Nadbiskup Hranić: Javne svađe dužnosnika negativno utječu na cijelo naše društvo

Nadbiskup Hranić: Javne svađe dužnosnika negativno utječu na cijelo naše društvo

Uz poruku kako je Božić blagdan koji nadilazi sve granice jer se “Bog poistovjetio s nama i postao čovjekom radi svakoga od nas”, te da Božić svima daje nadu i želi donijeti mir, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić u ponedjeljak se prilikom svog tradicionalnog predbožićnog susreta s novinarima u Đakovu dotaknuo i aktualnosti u društvu – od COVID pandemije, demografskih tokova do podjela u društvu. Javlja GLAS SLAVONIJE

“Bog poštuje našu ljudsku narav i s nama ljudima ulazi u dijalog na naš ljudski način – nama prilagođen, koristeći se datostima, mogućnostima i zakonitostima ljudske naravi. I bolna stvarnost koju proživljavamo, povezana s aktualnom pandemijom, zato je događanje u Kristu te odraz lica Isusa Krista. Događa se iza zatvorenih vrata, u izolaciji naših domova, a ponajviše u bolnicama, daleko od naših očiju. Tek nas svakodnevne brojke i grafikoni podsjete na našu ranjivost, nepostojanost i smrtnost, a učestali oproštaji od bliskih nam osoba i poznanika služe nam kao opomena, kao izazov na produbljenje vjere u utjelovljenog i raspetog Isusa Krista te kao kršćansku vjerodostojnost i suodgovornost za društvenu stvarnost u kojoj živimo”, poručio je Hranić u svojoj božićnoj pastirskoj poruci koju je naslovio “I Riječ je tijelom postala”.

Na novinarski upit kako komentira podjele u društvu te mogući referendum, Hranić je odgovorio osvrtom na počesto do krajnjih granica zaoštrenu, pa i neprimjerenu komunikaciju najviših nositelja državne vlasti. “Bolna je činjenica da nositelji najviših državnih vlasti zaboravljaju na ulogu i na direktni te indirektni utjecaj koji imaju na život čitavog društva. Morali bi biti svjesni službe koju obnašaju i imati neke kontrolne mehanizme i ne dopuštati si ovakve javne svađe koje višestruko, jako negativno djeluju na život čitavog društva, a to mi je bolno, žalosno. To indirektno vodi prema nekakvoj toleranciji govora mržnje, nasilja na nižim razinama u društvu i vjerujem da će duh Božji dotaknuti srca onih koji si to dopuštaju, pa vjerujem da će i progledati da se tako ne obnaša vlast u jednom društvu i da ‘nisam bolji, nisam pametniji, sposobniji ako znam zaoštriti jezik i još energičnije vratiti nazad‘, nego ako znam prešutjeti, u javnosti tražiti puteve dijaloga s drugom osobom, da porazgovaramo kao ljudi i međusobno surađujemo na dobrobit naroda”, komentirao je nadbiskup Hranić.

Što očekujete od rezultata popisa stanovništva bilo je također jedno od novinarskih pitanja upućeno nadbiskupu, na što je rekao kako se može očekivati da će novi popis pokazati manje stanovnika, a time i manje vjernika. “Demografi sada više ne govore o demografskoj depopulaciji, nego o demografskom slomu jer se rađa malo djece, više je umiranja nego rađanja, imali smo i odljev mladog stanovništva koji je sada nešto usporen, no ne i potpuno zaustavljen. Prisutni su neki pozitivni, no stidljivi pomaci da se neki vraćaju. Hrvatska emigracija je velika, no vraćaju se oni što odlaze u mirovinu, a otišlo je mlado stanovništvo u fertilnoj dobi, što ne rađa ovdje, dolaze ovamo eventualno krstiti dijete i opet odlaze”, rekao je Hranić. Ustvrdio je kako se djeca ne rađaju i ne prihvaćaju iz ljubavi prema narodu, nego prema otvorenosti prema daru života i usvajajući Božju riječ da je najveće dobro koje čovjek može ostaviti iza sebe novi život. “Podizati dijete od rođenja i podići ga na noge izuzetno je odgovorno i zahtjevno. Ono se osamostali i moraš ga velikodušno prepustiti drugima”, rekao je Hranić.

“Lakše je, komotnije, manje zahtjevno imati kućne ljubimce, da imaš nekoga živog u kući. No trebamo birati što je vrjednije, što je najveća vrijednost koju čovjek može ostaviti iza sebe. No Evanđelje je uvijek zahtjevno ako ga ne želimo učiniti samo šminkom”, poručio je đakovačko-osječki nadbiskup.

Suzana Župan Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA