Dalmatinac među talibanima: Izgledaju kao hipiji, većina ih ne zna uključiti kompjuter. Ima pitomih, ali i ludih, agresivnih. Vozač je preda mnom pao na koljena i molio da ga spasim…

Dalmatinac među talibanima: Izgledaju kao hipiji, većina ih ne zna uključiti kompjuter. Ima pitomih, ali i ludih, agresivnih. Vozač je preda mnom pao na koljena i molio da ga spasim…

Možda najpoznatiji hrvatski fotoreporter i snimatelj, Pločanin Zoran Marinović opet je izazvao sudbinu, ovaj put u Afganistanu. Vlast u toj državi ljetos su preuzeli talibani, oči međunarodne zajednice uprte su u nju, a Marinović je kao prvi hrvatski reporter uperio objektiv prema zemlji neizvjesne budućnosti i snimio njezin “portret”. Kako se uopće pripremiti za takav put i ući u državu koja se sve više zatvara?!Intervju donosi SLOBODNA DALMACIJA.

DONIJELI SU MIR

– Afganistan je tolika nepoznanica da se nije moguće pripremiti. Na kraju krajeva, tko je uljuljan u vlastiti komfor, rizično mu je prijeći i “preko vrata” a opet, nekad je najopasnije biti doma. Po nekom nepisanom pravilu, čini mi se da na ovakvom putu previše razmišljanja, kalkuliranja, planiranja i odvagivanja može biti samo otežavajuća okolnost.

Nema tu neke velike “filozofije”, pripremiti se treba, ali još važnije je pokupiti prijeko potrebno. Od nužnog tu su: putovnica, fotoaparat, mudante i dolari u gotovini. Bez svega drugog se može! Ovaj put sam sletio u uzbekistanski grad Termez, a onda sam preko pustinje došao do Mazar-i-Sharifa, grada na sjeveru Afganistana – započinje Marinović i naglašava kako je taj grad kroz povijest odolijevao napadima talibana, ali ne i ovaj put.

– Iako se planirala obrana Sjevernog saveza, vojnici su dobili poruke da odmah odu u vojarne, ostave uniforme i oružje te da odu doma. Prije toga sam u par navrata bio u Kandaharu, Kabulu, Kunduzu tako da mogu reći da poznajem “materiju” iz prvog lica. Što se tiče sigurnosti, nikad u zadnjih 20 godina nije bilo sigurnije. Talibani su donijeli ono što zemlja već desetljećima očajnički treba: mir. Čini se da će cijena tog mira biti visoka, ali opet je mir pa kakav-takav.

POŠTIVAJU RIJEČI I VOĐE

– Talibani, a ne vole se nazivati talibanima (studenti) već mudžahedinima, funkcioniraju po principu riječi i vođe. U mom slučaju, kad mi je šef Juma Gul Haqmal dao odobrenje, nijedna više prepreka nije postojala. To je onaj trenutak, bez ikakvog pravila ili smisla, kad sve ovisi o jednoj riječi. Samo je pitanje hoćeš li je dočekati ili ne. Sustav osiguranja temelji se isključivo na strahu i kazni – priča Marinović.

Prvi izvještaji govorili su kako je nakon dolaska talibana na vlasti sve manje bilo moguće vidjeti žene.

– Talibani ovom drugom “prigodom” nisu krenuli radikalno kao prvi put, kao devedesetih godina. Ipak su izvukli neke pouke, a i to su sve mlađi ljudi koji imaju pametne telefone i, u konačnici, ipak su shvatili da radikalizam nije donio ništa dobro. Da se razumijemo, radikalni su oni i dalje, ali ne kao starije generacije, koje su u svemu tome bile beskompromisne i brutalne.

Djevojčice zasad idu u školu, žene su pokrivene burkama, na ulici se mogu vidjeti do podne, na tržnici. ‘Uzeti’ osobi lice, skriti ga pokrivalom, vjerojatno je nezamislivo degradirajuće, to zaista nema nikakvog smisla, bar u 21. stoljeću. Ali, bitno je naglasiti da ovdje vladaju pravila stara 1400 godina. Proteklih 20 godina NATO je pokušao ustoličiti demokraciju. Rezultat je bio neviđena korupcija, plemenski sukobi, nemotivirana vojska i predatorska policija – napominje sugovornik. Više na LINKU

DEMOS MEDIA