Benčić o Plenkoviću: Evidentno je da koristi situaciju da bi radio stvari koje su nedopustive čak i za HDZ-ovu Vladu…

Benčić o Plenkoviću: Evidentno je da koristi situaciju da bi radio stvari koje su nedopustive čak i za HDZ-ovu Vladu…

Sandra Benčić, predsjednica Kluba Zeleno-lijevog bloka, gostovala je u Newsroomu i komentirala invaziju na Ukrajinu, posljedice koje ostavlja na Europu i svijet, ali i trenutnu političku situaciju u Hrvatskoj koja još uvijek nije stabilna, kaže.

Komentirajući taktiziranje premijera na pitanje o Josipu Aladroviću, Sandra Benčić je rekla: “Ne čudi me jer je Plenkovićev radar za kadar zastarjela tehnologija. 15-ak ministara mu je otišlo iz prethodne vlade, sad se, eto, ponavlja i na aktivnim ministrima. HDZ ne može sastaviti Vladu u kojoj neće biti korupcijskih afera. Ako se Plenković od 2016. do sad nije uvjerio da nema mogućnosti za transformaciju HDZ-a iz koruptivne klijentelističke grupe u modernu opciju, onda on ništa ne razumije. Kad kaže da će razmisliti i proučiti zahtjev za skidanje imuniteta, to je sramotno jer su upravo on i njegova Vlada prije tri mjeseca u parlament poslali i usvojili antikorupcijsku strategiju u kojoj piše da će čak ukinuti mogućnost da premijer odlučuje o skidanju imuniteta članu Vlade, nego čim postoji mogućnost istrage, nije Vlada ta koja skida imunitet nego da tijela kaznenog progona o tome odluče. Evidentno je da koristi situaciju da bi radio stvari koje su nedopustive čak i za HDZ-ovu Vladu – da imamo aktivne dužnosnike pod istragama, to je nedopustivo. Sad vidimo da je manje važno s kime će zamijeniti ministra i da rekonstrukcija Vlade neće donijeti rezultat koji treba – stabilnu vladu, jer on tu klupu i te igrače nema.”

O kritikama Zorana Milanovića prema DORH-u rekao je: “Sad zastupnici imaju izravni mandat od građana, Vlada ne. Kako bi izgledalo kad bi DORH obavijestio premijera, kako bi USKOK došao do važnih izvora informacija potrebnih za istragu ako će onima koje hapsi unaprijed najaviti da će ih doći uhapsiti? Nije Vladu destabilizirao DORH, nego oni koji su koruptivnim radnjama doveli do toga. Nije isto radi li se o korupciji ili o slučajevima kad je u pitanju narušavanje nacionalne sigurnosti o čemu onda moraju biti obaviješteni i premijer i predsjednik države, ali to je druga kategorija.”

“Mi smo prvi reagirali nakon obraćanja premijera u slučaju hapšenja Horvata. Premijer je tad imao govor koji je bio primjer jednog od najjačih napada na institucije. Imamo na umu da predsjednik Republike nema moć odlučivanja i njime se onda ne bavimo. Plenković je taj koji sutra može uputiti prijedlog dopune zakona. Nije primjereno da čelni ljudi države tako paušalno daju ocjene”, dodala je.

Ističe da Vlada ne funkcionira: “Vlada je propala, nefunkcionalna je, već treći tjedan nema ministra koji je koordinator obnove. Premijer na novinarsko pitanje o tome odmahuje rukom jer ima pametnijeg posla. Treba inzistirati da se fokus našeg djelovanja vrati na političke prioritete ove zemlje – obnova, društvena obnova nakon pandemije, suočavanje s inflacijom i stvaranje infrastrukture za pružanje solidarne pomoći izbjeglicama. Ako će Hrvatska još dublje tonuti u ovim krizama, kako ćemo pomoći drugima?”

Komentirajući današnje riječi ministra Tomislava Ćorića, koji je rekao da će Vlada promišljati o novim mjerama ako se rat nastavi, Benčić je rekla:

“Da danas završi rat u Ukrajini, posljedice su već sad takve da će imati efekt na ukupnu ekonomsku situaciju. U međuvremenu, sankcije su nametnute Rusiji i zbog njih će trpjeti i gospodarstvo EU-a. Rast će cijene energenata, postoji opasnost da energenata iz Rusije ne bude. Tu je i prehrambena sigurnost, koliko je ugrožen uvoz prehrambenih proizvoda iz Ukrajine, Rusije, Poljske iz koje smo uvozili puno pekarskih proizvoda? O tim rizicima nema govora. Posljedice bi mogli osjećati tek od jeseni i zime i mi za to moramo imati plan. Premijer konstantno govori o LNG-ju kao o spasu, ali nije rekao koliko je tog kapaciteta LNG-a namijenjeno Hrvatskoj, a koliko je već zakupljeno od strane Mađarske i Katara. Plan treba uključiti povećane investicije, da se značajan dio sad da za osiguravanje prehrambene i energetske sigurnosti.”, piše N1.