PRIJE DESET GODINA Tadašnji premijer Zoran Milanović: Neumski koridor je jeftiniji i učinkovitiji od Pelješkog mosta

PRIJE DESET GODINA Tadašnji premijer Zoran Milanović: Neumski koridor je jeftiniji i učinkovitiji od Pelješkog mosta

Pelješki most službeno će otvoriti u utorak, 26. srpnja, a broj zainteresiranih za dolazak na taj povijesni događaj sve je veći. Jedan od onih koji je već najavio svoje prisustvo na ceremoniji otvaranja je i predsjednik Zoran Milanović, iako se, u funkciji premijera, otvoreno zalagao za prekid gradnje mosta.

Sve je spremno za povijesni događaj, veliko otvorenje Pelješkog mosta vrijednog čak 420 milijuna eura. Prema pisanju hrvatskih medija, na popisu uzvanika nalazi se nekoliko stotina ljudi, među kojima je, primjerice, i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, s obzirom na to da je većinu projekta sufinancirala upravo Europska unija. 

Na otvorenje su pozvani i predstavnici izvođača radova, ali i kompletni državni vrh. Hrvatske državnike predvodit će premijer Andrej Plenković, pozvani su i ministri, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a svoje mjesto na popisu pronašao je i predsjednik Zoran Milanović, iako u posljednje vrijeme, blago rečeno, ne gaji pretjerano dobre odnose s predstavnicima Hrvatske vlade., podsjeća direktno.hr

Milanović: I ja sam dao kap svoje političke krvi za izgradnju

Iako u Vladi još uvijek čekaju konačne potvrde dolaska određenih gostiju, zbog čega se ni ne može potpuno utvrditi protokol otvaranja, jedan od uzvanika svoj je dolazak već najavio. “Za izgradnju mosta i ja sam dao kap svoje političke krvi”, kazao je Milanović u četvrtak u Opatiji, odakle je potvrdio da će “s velikom radošću” svjedočiti otvaranju. 

Iako predsjednik Milanović sada želi svoj dio kolača, dovoljno je vratiti se 10-ak godina u prošlost, u vrijeme vlasti Kukuriku koalicije predvođene SDP-om i Milanovićem kao tadašnjim premijerom, da bismo shvatili da njegove zasluge za projekt i nisu predalekosežne. Naime, predstavnici koalicije bili su žestoki protivnici gradnje Pelješkog mosta, uz argument da je takav pothvat “nedovoljno ozbiljno isplaniran” te da se Hrvatska mora okrenuti jeftinijem i efikasnijem rješenju.

Tako je na sjednici Vlade u svibnju 2012. godine, kada je donesena odluka o prestanku gradnje Pelješkog mosta, tadašnji ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić rekao da Hrvatske ceste zbog financijske situacije ne mogu osigurati potrebna sredstva za nastavak gradnje mosta, zbog čega je s izvođačima radova dogovoren sporazumni raskid ugovora o gradnji, dok je tadašnji premijer Milanović istaknuo da bi “svaka vlast željela imati Pelješki most, ali trenutno se Hrvatska mora okrenuti jeftinijem i efikasnijem rješenju toga problema.

“Efikasnije i kvalitetnije rješenje” Milanović je tada, naime, vidio u projektu “Neumski koridor”.

“Cilj ‘Neumskog koridora’ isti je kao i Pelješkog mosta – spojiti Hrvatsku, ali na jeftiniji i učinkovitiji način, uz suglasnost našeg susjeda BiH i lokalne zajednice, a prvi naši napori pokazuju da to izgleda moguće”, ustvrdio je tadašnji premijer Milanović.

Vizionarski, nema što.