OLUJE, SUŠA PA I MRAZ Prvi tjedan proljeća temperatura će samo rasti, no dugoročna prognoza ne obećava

OLUJE, SUŠA PA I MRAZ Prvi tjedan proljeća temperatura će samo rasti, no dugoročna prognoza ne obećava

Proljeće je i službeno počelo u nedjelju 20. ožujka, a vrijeme nas je nagradilo s obiljem sunca. Iako su jutra i dalje nešto hladnija, dobra vijest je da će u prvom tjednu proljeća temperature samo rasti. Prema četvrtku očekuje se porast i do 20 °C, a detalje donosimo u nastavku. Javlja ZAGREB INFO

Prvi tjedan proljeća: Temperature idu do 20 °C

Sunčano i uglavnom vedro, a ujutro hladno bit će u Zagrebu u ponedjeljak. U jutarnjim satima valja se toplo obući jer nas očekuju minusi, a najviša dnevna temperatura iznosit će od 10 do 12 °C. U nastavku tjedna bit će sve toplije pa će od srijede tijekom dana biti i iznad 15 Celzijevih stupnjeva, izvijestili su iz DHMZ-a.

I u ostatku Hrvatske, prvi tjedan proljeća proteći će uz mnoštvo sunčanih sati i sve viših vrijednosti temperature. Na Jadranu početkom tjedna još ponegdje vjetrovito, uz umjerenu do jaku buru te sjeverozapadnjak, ali i to će postupno oslabjeti. Sredinom tjedna obala bi se mogla zagrijati i na 20 Celzijevih stupnjeva.

Iako početak proljeća obećava, valja imati na umu da nas je proteklih godina u tim mjesecima znao zateći snijeg i niske temperature. AccuWeather sredinom veljače objavio je dugoročnu prognozu, a ako joj je za vjerovati, kapute bi mogli nositi i u svibnju.

Mraz na Balkanu

U središtu kontinenta očekuje se umjereno područje bez pretežito dugih razdoblja vlažnog ili suhog vremena. Oborine u sjevernoj Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj i unutrašnjosti Balkana uglavnom će biti biti uglavnom blizu ili nešto ispod normale, prognoza je Accuweathera. Također, najavljuju razdoblja oluje koja će trajati do pet dana, kao i duža sušna razdoblja. Jake grmljavinske oluje i poplave moguće su u Francuskoj i Poljskoj, posebice u travnju i svibnju.

U kasnije proljeće, jake oluje mogle bi zahvatiti dio Balkana, a povećana opasnost očekuje se tijekom svibnja. Slijedom toga, nije isključen mraz u određenim dijelovima Balkana.

Oborine na sjeveru Europe

Na sjeveru Europe bit će aktivne oborine. Prognostičari najavljuju da će visoki tlak nad zapadnom i srednjom Europom odvratiti veliku većinu oluja s južnog dijela kontinenta i usmjeriti ih dalje na sjever. Zbog toga će se područje od Sjeverne Irske do Škotske i baltičkih država suočiti sa iznadprosječnim oborinama. No, ovo nisu nužno loše vijesti za to područje jer je Velika Britanija ove godine doživjela najsušniji siječanj od 1862. godine. Očekuje se da će od oborina prevladavati većinom kiša te da vjetrovi neće nanijeti veliku štetu.

Suša u Španjolskoj i Portugalu

Oni koji su željni toplog proljeća, u obilju sunca i ugodnim temperaturama imat će priliku uživati sve od Pirinejskog poluotoka do dijelova Francuske, Italije i Balkanskog poluotoka. Ipak, iz AccuWeathera upozoravaju da postoji zabrinutost zbog moguće suše u tim područjima, a u najvećoj opasnosti su Španjolska, Portugal i južna Francuska. Naime, kombinacija ispodprosječnih oborina i vrućine mogla bi uzrokovati sušu, navode meteorolozi. Nakon suše tijekom zime, ista situacija u Španjolskoj i Portugalu će se samo nastaviti što bi moglo negativno utjecati na urod maslina.

“Mogli bismo vidjeti dijelove Španjolske i Portugala na 3 do 5 stupnjeva iznad normale, a jugozapadna Francuska bi ovog proljeća mogla biti 2 do 3 Celzijeva stupnja iznad normale”, navode prognostičari te dodaju da se područja dalje na istoku (Grčka i Italija) ne trebaju  posebno zabrinjavati oko suše. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA