Od 2006. do kraja rujna prošle godine Hrvatska je odobrila azil za 844 osobe

Od 2006. do kraja rujna prošle godine Hrvatska je odobrila azil za 844 osobe

Iako Hrvatska nije posebno atraktivna među migrantima koji su se uputili iz svojih siromašnih zemalja, najčešće zahvaćenih ratom i siromaštvom, tražeći bolji život u zemljama Europske unije, ipak i među njima ima onih koji se zaustave i pomisle kako bi u Hrvatskoj mogli nastaviti život. Javlja GLAS SLAVONIJE

Tako je do 31. prosinca prošle godine evidentirano 3039 tražitelja međunarodne zaštite, odnosno azila. Kako su pojasnili iz Ministarstva unutarnjih poslova, 3039 osoba je iskazalo namjeru da će zatražiti međunarodnu zaštitu i većinom se radi o državljanima Afganistana, Iraka, Irana i Turske. U 2021. godini ukupno je odobreno 68 međunarodnih zaštita i toliko osoba je dobilo azil u Hrvatskoj. Azil se priznaje tražitelju koji se nalazi izvan zemlje svog državljanstva ili uobičajenog boravišta, a osnovano strahuje od proganjanja zbog svoje rase, vjere, nacionalnosti, pripadnosti određenoj društvenoj skupini ili političkog mišljenja, zbog čega ne može ili ne želi prihvatiti zaštitu te zemlje.

“U Republici Hrvatskoj za tražitelje evidentirane u posljednje dvije godine, 69,2 posto zahtjeva za međunarodnom zaštitom završava odlukom o obustavi postupka jer su tražitelji samovoljno napustili Hrvatsku prije okončanja postupka. Tražitelji međunarodne zaštite smještaju se u prihvatilišta u Zagrebu i Kutini”, kažu iz Službe za odnose s javnošću u Uredu ministra unutarnjih poslova.

Podsjećaju da se u Tovarniku nalazi Tranzitno-prihvatni centar za strance gdje se smještaju stranci koji su zatečeni u nezakonitom prelasku vanjske granice Europske unije do njihova preseljenja u Prihvatni centar za strance ili udaljenja na temelju readmisijskog ugovora.

Od 2006. do kraja rujna 2021. ukupno su odobrena 844 azila, a najviše 2018., kada je odobreno 240 azila, 2017. ih je bilo 183 i 2019. godine 157. Muškaraca je 552, od čega 142 dječaka u dobi do 13 godina, a najviše, 256, odraslih u dobi od 18 do 34 godine. Među tražiteljima azila u tom razdoblju su 292 žene, a među njima je bilo 118 djevojčica u dobi do 13 godina.

Supsidijarnu zaštitu zatražilo je 148 stranaca, 94 muškarca i 54 žene i ona se priznaje “tražitelju koji ne ispunjava uvjete za priznavanje azila, ako postoje opravdani razlozi koji upozoravaju na to da će se povratkom u zemlju podrijetla suočiti sa stvarnim rizikom trpljenja ozbiljne nepravde i koji nije u mogućnosti ili zbog takvog rizika ne želi prihvatiti zaštitu te zemlje”. M.Flego Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA