Sela odsječena, prometnice zatvorene, vodeni val ide prema Karlovcu…

Sela odsječena, prometnice zatvorene, vodeni val ide prema Karlovcu…

Nakon što je jučer zbog naglog izlijevanja rijeke Kupe u Gorskom kotaru poplavljeno više kuća i cesta, vodeni val sada ide prema Karlovcu.

– Situacija je bolja, barem što se vodostaja Kupe tiče ovdje u kupskoj dolini, voda je pala za nekih 50-ak centimetara. Cesta je prema Brod Moravicama prohodnija, ali na stranicama HAK-a i dalje stoji obavijest da je cesta zatvorena. Ima pijeska i granja koje je rijeka nanijela, istaknula je u javljanju u Studiju 4 reporterka Dajana Kruneš. 

Kakva je situacija za Hrvatski radio otkrio je i Tomislav Novosel iz Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda.

– Vodni val se seli nizvodno. Vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu u 6 sati iznosio je +629 cm s tendencijom daljnjeg porasta i uvođenjem redovnih mjera obrane od poplave danas oko podneva, dok se vrh vodnog vala rijeke kupe u Karlovcu očekuje oko ponoći, ali ne veći od +750 cm, što je referentna razina za uvođenje mjera za obranu od poplava. Na području Karlovca spremni smo i za više vodostaje, s obzirom na to da su prigradska naselja Mala Švarca i Logorište zaštićena novoizgrađenim nasipima, teoretski su najugroženija naselja nizvodno od Karlovca – Gradac, Vodostaj, Kobilić, Donje Mekušje, ali tek iznad razine +800 cm, što se u ovom trenutku ne očekuje. , javlja HRT

U Brodu na Kupi, apokaliptični prizori.  

– Nisam vidio, ispočetka nije bilo ništa, a tamo nema ni znaka ni ništa, tako da kad sam već ušao, auto mi se ugasio i čudi me da se ugasio, govori jedan od vlasnika automobila. 

Gospodinu Stanku poplavljeno je dvorište i pomoćni objekti. Nada se da voda neće ući u kuću. 

– Znači od dva sata se dignula 40 cm, ističe Stanko Raukar iz Broda na Kupi. 

Zbog izlijevanja pritoka Kupe i odrona zemlje prekinut je promet od Broda na Kupi do mjesta Hrvatsko. Ugrožena je cijela općina Brod na Kupi, ali i susjedna naselja.

– Sad se javljaju podzemne vode i te podzemne vode se pojavljuju i daleko dublje, odnosno dalje i kuće koje nisu kao ugrožene postaju ugrožene ili će poplaviti kompletno podrumske prostorije, kaže predsjednik Mjesnog odbora Broda na Kupi Davorin Klobučar

Vodostaj Kupe u roku od 6 sati porastao je čak četiri metra. Voda je ušla i u muzej Kaštel Zrinskih, ugroženi su vrijedni eksponati.

– Prije jedno dva, tri sata još je djelovalo obećavajuće, ali sad odjednom se počela voda dizati. S vatrogascima i djelatnicima muzeja smo stavili ovdje vreće.

Sve su službe na terenu. Djelatnicima Crvenog križa mogu se obratiti oni kojima je to potrebno. 

– U slučaju potrebe za isušivačima, znači isušivanje podrumskih prostorija, kuća, stanova i, recimo, ovdje je najviše možda i stradao ogrjev, i da vidimo kako im u tom obliku možemo pomoći. U nabavi prehrambenih namirnica i lijekova za sada nemaju nikakvih potreba, ističe ravnateljica Crvenog križa Delnice Snježana Krizmanić

– Uvijek treba pričekati, javiti vrstu intervencije, ne ići samostalno, posebno za vrijeme kiše, jer su krovovi skliski, događaju se nesreće i zaista treba slušati upute svih nadležnih službi koje su na terenu, kaže glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković

Prognoze za noćas i sutra nikomu ne idu u prilog. U Karlovcu se vrh vodenog vala očekuje u noći sa subote na nedjelju. 

Sanacija nevremena i obilnih kiša

Zbog obilnih oborina na gornjem toku rijeke Kupe u Karlovačkoj županiji došlo je do naglog porasta vodostaja te ulaska u mjere obrana od poplava s tendencijom daljnjeg rasta vodostaja. Zbog nastalog stanja, glavni vatrogasni zapovjednik izdao je zapovijed za izvanrednom dislokacijom vatrogasnih snaga iz Međimurske županije u ovu županiju sa 7 vatrogasaca i 3 vatrogasna vozila.

Zbog plavljenja prometnica i objekata na području Petrinje angažirano je 6 timova za poplave i 3 DVD-a, a u pripravnosti su i ostala dobrovoljna vatrogasna društva s područja županije.

Također, izvanredna dislokacija vatrogasnih snaga poslana je i u Bjelovarsko-bilogorsku županiju temeljem zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, a zbog sanacije nevremena koje je pogodilo ovu županiju 15. rujna. Ukupno 32 vatrogasaca i 12 vatrogasnih vozila iz Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Karlovačke županije, Koprivničko-križevačke, Varaždinske županije i Grada Zagreba, s domicilnih snagama, radi na uklanjanju posljedica nevremena, a samo tijekom jučerašnjeg dana odrađeno je 70 vatrogasnih intervencija koje su se većinom odnosile na sanacije krovišta te ispumpavanja vode. Intervencije sanacije štete se nastavljaju i tijekom jutra.

Vatrogasci i u ostalim županijama rade na sanaciji posljedica nevremena pa je tako u posljednja 24 zabilježeno 138 tehničkih intervencija u kojima je sudjelovalo 411 vatrogasaca sa 166 vozila iz Sisačko-moslavačke, Virovitičko-podravske, Karlovačke, Zagrebačke i Primorsko-goranske županije.

Prema prognozama, padaline i rast vodostaja se očekuju i tijekom današnjeg dana stoga vatrogasne snage nastavljaju s pripravnošću i preventivnim radnjama kako bi spriječili plavljenje objekata i prometnica, izvijestili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice.  

Narančasta i crvena upozrenja

Za Dalmaciju, Liku, Gorski kotar i Istru danas je na snazi narančasto upozorenje, što znači da je vrijeme vrlo opasno, a za sjeverni Jadran na snazi je crveno upozorenje.

Dodajmo da je u protekla 24 sata najviše oborina bilo u Begovu Razdolju, 146 milimetara po četvornome metru, u Delnicama 141, te u Ogulinu 123 milimetra.