Sezonske su bolesti napunile ordinacije

Sezonske su bolesti napunile ordinacije

Pojava crijevnih viroza u ovo je vrijeme godine očekivana s obzirom na nedavni početak vrtićke i školske godine. Temom se bavi GLAS SLAVONIJE

Iako bismo mogli reći kako se od pojave koronavirusa čini kako druge bolesti, osim COVID-19 više ne postoje, situacija u ambulantama (pedijatrijskim i obiteljske medicine) podsjeća da je jesen vrijeme raznih respiratornih bolesti, enteroviroza i vodenih kozica. Sudeći prema situaciji u ambulantama, pojavnost spomenutih bolesti negdje je sporadična, dok u nekima brojni pacijenti, bilo mali ili veliki, dolaze zbog problema koje izazivaju baš navedene bolesti.

I dok je, primjerice, u ordinaciji pedijatrice dr. med. Vlatke Krizmanić, velik broj slučajeva vodenih kozica, što je potvrdila za portalzdravlje, u ordinaciji pedijatrice dr. med. Jadranke Petrović-Schneider samo je manji broj djece s tom zaraznom bolesti. Ipak, upozorava kako je riječ o bolesti koja se u okolini poprilično brzo širi, pa je veća šansa da onaj tko nije već prebolio vodene kozice bolest i dobije. Međutim, potvrđuje da je u proteklih dva tjedna u njezinoj ordinaciji bilo mnogo slučajeva enterovirusa među djecom i vrtićke i školske dobi.

– Pojava crijevnih viroza u ovo je vrijeme godine posve očekivana s obzirom na nedavni početak vrtićke i školske godine. U početku sve bude relativno mirno, a onda, drugi-treći tjedan, počinju crijevne bolesti i bolesti respiratornoga sustava, i to isključivo zbog toga što je u pitanju kolektiv i djeca su zatvorena u zajedničkome prostoru gdje virusi lako kolaju – pojašnjava pedijatrica Petrović-Schneider. To i jest razlog zbog čega su ordinacije pune pacijenata. Kao i obično, a posebice sada, u vrijeme pandemije, liječnici savjetuju roditeljima da osluškuju stanje svoga djeteta te da ga u određenim slučajevima ne vode odmah liječniku. Ako je dijete relativno dobroga općeg stanja, ima tek i pije dovoljno tekućine te mu je disanje uredno, preporuka je ostanak kod kuće. U slučaju pogoršanja, kaže nadalje, valja se javiti liječniku. Naša sugovornica podsjeća kako nije svaka povišena temperatura i neki drugi simptomi razlog odlaska liječniku. Također, kako do crijevne viroze ne bi došlo, savjetuje redovito pranje ruku, izvođenje djeteta na otvoreno te adekvatnu i raznoliku prehranu.

Kad su u pitanju odrasli, u ovo su vrijeme pune i ordinacije liječnika obiteljske medicine. Dr. med. Dunja Ljubičić, spec. obiteljske medicine, kaže kako se pacijenti koji dođu s hunjavicom, odnosno prehladom, a liječnik posumnja na COVID-19, odmah šalju na testiranje. Štoviše, i kod simptoma crijevne viroze neki pregledi ne završavaju bez testiranja na koronavirus. Više na LINKU

DEMOS MEDIA