Porezne intervencije, pomoć za režije i jačanje minimalca

Porezne intervencije, pomoć za režije i jačanje minimalca

MJERE ZA UBLAŽAVANJE UČINKA POSKUPLJENJA Javlja GLAS SLAVONIJE.

EK: Prioritet dati mjerama za pomoć siromašnim kućanstvima i malim poduzećima

Europska komisija u srijedu je objavila komunikaciju o energiji, koja sadržava popis alata kojima se EU i države članice mogu koristiti kako bi ublažili učinak rasta cijena energije na stanovništvo i gospodarstvo, a poskupljenja i inflacija bili su teme i sastanka Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Države članice prioritet trebaju dati ciljanim mjerama za pomoć siromašnim kućanstvima i malim poduzećima, poput potpore siromašnijim stanovnicima u plaćanju računa, privremene odgode plaćanja, privremenih smanjivanja poreza i trošarina, predlaže Europska komisija navodeći kako je riječ o kratkoročnim mjerama koje moraju biti privremene i u skladu s europskim pravilima o državnim potporama.

Otežano plaćanje režija

Srednjoročno gledajući, s razine EU-a na stabiliziranje cijena energije moglo bi se djelovati zajedničkom nabavom i skladištenjem plina. Komisija navodi da je najbolje jamstvo za stabilizaciju cijena u budućnosti ulaganje u čistu, zelenu energiju. “EU će nastaviti razvijati učinkovit energetski sustav s visokim udjelom obnovljivih izvora, koji imaju sve veću ulogu u opskrbi električne mreže i određivanju cijena”, navodi Komisija, ali priznaje da su i drugi izvori, poput plina, potrebni u vrijeme visoke potražnje.

Rast cijena energije naročito pogađa kućanstva s manjim prihodima jer veći dio svojih skromnih primanja troše na energiju. Prema podatcima Komisije, 7 posto stanovništva u 27 država članica, to jest 31 milijun ljudi, nije 2019. moglo primjereno zagrijati svoj dom. Više od šest posto stanovništva ima zaostatke u plaćanju troškova energije. Komisija smatra da je trenutačni rast cijena energije vjerojatno privremen. Očekuje se da će veleprodajne cijene energije ostati visoke ove zime i početi padati od travnja sljedeće godine. Ipak, očekuje se da će cijene ostati više od prosječnih cijena prošlih nekoliko godina. Komisija ističe da je do naglog rasta cijena energije došlo uglavnom zbog gospodarskog oporavka od pandemije koronovirusa, što dovodi do povećane potražnje, a s druge strane smanjena je ponuda. Drugi razlog su vremenske prilike, vrlo hladna prošla zima i toplo i suho ljeto, što je dovelo do veće potrošnje energije. Više na LINKU

DEMOS MEDIA