Otkriven uzrok pada letjelice: “Događaj je kvalificiran kao teško kazneno djelo. Materijalna šteta je 600.000 kn”

Otkriven uzrok pada letjelice: “Događaj je kvalificiran kao teško kazneno djelo. Materijalna šteta je 600.000 kn”

Županijsko državno odvjetništvo na presici objavljuje rezultate dosad provedenih izvida vezanih za pad bespilotne letjelice 10. ožujka u Zagrebu. Dnevnik Nove TV doznaje kako je utvrđeno da je letjelica bila dorađivana i imala bombu, ugrađenu umjesto kamere.


Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu predstavlja rezultate dosad provedenih izvida vezanih za pad bespilotne letjelice 10. ožujka 2022. u Zagrebu.

Jurica Ilić, županijski državni odvjetnik u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu na početku konferencije za novinare govorio je o priopćenjima koje je DORH poslao do sada o padu letjelice. 

Ilić je objasnio po kojem članku Zakona drže presicu. Vršena su kemijsko-fizikalna vještačenja, balistička vještačenja i mišljenje vojne struke, izjavio je. 

“Danas iznosimo dio koji se odnosi na pad letjelice, dok je dolazak letjelice u nadležnosti drugih tijela i tu se izvidi nastavljaju”, napomenuo je. 

Brigadir Jadranko Karlušić iznosi sve detalje o padu letjelice, vremenu pada i materijalnoj šteti. Kaže da je šteta procjenjena na 600.000 kuna, a da je oštećeno 96 automobila. Od 11 do 14. ožujka trajao je očevid koji je izvršen na 4 lokacije. 

Očevid je napravljen i na mjestu pada padobrana. 

Sam pad letjelice nije izravno zabilježen, kaže Karlušić. 

Mario Počinok, glavni vojni zrakoplovni istražitelj govori o ozrocima pada letjelice. “Ovaj događaj spada u događaj  avionske nesreće. Letjelica je bila strogo čuvana tajna u Sovjetskom savezu. Letjelica je napravljena za izviđanje, ima visoke performanse, brzina se kreće od 900 do 1000 na sat, leti i transonično.

Visina s kojom može povesti snimanja kreće se do 6000 metara. Broj promjena smjerova je 3. Vrijeme lansiranja pripremanja je 15 minuta. Lansira se pomoću posebnog vozila”, kazao je. “To je potpuno automatiziran stroj koji obavlja funkciju izviđanja i snimanja”, dodaje.

Imala je brzinu od 860 do 950 na sat. Kurs je bio na 244 stupnja. U Hrvatski prostor ušla je u 22:57. Letjelica slijeće pomoću padobrana, otkrio je. 

“Letjelica je došla pri brzini od 90 kilometara na sat. To je zadnja zabilježena brzina. Pri promjeni otkačuje se pomoću piropatrona, aktivira se padobran. Kako se aktivira i pošto visi letjelica na repu, potrebno je stvoriti novo shvatište koje će osigurati da letjelica prijeđe u horizontalni položaj. Radi se novo hvatište, izvlači se retroraketa i letjelica prelazi u horizontalni položaj. Ustabilizira se normalno propadanje od 6 metara u sekundi. Izbacuje se amonijak te se kativira stajni trap. Izvače se i ticala.

Po dodiru sondi, zatvara se i aktivira retroraketa. Letjelica je sletjela. Odbacuje se padobran. To je normalna procedura. U našem slučaju se dogodilo u procesu odbacivanja padobrana, jednostavno nije bilo mehaničke veze između same letjelice i glavnog padobrana. To znači da se sa visine od 1700 metara iskliznula iz padobrana. 

“Zaključak je da nisu pronađeni tragovi…isklizavanje iz padobrana….U tijeku pada je bio relativno aktiviran stajni trap, jedna sonda je izletila, druga je ostala u ležištu”, kazao je, objasnivši bijelu svjetlost koja se vidi na snimci. 

Kaže kako je letjelica bila u vrlo dobrom stanju, motor pri udaru nije radio, nađena je kutija, bitno oštećena, ali sam medij na koji se snima je u potpunosti uništen i nije bilo nikakve šanse za oporavak. 

O uzroku pada kaže: 

Povjerenstvo je zaključilo da je uzrok pada narušen slijed automatskog slijetanja u dijelu kod aktiviranja glavnog padobrana zbog nepostojanja kompletnog sustava veza između tijela letjelice i glavnog padobrana što je za posljedicu imalo da je letjelica odbacila padobran i nastavila padati slobodnim padom do udara u tlo.

“Narušen je slijed automatskog slijetanja. Odbacila je glavni padobran i nastavila padati slobodnim padom”, kazao je. 

Govore o balističkom vještačenju. Mile Tomić kaže da su svi fragmenti nastali djelovanjem eksplozije. Napominje kako je pronađen univerzalni upaljač za aviobombe. Bio je stavljen na prednji dio aviobombe. 

“Nedvojbeno je utvrđeno da se radilo o krhotinama aviobombe OFAB 100-120. Posljedica je bila eksplozija bombe” rekao je.

“Padom letjelice stvoren je krater. Iz kratera su izvađeni fragmenti letjelice. Na mjestu događaja, na ostacima letjelice nisu uočeni zacrnjenja. Na automobilima su bili oštećenja manjeg inteziteta”, rekla je Ivana Bačić. 

Na konferenciji govore: Jurica Ilić, županijski državni odvjetnik u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, brigadir Jadranko Karlušić, načelnik Sektora Kriminalističke vojne policije, brigadir Mario Počinok, glavni vojni zrakoplovni istražitelj, čelnik Povjerenstva za istragu pada bespilotne letjelice u Zagrebu, bojnik Mile Tomić, načelnik Odjela za nadzor ispravnosti i upravljanje klasom V u Logističkom operativnom središtu, Zapovjedništvo za potporu, OS RH, Ivana Bačić, dipl.ing., glavni vještak za požare i eksplozije, Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”.

Prije objave službenog izvješća, reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov doznaje da je letjelica bila dorađivana i da je nosila bombu.

Još uvijek se ne zna tko je letjelicu lansirao, a NATO i dalje tvrdi da nije bila naoružana. 

Nije poznato je li letjelica doista imala 40 kilograma eksploziva i je li bomba eksplodirala. , javlja dnevnik.hr