Ruski vojnici odbijaju se boriti u Ukrajini: ‘Bili su bijesni, ali evo zašto nam ne mogu ništa‘

Ruski vojnici odbijaju se boriti u Ukrajini: ‘Bili su bijesni, ali evo zašto nam ne mogu ništa‘

Vojni analitičari smatraju kako će Putin morati donijeti odluku o mobilizaciji u narednim tjednima

Kada je početkom travnja vojnicima elitne ruske brigade rečeno da se pripreme za drugi odlazak u Ukrajinu, u njihovim redovima je izbio strah, piše Guardian.

Postrojba, koja je u mirnodopskom razdoblju bila stacionirana na dalekom istoku Rusije, prvi je put ušla u Ukrajinu iz Bjelorusije kada je rat počeo krajem veljače i doživjela žestoke borbe s ukrajinskim snagama.

‘Ubrzo je postalo jasno da ne žele svi sudjelovati u tome. Mnogi od nas jednostavno se nisu htjeli vratiti’, rekao je Dmitrij, pripadnik postrojbe koji je tražio da ga se ne identificira s pravim imenom. ‘Želim se vratiti svojoj obitelji – i to ne u lijesu.’

S još osmoricom kolega Dmitrij je rekao svojim zapovjednicima da se odbija pridružiti invaziji.

‘Bili su bijesni. Ali na kraju su se smirili jer nisu mogli puno učiniti’, rekao je.

Ubrzo je prebačen u Belgorod, ruski grad blizu granice s Ukrajinom, gdje je od tada stacioniran.

‘Služio sam pet godina u vojsci. Ugovor mi ističe u lipnju. Odslužit ću svoje preostalo vrijeme i onda odlazim odavde’, rekao je. ‘Nemam se čega sramiti. Službeno nismo u ratnom stanju, pa me nisu mogli natjerati da idem.’

Nije službeno objavljen rat

Dmitrijevo odbijanje da se bori naglašava neke od poteškoća s kojima se ruska vojska suočava kao rezultat političke odluke Kremlja da službeno ne objavi rat Ukrajini – već radije opisuju invaziju kao ‘posebnu vojnu operaciju’.

Prema ruskim vojnim pravilima, vojnici koji se odbiju boriti u Ukrajini mogu se suočiti s otpuštanjem, ali ne mogu biti procesuirani, pojasnio je Mikhail Benjaš, odvjetnik koji je savjetovao vojnike koji odaberu tu opciju.

Benjaš dodaje da su ‘stotine i stotine’ vojnika u kontaktu s njegovim timom radi savjeta o tome kako izbjeći slanje u borbu. Među njima je bilo 12 nacionalnih gardista iz južnog ruskog grada Krasnodara koji su otpušteni nakon što su odbili otići u Ukrajinu.

‘Zapovjednici pokušavaju zaprijetiti svojim vojnicima zatvorom, ali mi savjetujemo vojnicima da jednostavno mogu reći ne’, rekao je Benjaš, dodajući da nije upoznat s bilo kakvim kaznenim postupcima protiv vojnika koji su se odbili boriti i kako za pokretanje kaznenog postupka nema zakonske osnove.

Sličnu priču za BBC je ispričao i Sergej Bokov, 23-godišnji vojnik koji je krajem travnja odlučio napustiti vojsku nakon borbe u Ukrajini.

‘Naši zapovjednici nisu se ni svađali s nama jer nismo bili prvi koji su otišli’, rekao je Bokov.

Ukazujući na ruske vojne zakone, Benjaš je rekao da bi vojnicima bilo teže odbiti se boriti ako Rusija objavi rat punog razmjera., prenosi jutarnji list