Vojni analitičar: U iduća dva tjedna zaustavit će se ratne operacije visokog intenziteta

Vojni analitičar: U iduća dva tjedna zaustavit će se ratne operacije visokog intenziteta

HV je za 600 km bojišnice angažirao 135 tisuća vojnika, Rusija ima 160 tisuća na 3000 km Javlja GLAS SLAVONIJE

Više od mjesec dana prošlo je od početka ruske invazije na Ukrajinu, a na gotovo cijelom ratištu događa se zaokret. Ukrajinske oružane snage ruskoj su vojsci oduzele inicijativu, a u proteklih nekoliko dana uspjele su osloboditi i nekoliko manjih gradova oko Kijeva i odbaciti neprijatelja 60-ak kilometara od glavnog grada. Premda većina nije vjerovala da se takvo što može ostvariti, bilo je i onih koji su već nakon dva do tri tjedna predviđali ovakav razvoj situacije u Ukrajini.

Amatersko planiranje

Ivica Mandić, vojni analitičar s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba i časnik Oružanih snaga RH koji je početkom ove godine umirovljen s pozicije načelnika Centra za obrambene i strateške studije, jedan je od onih koji kaže da su sada na potezu ukrajinske snage – kada će, gdje i pod kojim uvjetima napasti u skladu s vlastitim strateškim konceptom provedbe obrambene operacije. “Sada više nisu važni ruski, već potezi ukrajinske vojske. Ruske snage nisu u situaciji da strateški mijenjaju način ratovanja jer za to nemaju vojnika. Rusi su stali, ukopali se, postavili topništvo iza sebe i sada idu s čistim razaranjem gradova bez ikakvog smisla i pameti, ali bez pokreta svojih trupa. Probali su zadržati pozicije, ali vidimo posljednjih dana da to više ne ide jer ukrajinske snage oko Kijeva provode taktičke operacije zauzimanja određenih gradova koji su bili pod ruskim nadzorom i odbacili su Ruse od Kijeva. Svaka prijetnja od pada Kijeva od prije koji dan je otklonjena”, smatra Mandić. Razlog takvom razvoju događaja prije svega vidi u “amaterskom planiranju ratnih operacija Rusije”.

“Nitko nije očekivao ovakvu vrstu napada s ovako malo vojske. Za usporedbu, HV je za 600 kilometara bojišnice angažirao 135 tisuća vojnika u napadu, a Rusija ima 160 tisuća vojnika na 3000 kilometara. Mi smo očekivali da će Rusi samo na istoku pokušati spojiti odmetnute pokrajine s Krimom i ništa više od toga. Angažirana vojska nije ta koja bi mogla nešto drugo učiniti. Međutim, koliko god mi racionalno promišljali, rat je često iracionalan. Putin je zapovjedio takvu vrstu operacije i dogodilo se ono što smo znali da će se dogoditi. U toj situaciji bilo je najlogičnije ukrajinsku vojsku povući u urbana središta jer da je ostala na otvorenom terenu, došlo bi do njezina uništenja. Strateški je to vrlo lijepo učinjeno i došli su do crte gdje su uspostavili svoju obranu i krvavo nanose gubitke neprijatelju”, pojašnjava Mandić.

Tvrdi kako je, prema njegovim procjenama, Rusija prije tjedan dana imala gubitke od 35 tisuća ljudi dok je NATO-ova procjena bila 40 tisuća ljudi, povratnih i nepovratnih gubitaka. “Svakim danom ta brojka postaje veća, a Putin nije uspio mobilizirati oružane snage i dovesti obučenu vojsku koja će popuniti gubitke, a onda i napraviti stratešku pričuvu kako bi se moglo krenuti u ratne operacije brzim tempom”, navodi Mandić.

Ubrzano propadanje

Najvećom ruskom greškom smatra, međutim, loše odrađenu obavještajnu pripremu ratišta, ali i međunarodnih odnosa, što je bio posao tajne službe. Potpuno su promašili procjenu siline reakcije ukrajinske vojske, a na drugoj strani podcijenili su i odlučnost Zapada u vanjskoj politici. Kada to napravite krivo, jednostavno su svi ostali koraci krivi, što je Ruse dovelo u glib nečega što zovem ‘inačicom rovovskog rata‘, ali za 21 stoljeće”, objašnjava Mandić dodajući da je vidljivo kako ruske snage nisu psihološki pripremljene za rat u stranoj zemlji.

Uz pobunu profesionalnih vojnika Mandić očekuje da bi veliki problem za Ruse mogao nastupiti 1. travnja kada velikom dijelu ruskih profesionalnih vojnika prestaje ugovor o službi. “Njih se jedino u službi može zadržati proglašenjem ratnog stanja, a to bi značilo ratno stanje za cijelu Rusiju u što čisto sumnjam da će se dogoditi. Ako bi to Putin i učinio, zbog sankcija bi došlo do ubrzanog propadanja ruske države. Iako, i sada ona propada. Sankcije možda jesu zakasnjele, ali ne treba ih podcijeniti i govoriti kako će one doći do izražaja puno kasnije. To već sada dolazi. Na ovaj potez da se nafta i plin plaćaju u rubljama nitko neće pristati niti takvo što platiti”, naglašava naš sugovornik. I on, naime, pripada skupini vojnih analitičara koji je siguran da će u iduća dva tjedna ratne operacije visokog intenziteta stati. “To ne znači da će stati rat. Prići će se nečemu što se zovu pregovori. To ponajprije odgovara ruskoj strani jer su strašno iskrvarili. Pitanje je hoće li sada Ukrajina to prihvatiti i to mi je sada nepoznanica. Ako ruska strana ne prihvati uvjete Ukrajine, Zapad će isporučiti sve što ima i osposobiti ukrajinske oružane snage za provedbu velikih operacija, što bi moglo dovesti do potpunog poraza ruskih snaga”, nagoviješta Mandić. Tvrdi kako je veći dio naše predrasude o moći vojske Rusije promatran kroz parade i bez stvarnog promišljanja. “Njihovu smo moć često promatrali kroz veličinu teritorija ili moći nuklearnih raketa. Nuklearne rakete ne igraju nikakvu ulogu niti će ju igrati. S obzirom na to da je na čelu Rusije diktator, on ne bira oko sebe pametne ljude, nego poslušne. Kada govorim da je vojska neozbiljna, govorim zapravo da je neozbiljan njezin zapovjedni postroj. To je nedopustivo što su napravili. Poput skupine idiota išli su planirati ratnu operaciju protiv ozbiljne vojske”, kaže.

Mnogi analitičari drže kako će se idućih tjedan ili dva događati stvari od iznimnog strateškog značaja za događaje u Ukrajini. Realno je očekivati da će doći do potpisivanja nuklearnog sporazuma s Iranom čime bi Europa mogla Rusiju izbaciti iz opskrbe energentima zbog čega se Rusiji ne piše dobro. U tom smislu očekivanja da se rat brzo završi nisu bez podloge.

Tomislav Prusina Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA