Rusija bi mogla bankrotirati već u travnju, upozorava financijska tvrtka: ‘Moguć je venezuelanski scenarij’

Rusija bi mogla bankrotirati već u travnju, upozorava financijska tvrtka: ‘Moguć je venezuelanski scenarij’

Financijska tvrtka Morgan Stanley smatra da Rusija dug neće moći otplatiti već u travnju

Zapadne sankcije protiv Rusije već su imale ozbiljne posljedice po rusko gospodarstvo, a sve je izglednije da Rusija neće moći otplatiti međunarodni dug za obveznice, piše Bloomberg pozivajući se na analizu tvrtke za financijsko savjetovanje Morgan Stanley & Co. Smatraju da je bankrot Rusije najizgledniji scenarij, te da bi situacija u toj zemlji mogla nalikovati onome što je svojedobno zadesilo Venezuelu.

Iz financijske tvrtke vjeruju da bi do bankrota moglo doći već 15. travnja kada istječe 30-dnevna odgoda omogućena Rusiji da otplati dug za dolarske obveznice. Iz Morgan Stanleyja navode da je s ruskom situacijom usporediva jedino ona nastala u Libanonu i Venezueli u posljednjim godinama. Venezuela i njezina državna naftna kompanija zajedno su imale dug od 60 milijardi dolara kojeg nisu mogli otplatiti prije više od četiri godine.

Nakon kontroverznih predsjedničkih izbora koji su doveli do ustavne i političke krize, SAD je pak uveo sankcije Caracasu koje su Venezuelu onemogućile u trgovanju obveznicama, čija je vrijednost sada iznimno niska.

Moskva možda odbije platiti

Rusija će se naći pod dodatnom izolacijom od stranih ulagača, jer je investicijska banka JPMorgan Chase & Co. jučer najavila da će ukloniti ruske obveznice. Isto se dogodilo i s Venezuelom nakon sankcija 2019. Dvije zemlje su slične, navode iz Morgan Stanleyja, i zbog značajnih naftnih resursa kojima mogu trgovati kada se ukinu sankcije. Ako dođe do bankrota, tada bi ruski vjerovnici, ako sud presudi u njihovu korist, mogli dobiti pristup ruskoj imovini izvan zemlje koju je Zapad zamrznuo.

Nejasno je i hoće li američkim bankama biti dopušteno prihvatiti uplate ruskog ministarstva financija. Rusko ministarstvo je utvrdilo da će uplate stranim ulagačima ovisiti o sankcijama protiv Rusije i iznimkama koje će biti uvedene. Iz Morgan Stanleyja navode kako je moguće da ruskima državnim obveznicama nastavi padati pada cijena te da vide jako malo razloga zbog kojih bi stranci ulagali u njih.

SAD se okreće Venezueli

Zapad sve ozbiljnije traži načine kako prekinuti ovisnost o ruskom plinu. Neke zemlje već su najavile određene korake u tom smjeru, dok se SAD, izgleda, ponovno okreće Venezueli. Za vikend su američki dužnosnici razgovarali s venezuelanskima u Caracasu o povećanju izvoza nafte kako bi smanjili ovisnost o ruskom plinu i nafti, javlja New York Times.

SAD je prekinuo diplomatske odnose s Venezuelom i njezinim čelnikom Nicolasom Madurom nakon što je u toj zemlji 2019. došlo do eskalacije političke. Washington je Madura optužio za izbornu prijevaru nakon čega su Sjedinjene države prekinule s kupnjom venezuelanske nafte, počevši kupovati više energenata od Rusije.

Maduro je jedan od rijetkih svjetskih čelnika koji su Putinu izrazili “čvrstu podršku” nakon početka invazije na Ukrajinu. “Cilj putovanja američkih dužnosnika bila je rasprava oko više tema, uključujući i o energetskoj sigurnosti”, kazala je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki, a sastanak je potvrdio i Maduro nazvavši ga “uljudnim, srdačnim i diplomatskim”, ali nije iznio detalje. Mnogi u SAD-u su kritični zbog sastanka s Madurom poručivši kako bi time SAD samo zamijenio “jednog diktatora s drugim”., prenosi TELEGRAM