USKOK tvrdi da je prevario državu, Agencija da Tolušić ne mora vratiti 3 mil. kn: ‘Kod njega nismo utvrdili nepravilnosti’

USKOK tvrdi da je prevario državu, Agencija da Tolušić ne mora vratiti 3 mil. kn: ‘Kod njega nismo utvrdili nepravilnosti’

Nacional je od Agencije za plaćanja u poljoprivredi dobio potvrdu da od bivšeg potpredsjednika Vlade neće tražiti povrat sredstava koja su mu isplaćena iz Vinske omotnice, a zbog kojih se Tolušić našao pod istragom europskih tužitelja

Ministarstvo poljoprivrede, točnije Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju još uvijek nije zatražila povrat 2,9 milijuna kuna od bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, a ako je suditi po odgovoru koji je Nacional dobio iz te agencije, koju vodi dugogodišnji bliski Tolušićev suradnik Antun Vujić, Tolušić neće trebati vratiti novac čak i ako nakon podizanja optužnice Ureda europskog javnog tužitelja bude proglašen krivim.

Ova skandalozna informacija Nacionalu je i službeno potvrđena u Agenciji za plaćanja iz koje tvrde da Agencija u slučaju Tomislava Tolušića i njegove tvrtke nije utvrdila nepravilnosti te da zato neće od njega zatražiti povrat gotovo tri milijuna kuna koliko je bivši ministar poljoprivrede dobio iz europskih fondova za uređenje svoje vinarije. I dok iz Agencije tvrde da je sve u redu i da Tolušić ne mora vratiti novac, bivši je potpredsjednik Vlade već proveo mjesec dana u pritvoru te mu prijeti optužnica Ureda europskog javnog tužitelja koji ga sumnjiči za krivotvorenje dokumentacije i zlouporabu položaja i ovlasti.

Ovakav razvoj događaja ponovno budi sumnju da čelne osobe unutar sustava Ministarstva poljoprivrede štite Tomislava Tolušića jer zvuči pomalo nevjerojatno da još uvijek nije zatražen povrat novca od bivšeg ministra, pogotovo nakon što je i njegov odvjetnik u izjavama za medije izjavio da je Tolušić dio novca za gradnju vinarije dobio od obitelji, a ne kako je naveo u prijavi poticaja iz Vinske omotnice od bankovnog kredita. Iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi Nacionalu su poslali sljedeći odgovor u kojem su pokušali objasniti zašto od Tolušića nisu zatražili povrat novca:

“Pravilnikom o provedbi mjere Ulaganja u vinarije i marketing vina iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. godine (NN 21/2019, 21/2020) propisano je sljedeće: ako se utvrdi da je korisnik postupao protivno odredbama Pravilnika i pravilima korištenja sredstava za mjeru Ulaganja, odnosno u slučaju utvrđene nepravilnosti, Agencija za plaćanja će od korisnika zatražiti povrat sredstava na temelju Odluke o povratu sredstava. Agencija nije utvrdila nepravilnost. Eventualno daljnje postupanje Agencije za plaćanja ovisit će o rezultatima istrage. Iz tog razloga Agencija za plaćanja nije izdala Odluku o povratu sredstava s obzirom na to da u konkretnom predmetu nije utvrđena nepravilnost.”

Od Tolušića novac neće biti zatražen, a u sličnom je slučaju Agencija za plaćanja zatražila povrat 10 milijuna kuna od Vinarije Galić iako nije bio prekršen Pravilnik koji je tek naknadno promijenjen

Tolušića je Ured europskog javnog tužitelja osumnjičio da je kao vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, početkom svibnja 2020. godine, Agenciji za plaćanja podnio prijavu za ulaganje u sektor vina za projekt “Izgradnja i opremanje vinarije”, ukupne vrijednosti 4.659.766,79 kuna (oko 620.000,00 eura), pri čemu je razina sufinanciranja sredstvima EU-a bila 70 posto.

U službenom priopćenju Ureda europskog javnog tužitelja je stajalo da je Tolušić u toj prijavi, kako bi prikazao da ispunjava obvezne uvjete natječaja za dobivanje bespovratnih sredstava, na više mjesta lažno naveo da će financiranje projekta osigurati kreditom financijske institucije te je u tu svrhu priložio pismo namjere jedne banke. Međutim, on kredit nije tražio niti ga je imao namjeru tražiti, već je navedeni projekt financirao novcem čije zakonito porijeklo dijelom ne može dokazati. Štoviše, on nije ni obavijestio Agenciju o promjeni načina financiranja te mu je Agencija odobrila i isplatila potporu u iznosu od 2.927.328,51 kuna (396.500,00 eura).

Kako bi se bolje razumjelo ono što su naveli iz Ureda europskog javnog tužitelja, treba napomenuti da se kao dio natječajne dokumentacije koju je tražila Agencija izričito traži od korisnika da navede izvor financiranja projekta. To znači da prilikom prijave na natječaj korisnik mora navesti otkud planira financirati projekt, a u Tolušićevu slučaju on je naveo da će projekt financirati od bankovnog kredita. Nakon što je prošao na natječaju, Agencija za plaćanja isplatila mu je prvu polovicu od 1,25 milijuna kuna, a prije isplate preostalog dijela na teren su morali izaći kontrolori iz Agencije za plaćanja koji provjeravaju je li sve napravljeno onako kako je navedeno u dokumentaciji. Po svemu onome što je do sada objavljeno Tolušić nije imao garancije banke te ga zato europski tužitelj sumnjiči za krivotvorenje dokumenata. No očito u Agenciji za plaćanje to ne vide kao kršenje Pravilnika. Problem za Agenciju predstavlja što već imaju jedan slučaj u kojem su se ponašali potpuno suprotno od onoga kako se ponašaju u slučaju Tomislava Tolušića. Naime, baš je Agencija za plaćanja donijela odluku kojom je Vinariji Galić, u vlasništvu poduzetnika Josipa Galića iz Kutjeva, naloženo da mora vratiti 10 milijuna kuna iz Vinske omotnice koji su joj putem Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi dodijeljeni za podizanje nove zgrade vinarije u Kutjevu vrijedne sedam milijuna eura. Do takve odluke je došlo nakon što je OLAF u svom nadzoru ustvrdio kako je, prema njihovu zaključku, pri izgradnji vinarije došlo do malverzacije i zloupotrebe u odabiru izvođača, odnosno podizvođača radova. U konkretnom slučaju, jedan od podizvođača građevinskih radova na vinskom podrumu bila je tvrtka Presoflex u vlasništvu Ine Galića, sina Josipa Galića. Iz Agencije za plaćanja danas o ovom slučaju kažu sljedeće:

“Povrat sredstava od korisnika Galić d.o.o. je zatražen u iznosu od 10.047.442,29 HRK s obzirom na to da je utvrđena nepravilnost u provedbi projekta, odnosno utvrđen je sukob interesa. Kod korisnika Galić d.o.o , Agencija je utvrdila nepravilnost te je zatražen povrat, a u slučaju Tomislava Tolušića, Agencija za plaćanja nije utvrdila nepravilnost u provedbi mjere Ulaganja u vinarije.”

Više pročitajte u NACIONALU