Poznat uzrok tragedije u Biogradu: Tinejdžer plivao prema obali i umro; Defibrilatori na plažama bi puno pomogli u ovakvim slučajevima…

Poznat uzrok tragedije u Biogradu: Tinejdžer plivao prema obali i umro; Defibrilatori na plažama bi puno pomogli u ovakvim slučajevima…

Maloljetnik iz Gline je preminuo prilikom kupanja u Biogradu na plaži Soline. Provedenom obdukcijom tijela tinejdžera otkriven je uzrok njegova utapanja.

U petak u poslijepodnevnim satima utopio se maloljetnik na plaži Soline kod Biograda.

“Provedenom obdukcijom mrtvoga tijela kao uzrok smrti utvrđen je zastoj srca”, izvijestila je u subotu zadarska policija.

Provedenim očevidom u petak je utvrđeno kako je tinejdžer u moru plivao s prijateljima i nakon nekog vremena odlučio se vratiti sam na obalu.

Ubrzo je pronađen na površini mora u besvjesnom stanju, a drugi kupači su ga odmah iznijeli na obalu gdje mu je pružena pomoć do dolaska Hitne medicinske pomoći. Unatoč pruženoj pomoći, maloljetnik je preminuo.

Pregledom mrtvozornika na tijelu nisu pronađeni tragovi koji upućuju na kazneno djelo, a u subotu su stigli i nalazi obdukcije koji su to potvrdili.

Hitna pomoć je dolazila iz Benkovca, i kažu, stigla je za 17 minuta u Biograd, a biogradski tim je u to vrijeme vozio srčanog bolesnika u Zadar.

Nabaviti defibrilatore

Reporterka RTL-a Matea Klišanin razgovarala je s Marinom Knežević, specijalizanticom Hitne medicinske pomoći bolnice sveti Duh.

Kolika je važnost defibrilatora u spašavanju života?

“Automatski vanjski defibrilatori imaju važnu ulogu u spašavanju života kod slučajeva srčanog aresta. Oni bi trebali biti dostupni na svim javnim površinama. Još je bitnija edukacija laika za njihovu upotrebu. Svaka minuta kod srčanog aresta je bitna i bitno je što prije započeti reanimaciju, a osobito je pogodno jer na terenu mogu biti dostupni automatski vanjski defibrilatori i lako je naučiti koristiti se njima. Laici bi ih mogli koristiti nakon edukacije.”

Slažete li se da bi ih trebalo biti više na plažama s obzirom na turističku sezonu?

“Da, na plažama bi trebali biti dostupni. Na plažama inače postoje organizirani timovi za spašavanje i automatski vanjski defibrilatori bi im dobro došli do dolaska tima hitne medicinske pomoći koji onda preuzima bolesnika i odvozi ga u bolnicu.”

Idućih dana najavljuju se velike vrućine. Kako se zaštiti?

“Potrebno je zaštiti se od sunca. Kod izlaska vani potrebno je nositi sunčane naočale, zaštititi glavu kapom ili šeširom te unositi dovoljno tekućine. Što se tiče boravka na plaži izbjegavati boravak u vremenu od 10 do 17 sati. To vrijedi za sve, a osobito za djecu, trudnice, kronične bolesnike koji bi i tijekom dana trebali boraviti u rashlađenim prostorima i osobito paziti na dovoljan unos tekućine.”

Kako zaštititi djecu? Kako po noći podnositi vrućine?

“Bitno je rashlađivanje prostora, bitan je dovoljan unos tekućine i izbjegavanje izlaganje suncu”