Putin je, kažu mi u Pekingu, očito opet prevario Kinu! Tamo se stvara velika tjeskoba, dirnuo je točku koju nije smio‘

Putin je, kažu mi u Pekingu, očito opet prevario Kinu! Tamo se stvara velika tjeskoba, dirnuo je točku koju nije smio‘

Baković tvrdi da Putinovo mijenjanje granica unosi tjeskobu u Kinu i otvara dugo zatvoreno pitanje: što s teritorijima koje je Rusija uzela Kini?

– Kina mora biti u nekoj vrsti saveza s Putinom. Ne može ga podržati iako nikada neće izreći ni osudu Putinove invazije na Ukrajinu. Kina je zbog toga u nezahvalnoj poziciji. Nitko ne zna o čemu su točno Putin i kineski šef države i partije Xi Jinping razgovarali uoči početka Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, ali se zna da Kina nikada nije odobrila rusku aneksiju Krima niti priznala Abhaziju i Južnu Osetiju, pokrajine u Gruziji koje su osvojili Rusi jer Kina svetinjama svoje vanjske politike smatra nedodirljivost granica, teritorijalni integritet i suverenitet država – kaže za Jutarnji novinarka i komentatorica slovenskog Dela Zorana Baković, dugogodišnja dopisnica tog lista iz Pekinga i vodeća poznavateljica situacije u Kini na našim prostorima, u Sloveniji, Hrvatskoj, pa i šire., jutarnji list

Daje nam odgovor na pitanje kako će se Kina postaviti prema ruskoj invaziji u Ukrajini s obzirom na to da je do sada samo pozvala na – suzdržanost. Otkriva nam kako njezini kineski izvori tvrde da je Putin očito još jednom prevario Kinu.

Ona podsjeća kako je Vladimir Putin došao u Kinu na dan otvorenja Zimskih olimpijskih igara 4. veljače ove godine i da je prije same ceremonije sa Xijem Jinpingom razgovarao puna četiri sata, nakon čega su izdali zajedničko priopćenje, što znači da to nije bio samo protokolarni susret, nego i dio Putinovih priprema za obračun s Ukrajinom.

Između ostaloga, u tom se priopćenju navodi “kako prijateljstvo između dviju država nema granica i kako nema područja u kojem između njih nije moguća suradnja”.

Međutim, iz rječnika zajedničkog priopćenja se, ističe Zorana Baković, moglo vidjeti da Kina ne odustaje od svetinja svoje vanjske politike, a to je teritorijalni integritet država.

– Iz unutarnjih izvora se čulo, a na ceremoniji otvorenja Igara u Pekingu se moglo i vidjeti, da je Putin nakon tih razgovora bio vrlo neraspoložen. Činilo se da je Xi jači igrač koji je uspio Putina nagovoriti da se u najmanju ruku ništa ne smije dogoditi dok traje Olimpijada i to nije bilo bez razloga. Naime, Putin je kao ruski premijer 8. kolovoza 2008. došao na otvorenje ljetne Olimpijade u Peking gdje je atmosferu velike proslave globalnoga mira pod kineskom zastavom pokvario viješću da je upravo toga dana poslao svoje trupe u Južnu Osetiju u Gruziji. Dakle, Kina je bila svjesna da Putin sada priprema nešto slično u Ukrajini i bila je zabrinuta da će u tu akciju krenuti onda kada Kini to ne odgovara, a to je vrijeme Olimpijskih igara koje su za Kinu veliki politički događaj, a ne samo sportski – govori Baković.