Vlasnici domova: Kako ćemo sada vratiti kredite i poticaje?

Vlasnici domova: Kako ćemo sada vratiti kredite i poticaje?

IZMJENE PROPISA ZA OBITELJSKE DOMOVE Javlja GLAS SLAVONIJE

Novi Zakon o socijalnoj skrbi predviđa ukidanje obiteljskih domova za skrb o starim osobama 2027. godine, a to znači gašenje 404 takva doma u kojima je smješteno oko 6000 osoba. U Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike pojašnjavaju kako nije riječ o ukidanju obiteljskih domova i prestanku pružanja usluga starijim osobama, već o njihovoj reorganizaciji, a cilj je povećati kvalitetu pružanja usluga, “i to tako da se obiteljski domovi pretvore u drugi pravni oblik” te “mogu postati i udomiteljske obitelji i brinuti se o manjem broju korisnika”.

Te su najave izazvale zabrinutost kod vlasnika obiteljskih domova. Mnogi od njih godinama su ulagali u svoje domove novac, trud i ljubav, a sada se valja prilagoditi novim propisima. Mirela Špoljar (26) vlasnica je obiteljskog doma “Sveti Josip” u Soljanima u županjskoj Posavini, koji je otvorila sa suprugom i roditeljima u travnju i uložila četiri milijuna kuna, djelomice uz pomoć potpora, dio uz kredite. “Zanima me može li mi ministar reći, kada nas zatvori, kako ću vratiti poticaje i kredit? Svi mi ulažemo svoja sredstva u poboljšanje života korisnika, a ni na što nemamo pravo”, kaže Mirela Špoljar.

Svjetlana Mlivić Jukić je u ovom poslu 22 godine i ima obiteljski dom “Eva” u vinkovačkom prigradskom naselju Mirkovcima. “Nije problem prenamjena, već uvjeti koji se traže. Vatrodojavu sam platila 30 tisuća kuna, a imam 24-satno dežurstvo. Mijenjaju kvadraturu hodnika i ostalih prostorija kao da su kuće lego-kockice. Spustiti se na nivo udomiteljstva bez struke je suludo. Nije istina da nismo ispunili svoje postojanje, mogu dati na uvid svoj zapisnik, kao i zapisnike svojih kolega, gdje su najveći prekršaji pokoja evidencija, a ne nemar za korisnike. Isto mogu potvrditi naše obitelji i liječnici s kojima imamo dobru suradnju. Sve to što od nas zahtijevaju nemaju čak ni neki državni i županijski domovi”, kaže Svjetlana Mlivić Jukić, dodavši kako njihove korisnike nitko ne sufinancira kao u državnim domovima. Više na LINKU

DEMOS MEDIA