Plenković u Banskim dvorima primio Janšu: ‘Unaprijedili smo atmosferu među našim narodima‘

Plenković u Banskim dvorima primio Janšu: ‘Unaprijedili smo atmosferu među našim narodima‘

Dvojica premijera razgovarala su, kako je bilo najavljeno, o situaciji u Ukrajini, a dotaknuli su se, također prema najavi, i teme energetike te arbitraže

Slovenski premijer Janez Janša stigao je u Zagreb. U ponedjeljak predvečer u Banskim dvorima ugostio ga je hrvatski kolega i domaćin Andrej Plenković.

Dvojica premijera razgovarala su, kako je bilo najavljeno, o situaciji u Ukrajini, a dotaknuli su se, također prema najavi, i teme energetike te arbitraže., prenosi jutarnji list

Nakon sastanka održana je zajednička konferencija za medije koju prenosimo uživo.

U uvodnom obraćanju Plenković je rekao:

– Možemo konstatirati da smo unaprijedili ozračje i atmosferu među narodima, između nas nema tenzija, sve probleme nastojimo riješiti tiho i na način da to bude na zadovoljstvo oba naroda. Znamo i sami da je Slovenija dala Hrvatskoj znatnu i čvrstu potporu na putu u eurozonu, potporu za članstvo u Schengenskom prostoru i da postanemo članica OECD-a – hvala na tome.

Hvala na potpori koju nam je Slovenija pružila nakon dva potresa, a imali smo i jako dobru suradnju u kontekstu pandemije covida-19.

Danas smo razgovarali o suradnji u području turizma – u Hrvatskoj je bilo milijun i 166 tisuća slovenskih turista, više od 55 posto Slovenaca lani je boravilo u Hrvatskoj, što je i mene jako i ugodno iznenadilo.

Razgovarali smo o aktualnim pitanjima – ruskoj agresiji na Ukrajinu i posljedice iste na Europu i svijet. I Slovenija i Hrvatska su oko kvalifikacije te agresije bile jasne i rezolutne.

Posljedice te krize osjećaju se na dva polja – izbjeglička kriza – obje zemlje izrazile su spremnost da prihvate izbjeglice (u Hrvatskoj ih je danas 10 i pol tisuća).

Drugo pitanje je energetika i rast cijena – već idućega tjedna u Zagrebu će se naći naši ministri koji će raspraviti suradnju glede plinovoda i korištenja kapaciteta LNG terminala na Krku u Omišlju, a razgovarat će se i o Krškom – ako se ide u izgradnju novoga bloka, Hrvatska bi participirala u tom procesu.

Treće je pitanje granice – zadužili smo ministre vanjskih poslova da olakšaju rad ribara, postoje određeni modeli koji bi trebali premostiti prepreke kojih je bilo posljednjih godina.

Osvrnuli smo se i na BiH – založili smo se da se potaknu lideri kako bi se postigao konsenzus oko izborne reforme, da bi se moglo ići prema pravednom rješenju, da se svi konstitutivni narodi osjećaju dobro i budu jednako zastupljeni.