Umjesto plaćenog mobitela prevarant mi je poslao ciglu

Umjesto plaćenog mobitela prevarant mi je poslao ciglu

“Svjestan sam da je krivnja isključivo moja”, kaže iskreno žrtva prijevare. Temom se danas bavi GLAS SLAVONIJE

Smatram se prilično internetski pismenim. Na pametnom telefonu i laptopu po nekoliko sam sati dnevno i posljednjih sam godina najmanje 50 puta kupovao, ali i prodavao stvari dogovorom preko društvenih mreža. Bilo je tu raznih mobitela, dijelova za aute, tehničke robe od nekoliko tisuća kuna. Sve je funkcioniralo dobro do ožujka, kada sam nekoliko puta sam sebi naglas rekao – koji si ti kreten i budaletina. Veselo sam otvorio paket koji mi je stigao, no umjesto mobitela koji sam platio 1500 kuna ugledao sam ciglu… Počinje nam tako svoju priču 52-godišnjak iz osječke Retfale.

Suveniri

Svu svoju pažnju potom je usmjerio prema komunikaciji s “prodavačem”, no profil na društvenoj mreži preko kojeg su komunicirali bio je zatvoren. Osoba s kojom je dogovorio kupnju, kako mu je rekla, bila je s područja Samobora, a paket je stigao iz Stobreča pokraj Splita. Policiju nije zvao. Drugom prilikom šteta nije bila toliko velika, naručio je za 80 kuna dio za kompjutor, a stigao mu je, također u paketu – plastični miš na navijanje. “Svjestan sam da je krivnja isključivo moja jer se trgovina preko društvenih mreža uglavnom odvija – na povjerenje. Druga pogreška bila je što smo informacije izmjenjivali porukama, a ne izravnim telefonskim pozivom, iako ni to nije sigurno. Htio bih ovim putem upozoriti ljude da budu oprezni prilikom kupnje preko društvenih mreža te da vrjednije stvari, osim ako dobro ne poznaju osobu, kupuju isključivo preko specijaliziranih internetskih stranica”, kaže nam Retfalčanin, koji ne bi imao ništa protiv da se slika s paketom i ciglom, no zamolio je ipak da ostane anoniman zbog supruge i djece koji bi se naljutili. Ciglu i miša na navijanje ostavio je kao suvenire u kvartovskom kafiću, ciglu je ukrasio riječju “budaletina”, a na miša je dopisao “kreten”. Kaže kako se svi dobro nasmiju kada to ugledaju na polici iza šanka. Zbog paketa od ožujka opravdano od prijatelja dobiva nadimak – Cigla.

I dok je slučaj prijevare Retfalčanina još donekle shvatljiv, to se teško može reći za osobe koje prevari bogati daleki “rođak” ili pak nepoznata osoba koju su upoznale na društvenim mrežama i, gle čuda, želi im ostaviti bogatstvo u stranoj valuti. Da bi ti milijuni dolara, eura ili funti došli kod vas, trebate samo uplatiti nekoliko tisuća kuna poštarine… Svako malo netko se “upeca”.Kako priopćava Policijska uprava osječko-baranjska, tijekom kolovoza ove godine 57-godišnja žena je preko društvenih mreža stupila u kontakt s nepoznatom osobom. Ta joj je osoba rekla da joj je poslala paket s milijun i pol američkih dolara, a 57-godišnjakinja treba uplatiti poštarinu kako bi preuzela paket. Prema dogovoru, uplatila je više od 20.000 kuna na nepoznati bankovni račun u inozemstvu. Paket joj nije stigao, niti je dobila povrat uplaćenog novca. Naravno, po uplati je prestala komunikacija s nepoznatim. Sada policija pokušava međunarodnom razmjenom doći do spornog računa na koji je uplaćen novac te identificirati prevaranta. Više na LINKU

DEMOS MEDIA