Bandić bi na mjestu pada letjelice bio istu večer, ‘riktao’ bi službe i obilazio studente

Bandić bi na mjestu pada letjelice bio istu večer, ‘riktao’ bi službe i obilazio studente

Kako je bespilotna letjelica pala u Zagreb, cijela država se digla na noge. Od prvotnih iskapanja ostataka pa onda i do preleta Rafala kako bi država u suradnji s Francuskom i NATO savezom ubuduće bila pripravnija za ovakve događaje.

Kako je Zagreb.info već pisao, o svemu se oglasio i gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević. Ustvrdio je kako MORH istražuje slučaj, a kasnije se požalio na tretman svjetskih medija o padu letjelice u Zagrebu. Javlja ZAGREB INFO

“Izuzetno je nekorektno prema građanima Zagreba kad dio svjetskih medija izvještava da se tako velika vojna letjelica srušila u predgrađu Zagreba ili pored Zagreba. Ne, nije se srušila pored Zagreba, srušila se usred Zagreba, u gusto naseljenom području! Ovaj opasni incident itekako je ugrozio građane Zagreba i zahtjeva ozbiljne odgovore. Zahvaliti možemo samo sreći da se letjelica srušila na zelenoj površini i da nitko nije stradao”, napisao Tomašević u objavi na Facebooku na službenoj stranici Grada Zagreba.

Dok država reagira kako već reagira, sigurno se barem dio Zagrepčana upitao kako bi pokojni gradonačelnik Milan Bandić reagirao na cijeli slučaj?

Idemo delat

U prvom redu, Bandić je zapamćen po svojem “idemo delat” motu i brzim jurnjavama tamo gdje se nešto događa. Dok je Tomašević poprište pada posjetio tek u petak ujutro, lako je zamisliti kako bi Bandić, moguće i u društvu bivšega šefa ukinutoga Ureda za upravljanje hitnim situacijama Pavle Kalinića, došao istu večer kroz nekoliko minuta zajedno s prvim službenicima koji su došli na uvid. Nesumnjivo bi ‘riktao’ službe i obišao studente u domu, pa sigurno i poveo pitanja njihove sigurnosti.

Iako bi se svakako gurao u prve redove, poučeni primjerima sa zagrebačkim potresom, to ne bi nužno bilo i dobro. Dok je Bandić možda svojim istupima i izjavama više umirivao građane (barem one koji su mu vjerovali), pokazujući svojim dolaskom da je upoznat sa situacijom i da se nešto oko nje poduzima, poučeni primjerom vidimo kako ta poduzimanja nisu baš popravila situaciju. Uz to, kod potresa je Bandić radio i neke neobične poteze. Primjerice, tražio je povjerenstvo za utvrđivanje štete, iako je ono već u tom trenutku postajalo, o čemu je Zagreb.info tada pisao.

Dok se Tomašević, barem u svojim izjavama, možda i previše oslanjao na MORH te držao po strani, Bandić je u slučaju potresa i na primjeru tog povjerenstva pokazao razilaženje s državnim tijelima, dok se gurao u prvi plan. Dok je interes gradonačelnika grada kojemu je gusto naseljeno područje  pogođeno letjelicom pohvalno, Bandićev poznati modus operandi bio bi zanimljiva predstava, ali po svoj prilici ne bi donijelo neke bolje rezultate.

Drukčija komunikacija

Dok i Tomaševiću nije strano pomoći drugima i biti aktivan u krizi (sjetimo se poplave 2020. godine kada je uskočio pomagati sustanaru), ključna razlika dvojice gradonačelnika primarno je komunikacijska.

Bandić je više njegovao imidž “čovjeka iz naroda”, onoga koji će doći do involviranih, bili oni studenti ili policajci na terenu, a pritom se i zauzimati na višim razinama moći, u prvom redu u Gradskoj skupštini, ali i na državnoj razini preko famoznih žetončića u Saboru.

Tomašević također pokušava svojim istupima smirivati paniku, ali još uvijek nema naviku aktivno se gurati svugdje, kao Bandić. Dok neposjećivanje studenata može ispasti bezobzirno, treba istaknuti da je oslanjanje na MORH s jedne strane i odraz odmjerenosti kakva je zasigurno potrebna na čelu Zagreba. Bandić se volio predstavljati kao čovjek koji zna sve, pomalo i arogantan u tim istupima. Tomašević ipak priznaje da nije svemoćan, te radije želi pričekati i prepustiti teren onima koji bi, barem na papiru, trebali znati što rade, u ovom slučaju MORH. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA