Kamenjecki iz Kijeva: Noć relativno mirna

Kamenjecki iz Kijeva: Noć relativno mirna

O stanju u Ukrajini u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” govorio je profesor Maksim Kamenjecki, povjesničar, stručnjak za međunarodne odnose sa Sveučilišta “Taras Ševčenko” u Kijevu. Vijest je na LINKU

– Ova je noć bila relativno mirna. Morao sam zbog nekih obveza ostati doma, nisam išao u sklonište. Uzbuna se objavljuje kada lete rakete ili avioni, rekao je posljednje informacije.

Sa smjera sjeverozapada i zapada ruske snage ugrožavaju Kijev.

– S obzirom na poznate činjenice da je ukrajinska vojska njih spriječila i razbila dijelove kolona, oni su se razišli prema gradićima i selima, više nisu koncentrirani. Što se tiče drugih pravaca, nema nikakvog napretka ruske vojske. Pogotovo s južnih smjerova, od tamo Kijev nije ugrožen. Nema značajnih prodora prema Kijevu, a i grad je spreman za obranu, nadalje pojašnjava.

Govorio je i o svojoj osobnoj situaciji.

– Nisam se nadao da ću ovako nešto doživjeti, niti za vrijeme Černobila ili pandemije, Kijev nije bio toliko prazan. Mislim da je otišlo više od pola stanovnika grada. Ulice su prazne, jako malo automobila je na cestama. Imamo i policijski sat preko noći. No, grad je očito spreman za obranu, sve je pripremljeno na svim mogućim pravcima od kuda bi neprijatelj mogao doći. Neki moji prijatelji su otišli, pola ih je možda ostalo. U Kijevu se sada bez većih problema živi, ima struje, grijanja, interneta, snabdjeveni su dućani, nema velikog izbora hrane, ali ima nužnih potrepština. Ljekarne rade, tamo su redovi te kod dućana za hranu za kućne ljubimce, dodaje Kamenjecki.

Dodaje da su njegova djeca i otac u okolici Kijeva, ali da su on supruga i pas ostali u glavnom gradu Ukrajine.

Osvrnuo se i na Mariupolj i katastrofalnu situaciju tamo.

– On je možda najspominjaniji, to je veliki zločin ruske vojske. Ali, ima i drugih regija, baš i blizu Kijeva, od 50 do 10 kilometara od Kijeva su gradovi u vrlo sličnom položaju kao Mariupolj. Još uvijek Rusi zabranjuju tzv. humanitarne koridore. Oni se navodno boje da će biti regrupiranja snaga i da će se grad pojačano suprotstavljati agresiji. 

Pregovori u Turskoj su propali, dogovor o prekidu vatre nije postignut. 

– Mislim da se pregovorima i vjerojatno završavaju svi ratovi. Kada su to pregovori. Rusija nije u stanju da postavlja ultimatume. Vidite po popisu pitanja koje postavlja Rusija, to izgleda kao ultimatum, a ruska vojska ovdje gubi i najvjerojatnije će izgubiti. Dok ne shvate da se tako ne može razgovarati o prestanku rata, neće biti nikakvog rezultata od takvih pregovora. Svi govore samo o ruskim zahtjevima. Mislim da je pitanje ruske pozicija koja mora biti promijenjena, dodaje profesor Kamenjecki.

– Šteta da ovo vrijeme oduzima ljudske živote, ne samo vojnika, već i civila. Kada se ruski vojnici predaju, i to čitave jedinice, ta vojska ne omogućuje nešto diktirati drugoj suverenoj zemlji, zaključuje. 

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA