoja izbacio Zekanovića: “HDZ je poslao provokatora”

Kaos na saslušanju o Ini, Grmoja izbacio Zekanovića: “HDZ je poslao provokatora”

Nastavljeno je saslušanje na Antikorupcijskom vijeću o načinu upravljanja Inom. Svjedoči bivši član Uprave Ine Davor Mayer. Sa sjednice je izbačen Hrvoje Zekanović zbog ubacivanja u riječ Davoru Mayeru.

  •  Antikorupcijsko vijeće saslušava Davora Mayera, bivšeg člana Uprave Ine
  • Na saslušanje su također pozvani premijer Andrej Plenković i bivši ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, no poručili su da se neće odazvati pozivu
  • pozivu na saslušanje nije se odazvao ni Krešić, jedan od članova Uprave Ine koji je poslao pismo u kojem obrazlaže zašto ne želi doći na saslušanje

Tijek događanja iz minute u minutu pratite u nastavku: 

11:40 Pitanje Mayeru postavlja Hrvoje Zekanović. “Što ste uopće dolazili ovdje? Ovdje ste lutak u političkom igrokazu”, kazao je. “Je li istina da primate legalni novac oko 2 milijuna kuna godišnje i da ste do sada primili 22 milijuna kuna”, upitao je Zekanović Mayera. “Je li istina da je 2016. godine Most urigirao da ostanete na poziciji člana Uprave?”. 

Zekanović napada Mayera. “Grmoja, ova sjednica je vaš performans, a vas Mayeru pitam kolika je vaša plaća?”. Grmoja je upozorio Zekanovića da ne napada Mayera.

“Pustite me da odgovorim do kraja. Ja nisam član Uprave Ine od 2020. godine. Bili smo na suđenju Sanaderu…pustio sam vas do kraja, pustite me da govorim”, rekao je Mayer Zekanoviću. 

Grmoja je prvo Zekanoviću dao opomenu, a nakon toga ga je udaljio sa sjednice. “HDZ je poslao provokatora na sjednicu, proglašavam pauzu”, kazao je Grmoja. 

11:38 Suverenisti su zatražili stanku. “Zgroženi smo nedolaskom premijera na ovo saslušanje. Premijer ne poštuje zakonodavno tijelo, pobrkao je lončiće”, poručili su Suverenisti. 

11:33 “Vi ste nama rekli da iza interesa Mola stoji Mađarska, mađarske tajne službe, a na nama je da sada pokažemo kako se ponašala Hrvatska i Vlada, rekao je Grmoja. “Rekli ste nam i da ste srušili kvorum, kako se 2014. godine ne bi ugasila sisačka rafinerija”.

“Gašenje sisačke rafinerije je bila optimizacija na razini Mol grupe. Iz njihovih cipela odluka o zatvaranju Siska je logična. No s pozicije Hrvatske je druga priča”, kazao je Mayer. 

“Rafinerija Sisak je zastrajela, ali gašenje znači da gasite grad, gasite faklultete, radite dugoročno lošu priču za državu. Naš prijedlog je bio da sisačka rafinerija radi do modernizacije rafinerije u Rijeci. Mi kvorum nismo srušili niti jedanput, ali smo prijetili više puta. Nismo se svađali na Uprava, ali smo žučno raspravljali”, kazao je Mayer. 

Rekao je i da se nije slagao da se Inom upravlja iz Budimpešte. “Praksa je bila drugačija i praksa jednostavno nije štitila interese strateške korporacije”, kazao je Mayer. 

11:19 Davor Mayer kaže da je energetski sektor i pitanje nacionalne sigurnosti. “Od 2009. godine Hrvatska nema pod potpunom kontrolom energetski sektor”. Izjavio je i kako uprava nema ovlasti u Ini, nego je odluke donosio Odbor izvršnih direktora i mađarski predsjednik uprave. “Temeljni problem cijelog moga rada u Ini je bilo upravo to..”

“U niti jednom dijelu mog iskaza nemam ništa protiv ikoga…Mi moramo imati koncentraciju na to što je naš interes. Ograđujem se od političkih savjeta, no kad ste izabrani od strane države morate imati doticaj s politikom…”, kazao je. 

“Nije bilo velike zainteresiranosti za obnovu riječke rafinerije…2014. godine bio je prijedlog za zatvaranje sisačke rafinerije. Tadašnji ministar bio je o tome obaviješten.

“Dobili smo prijedlog od danas do sutra, kontaktirali smo odmah tadašnjeg ministra, imali smo ponoćni sastanak, informiran je bio i tadašnji premijer i jedina opcija je bila da srušimo kvorum, što nije bilo popularno u korporacijama. 2016. na Badnjak Plenković obznanio da Hrvatska ide u vraćanje Ine, sve što se dogodilo nakon toga je bilo razmišljanje da moramo kupiti neko vrijeme da ne oštetimo kompaniju. RH u ovom odnosu u Ini već godinama je u situaciji da pregovora s ekipom koja ima ogromno iskustvo i oni su u upravljačkoj strukturi MOL-a, a mi naše stručnjake redovito odbacujemo, kako se mijenja politika, tako se odbacuju i oni”, rekao je Mayer.

“Od preuzimanja upravljačkih prava u Ini, naglašavam da je predsjednik Uprave Ine bio mađarski državljanin. Naš strateški partner želi imati svog državljanin, jer on ima obveze prema svojoj državi…vi imate mađarskog državljanina koji odgovara po mađarskim zakonima. Važno je i spomenuti izjavu jednog dužnosnika koji je izjavio da nije bitno tko upravlja strateškom kompanijom, već je bitno kakav profit ima ta strateška korporacija. To je potpuno nepoznavanje strateških korporacija”, kazao je. 

11:16 Počelo je saslušanje Davora Mayera. Mayer kaže da će svjedočiti, ali da ima obvezu čuvanja poslovne tajne. Rekao je da je više puta govorio o stanju u Ini, baš kao i Krešić. Govorio je o svom obrazovanju, poslovnom putu i radnom iskustvu. 

11:12 Grmoja čita pismo Krešića koji je pozvan na saslušanje, no poslao je pismo isprike zašto neće doći na saslušanje. “Detaljan iskaz o problematici sam dao 2012. godine, tijekom kaznenog postupka protiv Sanadera. 2014. godine dao sam iskaz prilikom arbitraže, pred komisijom UN-a, 2016. godine dao sam iskaz tijekom Arbitraže pred Sudom u Washingtonu, dao sam iskaz i 2019. godine u postupku protiv Sanadera”, navodi se u pismo. 

11:10 Hrvoje Zekanović se ponovo javio za riječ: “Ovo je tijelo legalno, ali trenutno krši zakon. Ovo je igrokaz, cirkus u režiji Jovanovića, Ahmetović, pa u režiji Mosta. Želim vam da ovim tijelom predsjedate zauvijek jer tijelom predsjedaju oni koji su u oporbi”, kaže Zekanović. 

11:08 Zatražena je isprika premijera zbog jučerašnjih izjava o Vijeću. Grmoja kaže kako mu je drago da se Zekanović uključio u rad Vijeća što znači da ga priznaje. “Na ovom Vijeću neće biti zaštićenih, svi članovi Uprave Ine odgovoraju Saboru i ovo je ponižavanje Sabora od strane Plenkovića”, kazao je Grmoja. 

11:00 Sjednicu je otvorio predsjednik Vijeća Nikola Grmoja. “Hrvatska je u jeku energetske krize ostala bez sisačke rafinerije i evo sad na određeno vrijeme Riječke rafinerije. Jasno je da su se dogodile štetne odluke i to je potrebno propitati”, kazao je Grmoja. Napominje kako je ovo saslušanje jedini alat da se čuju informacije o Ini. 

Hrvoje Zekanović je rekao da je sjednica nelegalna. “Nadopunio bih dnevni red, a to je da se na sljedeću sjednicu dovedu Panenić i Dobrović koji su tada rekli da su za gašenje sisačke rafinerije. Dovedite i Petrova koji je lobirao i bio u dosluhu s konzultantima i koji je inzistirao na arbitraži Ina-Mol, a ta je odluka građane koštala 2 milijarde kuna”, kaže Zekanović. 

10:55 Davora Mayera u upravu Ine postavila je Vlada Jadranke Kosor 2011. godine. U Upravi je bio idućih devet godina, a maknula ga je kasnije Plenkovićeva Vlada. Javno je svjedočio protiv Sanadera rekavši da su MOL-u tada predana sva upravljačka prava iako nije bio većinski vlasnik.

Izjavio je i kako uprava nema ovlasti u Ini, nego je odluke donosio Odbor izvršnih direktora i mađarski predsjednik uprave., prenosi dnevnik.hr