Cijepljenje trudnica i dojilja

Cijepljenje trudnica i dojilja

Prošloga tjedna Hrvatski liječnički zbor izdao je opsežne preporuke u vezi cijepljenja za parove koji planiraju trudnoću, kao i za parove koji prolaze postupke medicinski pomognute oplodnje. Javlja HRTV

– Cjepivo je apsolutno sigurno, rekao je prof. dr.sc. Velimir Šimunić, specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist humane reprodukcije gostujući u emisiji Dobro jutro Hrvatska.

– Opće je mišljenje u cijelome svijetu, na temelju svjetskih iskustava da se trudnice, žene koje su neplodne i u postupcima liječenja i dojilje trebaju cijepiti. Nema više dileme ni alternative. Potvrdilo se da je sve puno bolje nego oboljeti od covida, rekao je.

Istaknuo je i da se spoznalo da trudnice kada obolijevaju od Covida-19 imaju puno teže simptome i veće rizike zato što su a priori rizičnije za bilo koju bolest jer trudnoća na taj način djeluje. Dodao je i da danas skoro da i nema zemlje koja nije preporučila cijepljenje trudnica.

Doc. dr. sc. Gordan Zlopaša, specijalist ginekologije i opstetricije KBC Zagreb (uža specijalnost fetalne medicine i opstetricije) rekao je kako sva velika društva ginekologa crpe svoje podatke iz velikog registra koji je formiran u SAD-u, gdje su trudnice koje su cijepljene putem mobilne aplikacije prijavljivale eventualne nuspojave.

– Prikupljeno je 170.000 takvih prijava i vidjelo se da ni ako se cijepi u ranijoj ili u kasnijoj trudnoći nema štetnog utjecaja na dijete, rekao je. Istaknuo je da je u svibnju njemačko društvo ginekologa izdalo svoje preporuke za cijepljenje trudnica i dojilja gdje su kako je rekao, iznijeli frapantne podatke o težini mogućeg ishoda covid bolesti kod trudnica.

– Potencijalna štetnost covid bolesti toliko je puno veća da gotovo nema dileme. Dvadeset i šest puta veća je smrtnost opisana kod trudnica koje obole od covida, 23 puta je veća potreba za respiratorom, 10 puta veća je potreba za ECMO uređajima. Tome svjedočimo i mi. U prvom valu nismo imali taj osjećaj, nismo imali takav uvid u to da su trudnice toliko rizičnije. Je li novi soj s kojim se susrećemo ili smo jednostavno sada pametniji, ali vidimo da trudnice razvijaju teže kliničke slike, rekao je.

Profesor Šimunić dodao je da kod Covida-19 postoji vertikalni prijenos i da je moguća zaraza za dijete, te da se utvrdilo da je i dijete zaštićeno ako se trudnica cijepi.

Istaknuo je i da bi savjetovali da se cijepe i sve žene koje planiraju trudnoću ili parovi koji planiraju bilo kakvo liječenje.

Zlopaša je rekao i da se žene koje doje mogu bez straha cijepiti.

– Žena koja je stvorila imunitet potaknut cjepivom stvara antitijela koja putem mlijeka prenosi svome djetetu, što je važno za dijete jer ono u prvim danima, tjednima, mjesecima nema razvijen vlastiti imunitet.

Na upit koliko je covid opasan za novorođenčad Zlopaša je rekao kako na sreću djeca novorođenčad imaju blaži oblik bolesti.

– Mogu ponekad razviti i teži oblik, ali prema onome što znamo bolje prolaze od odraslih osoba, istaknuo je.

– Moja preporuka je da se trudnice, dojilje, i sve osobe koje su u pripremi za liječenje neplodnosti ili planiraju trudnoći trebaju cijepiti, jer nema druge alternative. Bolest je puno opasnija za sve reprodukcijske organe nego cijepljenje. Cijepljenje ima minimalne rizike. Oni su isti kao i rizici u općoj populaciji, ali bolest, posebno novi sojevi su puno rizičniji za trudne, ne trudne i one koji planiraju trudnoću. Postoji uvijek mogućnost zaraze, ali tada su simptomi puno blaži, a rizici puno manji, zaključio je Šimunić. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA