U mreži Prvog o izmjenama Zakona o obrani

U mreži Prvog o izmjenama Zakona o obrani

Profesor Berto Šalaj s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, komunikacijska stručnjakinja Nikolina Borčić i ustavnopravni stručnjak Mato Palić s osječkog Pravnog fakulteta gostovali su u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” i analizirali najavljene izmjene Zakona o obrani.  Javlja HRTV

Mato Palić je rekao kako je teško reći što je namjera Ministarstva obrane kad bi se formulirale odredbe izmjene i dopune važećeg Zakona o obrani.

– Dok ne vidimo nacrt prijedloga tog zakona koji će biti poznat javnosti, mogu samo pretpostavljati na temelju izjava premijera i ministra obrane da se radi o preciziranju važećih odredbi Zakona o obrani vezano uz situaciju u kojoj je došlo do prijepora između Milanovića i Ministarstva obrane na čelu s ministrom obrane s druge strane. U odnosu na važeći Zakon o obrani postoje razna tumačenja. Ministarstvo je procijenilo da bi bilo bolje preciznije formulirati neke zakonske odredbe kako tih različitih tumačenja u budućnosti ne bi bilo. Da se zbog različitih tumačenja vojnici ne nađu u jednoj nezgodnoj situaciji da prime zapovijed s jedne strane koji su po zakonu dužni izvršiti, a onda se postavlja pitanje je li taka način korištenja oružanih snaga bio sukladan važeće, Zakonu o obrani. Nijednim zakonom pa ni budućim zakonom ne mogu se drugačije urediti odnosi od onoga kako je već definirano Ustavom, rekao je.

Berto Šalaj je komentirao suradnju Zorana MIlanovića i Andreja Plenkovića te rekao kako u hrvatskom političkom sustavu imamo dvoglavu izvršnu vlast, koja je određena Ustavom.

– Činjenica je da nikoga ne možete prisiliti na suradnju. Kad imate dva karaktera kao što su Zoran Milanović i Andrej Plenković, onda možete mijenjati Zakon o obrani, možete pojašnjavati određene stvari, ali ako vam stoji odredba u vanjskoj politici da Vlada i predsjednik Republike zajedno surađuju i kreiraju vanjsku politiku, pitanje je – kako ih je moguće natjerati da u tome surađuju. Već neko vrijeme govorim da treba razmisliti je li nam takva dvoglava vlast dobra. U situaciji u kojoj imamo ovakav odnos snaga, očekujem da će se to nastaviti. Prijedlozi izmjena Zakona o obrani, kao i budući sukobi su samo crtice i svjedočit ćemo tome u predstojećem razdoblju gdje premijer, ministar obrane i predsjednik države ne žele surađivati. To dovodi do blokade hrvatskog političkog sustava. Predsjednik ima ovlasti u segmentima koji nisu toliko važne za običan život ljudi. Tu ključnu ulogu ima Vlada. Očekujem da će se sukobi nastaviti u idućem razdoblju. Oni su u jednoj poziciji gdje jedni drugima ne mogu nauditi.

Na pitanje je li Milanoviću jednini cilj destabilizacija institucija i Vlade parlamentarne veličine Nikolina Borčić je rekla da kad god pomislimo da je komunikacija između Milanovića i Plenkovića došla do vrhunca, oni sve iznenade.

– Žalosno je da je u Hrvatskoj performans zamijenio sadržaj i da takva komunikacija očito neće prestati. Ne očekujem promjenu u suradnji. Doima se da se neke teme potiču da se Milanović i Plenković nadmeću čiji je stav važniji, bitniji i bolji za Hrvatsku. U vrijeme krize energenata to ljudima samo stvara osjećaj nesigurnosti, rekla je. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA